Followers

Suka tak blog ni?

Tuesday, November 23, 2010

dah seminggu di kl....
abah pon dah balik miri sabtu lepas....
tinggal la aku ngn anak2 je kat KL ni.......Huda mule2 tu nak ikut...nangis2..mlm mengigau lg...skrg dah ok jer....tak kisah pon.....adik lak demam2....dah baik dah...tp mulut ade bintik2 merah2....
susah dia nak mkn...susu pon tak nak....mase mule2 mkn nasi dia nangis...pedih....
tak bawka gi klinik lg...tgk la sok camne..kalo makin teruk bawak la...


Thursday, October 28, 2010

back online

alhamdulillah...dapat online balik..hehehe..
Huda pon dah sihat nampaknyer...tunggu checkup kat IJN ujung bln 11 nnt..ni gamba mase balik beraye puase ari tu..sempat gi pantai..
n akan terus balik menetap kat KL balik...macam tak percaye...hehe..
n dah dapat buat bisnes balik...mintak2 kembali maju n makmur...insyaallah...

Friday, August 20, 2010

no more wires..

arini sume wayar2 di badan Huda dah dibukak...tak payah monitor lg...Insyaallah sume nyer baik...
menangis2 la gak arini sbb asyik kene kacau ngn misi n doktor..
ibu jari kanan dia yg dah seminggu lebih kene bungkus tuk monitor oksigen dah bukak..busuk giler...ma heran bau ape yg menyapa hidung ku ni...cium ketiak ma..tak de bau..dah pakai deodoren pagi td..cium stokin Huda tak de bau..baru tuka..
rupe rupenyer jari huda...masam..
bawak dia gi main2 kat bilik mainan..suh jalan malas lak arini..skit2 je jalan..tak pe la..ma nak pakse pon wat Huda nangis jer...tunggu dah baik betul nnt kene jalan tau Huda.. teman ma gi exercise...ma naik sekilo seminggu ni dok kat wad...habis sume seluar tak muat...haih..

Thursday, August 19, 2010

ape lg tajuk aku nak letak?

Huda tengah tido..jd aku amik kesempatan update blog....
pagi td bangun je tido misi suh turun bawah..ternganga2 nape nak trun bawah plak...takkan x ray kat bawah..
selepas di tanya baru bagi tau nak cek buah pinggang Huda....dah doktor kate buah pinggang dia normal..tak de masalah....bukan ape...sebelum datang sini Huda ada masalah kencing kotor..tu dia cek..
pastu bateri tak leh bukak lagi...still kene monitor jantung dia...sampai bila?..
lebih kurang 10 ari lagi la kat sini kate doktor.....erm...ku sanggup tunggu...
Huda bangun pagi2 terus merengek..bukan ape...pelawa je cekodok, terus ngap la...baik terus mood..habis 3 bijik...pastu bagi la mkn roti, nasi goreng, coklat dan lain2 la..sehari semalam la tulis ape Huda makan..tak benti2 kecuali tido..
sampai semalam aku tgk dia mengah semacam sbb perut dah penuh..cuak dah ma..
tgh ari ni baru pas mkn nasi ayam...."huda nak mkn nasi ayam"..mengangguk..."nak nasi..tak nak ayam"...daaaaa...??
habis separuh mangkuk tu dia mkn..terus tido..
oo..td gi echo jantung dia n tak de masalah...ade bocor skit injap dia tp ok...
air pon tak de...Alhamdulillah..

Wednesday, August 18, 2010

Huda dah Jalan

Terima kasih ya Allah...
Pagi tadi Huda dah cabut sume tiub2 air dia sume...harap2 pasni tak de air lg bertakung dalam badan dia...n leh balik la kalo clear sume...
pagi tadi ma kuar kul10...gi the store nak cari sandal tuk huda...lom bukak plak...gi pusing pandan jaya cari kedai bata ke kedai kasut ke...pon tak bukak lagi..kedia bata lagi la..signboard ade bata..kedai nyer tak de....
dah tu terus aje ke Jusco...pusing2 cari sandal...dan bertemu la sandal nyer..yg ringan je..tau Huda pon tak larat lagi...kalo ade camera leh amik gamba sandal yg ma beli kan....dah tepon pon cikai jer...camera tak de...
sampai IJN, ma naik dulu..nenek dok bawah dulu ngn adik...tunjuk sandal baru kat Huda...suke...
lap2, tuka baju..terus bawak dia jalan2 kat luar...ok la..nak naik buai sume...gelongsor tak leh bagi lg la..kang jatuh ma jugak susah...
ma n abah pimpin....ok la...lame giler tak tgk Huda jalan rase nyer...ma pon lupe bile last..
Masih berharap Huda terus baik...dan tak de masalah pas ni...Insyaallah....

Oh yer..
happy anniversary abah...like abah said...kesihatan Huda adalah best gift ever...
tapi kalo ade hadiah yg berbungkus best gak..hehehehehe

Monday, August 16, 2010

Progress

Alhamdulillah...syukur padaMu ya Allah....
semalam kul7 petang Huda naik ke wad Melor tingkat 5 IJN....dok katil 18 HDU..(High Dependency Unit)..
pagi td dah mkn bubur nasi....mmg kemaruk...dah 7 ari xmkn..susu pon 60 ml je setiap 3 jam..
nak mkn banyak..tp bg skit2 je dulu....masuk semulut.."sedap..."..semelut lg.."sedap.."...
kelakar tul...tiap2 suap tu dia ckp sedap..tau la ma puase...sib baik ma tak try...
wayar2 dah byk yg cabut...tp ade banyak gak lg yg tinggal....tgk la sok luse...
mlm td dia tdo ok...bangun nak susu jer...dpt 60ml je...mane cukup......sekali sedut dah habis...
mintak susu je la..meleleh air mate mintak susu...
skrg nk tido dah....br pas bagi air milo....sedap...ma buat..hehehe...
mlm td adik tido ngn abah...dah demam plak...2 mlm dah...panas kate abah mlm td..tak leh tdo...
kesian adik...tghari td datang nampak dah ok...badan pon tak panas sangat dah...tapi bibir mulut pecah plak....saba adik yer...kakak nak sembuh dah ni....nnt kite dok same2...leh main same2 k...

Friday, August 13, 2010

Transfered to MICU

Alhamdulillah..baru pas tgk Huda...
Tgh ari tadi alat bantuan pernafasan Huda dah du bukak...skrg dia bernafas sendiri...kadang2 misi kate nampak cam sesak nafas...but ok la...improving...Alhamdulillah...
pas gi melawat dia tadi Huda di tuka dr PICU ke MICU...
tgh hari tadi dengar jugak suara dia nak dukung..ptg ni tak dgr lak...senyap jer.....
ma taye ape pon tak nak jawab..wat tak tau jer....dari tadi Huda puase...mesti dia lapar n penat...
taye dia mulut dia sakit ke...kering ari tu...pastu nampak dah di lap tapi ade luka2 kat bibir dia...merah2..n nampak bengkak skit....kesian dia.....
tiap kali tgk dia mmg nak mengalir je air mate ni....tapi ma kene kuat tuk Huda kan..Huda pon kene kuat same..
Biase kalo gi tgk dia nak dukung tak leh...leh tepuk2 je la..
k..adik pon lepak di IJN ni ari2...kesian adik..nak belajar berjalan pon terbantut asyik kene pegang jer...
dia pon dah nangis ni...sok citer lg..

Thursday, August 12, 2010

4th day after operation

hari ni dah masuk da ari ke 4 Huda di PICU....

ingatkan arini ade perkembangan tentang Huda....tapi nampaknyer keadaan Huda masih same cam semalam...
Alat bantuan pernafasan Huda masih lum dapat di bukak kerana paru2 nya masih berair...
Huda kene bagi ubat tido lagi...kesian dia...
nampak mate Huda berair...misi kate tu ubat mate sbb mate Huda nampak merah...
arini tak pakaikan baju...takut temperature badan Huda naik..
Huda....Huda kuatkan semangat tuk cepat sembuh ek...Ma rindu sangat kat Huda...
Semoga bulan Ramadhan yang barakah ni Allah makbulkan doa Ma n Abah tuk Huda cepat sembuh...amin ya rabbal alamin....

Tuesday, August 10, 2010

6 weeks.....

Long story short.....

30/6/2010....Huda telah di masukkan ke wad 1 hospital raja perempuan zainab II Kota Bharu kerana jangkitan pada paru2...keadaan dia mase tu....senang kate kalo aku lambat hantar dia ke hospital mungkin dah terlambat tuk selamatkan dia....
3 minggu kat sane....Huda kene cucuk sane sini....nak amik darah...nak pasang line tuk masukkan ubat...tak terkira berape kali...jap2 bengkak la..bocor la...
kesian dia...dah serik...takut ngn misi n doktor...tapi terima kasih la kat doktor2 kat sane n misi2...Dr. Faizal Fais..Dr. Rahimie, Dr.Ain, Dr. Fazilah, Dr. Aainaa, Dr. Azni dan lain2 la..misi skali...
kat sane ramai la jumpe kawan2 yang seangkatan...yg jaga anak2 sakit...mak damia, mak ikmal..lame tul dorg kat wad tu...lagi lame dr aku...
takziah pada mak Ikmal...kesian dia...Ikmal pon menghidap sakit jantung berlubang....lubang dia 2...umo dia mase tu 1 thn 5 bln...dia aktif...
tapi tetibe satu hari ni, Spo dia drop....dan terus turun n turun.....katil dia sebelah katil Huda....dah habis ikhtiar doktor2 kat wad tu, terpakse hantar Ikmal ke ICU...kat sane dia dok dalam seminggu dan mak Ikmal datang memberitahu anaknye sudah tiada...innalillah...sedih dan terkejut sangat....harap kak Ros sabar...mase tu bila pk kan Huda yang sakit same cam Ikmal...hmm...susah hatinyer...Tuhan je la yg tau...
sekejap je kalo Dia nak amik...
Doktor kat HRPZ II watkan appoinment tuk Huda di IJN pada 15/7..tapi mase tu Huda still on antibiotik..tak dapat pegi..then tangguh pada 20/7...mase tu demam lagi...
kalo ikutkan tak leh gi jugak...sbb doktor kate dia tak amik patient yg ade masalah lain ni..
tapi kalo tangguh lg truk la...
jadi 20/7...aku n Huda naik ambulan pada 10 pagi bersame doktor Ain, misi kak ti n mira..datang ke IJN...kul 7 ptg baru sampai...terus tumpang tido di wad Melor katil 28..Huda cirit plak..kene tuka katil ke 12A..bilik perasingan pelawat terkawal..
pendekkan cerita..Huda demam n cirit 2 minggu..operation tak leh nak wat..kalo wat mungkin dia take time tu recover..k..bila dia dah sihat, terus wat echo n x ray n amik darah sume..
kate doktor injap dia ade masalah..n tak tau same ade leh betulkan atau x..but dia cuba jer..
so Dr Siva bgtau chance dia tuk sembuh 50-50..tak pe ..teruskan jugak la ngn operation..jd..
semalam 9/8/2010...
abah anta huda ke dewan pembedahan(OT)..8.30am-1.00pm..
mase menunggu tu..pk la sendiri camne rase bila anak tgh bergelut tuk hidup ni...
cam ade ribut taufan dalam dada n perut..
Alhamdulillah...kul 1 pm ade panggilan telefon cakap Huda dah masuk pediatrik ICU(PICU)..leh pegi tgk..
mase mula2 masuk tgh Huda di dalam PICU.....pegi ke ketil 3a..
doktor n misi tgh siapkan dia..sbb br je masuk..tak settle lg..aku nampak kaki dia...
tak dapat aku nak thn air mate ni...dia tak sedar lg..sedih, terharu, sume ade..
seksa ke dia dalam keadaan camtu..kalo sakit aku bersalinkan dia, lagi sakit dia sekarang..jauh kalo nak di bandingkan kesakitan yg penah aku rase...
bila dah selesai doktor n misi siapkan dia...aku n abah di benarkan tuk melihat dia...air mate air hingus..sume berlumbe2 nak keluar...sampai misi kate aku selsema..kalo selsema pakai mask..tak le aku kate..ni hingus nangis...
doktor bagitau pembedahan Alhamdulillah berjaya...lubang dan injap dapat dibaiki..
Syukur padamu Ya Allah..skrg ni contraction jantung dia lom bagus n she still need support from machine..dada dia lom di tutup..kalo tak de masalah ngn jantung dia lagi, dada dia akan di tutup petang ni...insyaallah..
skrg dia di PICU lg..waktu melawat 12.30 pm-1.30 pm n 6-8 pm only..
so aku, abah, hannah dok kat sini sampai Huda ok..
skrg, lom lg dapat tgk Huda..rase berdebar nak tgk dia hari ni..hopefully dia getting better n her chest can be closed today..amin..

Thursday, June 24, 2010

Hope


Huda semenjak mkn ubat yg ustaz darusyifa tu suh mkn dia ok skit...
tak de la baring n tido jer..ade la dia dok n senyum..nak main ngn adik...

ma mintak maaf Huda...rasenyer sdikit sebanyak sakit Huda ni salah ma jaga..
dulu...mase ma lom kawen ngn abah...ma ade cakap ngn abah pasal sorg mak cik ni..dia mengandung n minum air gas kat kfc ke mc d..ma lupe..
ma kate tgk la tu..mengandung pon minum air gas...patut la ramai baby kene jantung berlubang skrg...
bila teringat saat2 tu rasenyer ma nak undur mase dan kalo ma leh tarik balik kate2 ma...
air gas tu bukan penyebab nye....ini sume kehendak Allah....
mase ma mengandungkan Huda...ma jaga sume ape yg ma minum n makan...
ma mengaji tiap2 malam....dengan harapan Huda sihat sempurna cam org lain...

ma nak sangat Huda dapat gelak2 n lari2 cam dulu....harap hari itu akan tiba...amin...

Friday, June 18, 2010

Bila malam menjelma

bila malam menjelma......
baru la leh wat kerja....transfer duit org yg dah byr baju sume...
upload bj baru di blog n face book...
ade lg ni yg lom selesai..kerja upload pic cadar.....haih..melepas la bab cadar...betul2 tak sempat..

ape2 pon sume nyer melibatkan kerja....jgn tak kerja dan juga anak2....2 ni je..
lain2 jgn di pikir.....

Huda dah pergi ke Darus syifaa ari isnin ari tu...ustaz tu tak leh wat ape2 lg...bagi air penawar n baca doa tuk lega kan bengkak jantung dia...Alhamdulillah...
nampak ade la perubahan..dia dah nak duduk..jalan juga skit2...berbanding sebelom ni mmg baring jer dan kuat plak merengek..skrg ni dah ok..ade lg skit2..but ok la..Alhamdulillah...

Insyaallah ari Ahad ni nak pergi lagi..bawak barang2 yg dia nak tuk di bace dan jadikan ubat..
bahan2 yg dia nak...kelapa muda, lada hitam, telor ayam kampung, ketumbar biji, air zam2, madu lebah asli..doakan la menjadi..insyaallah...


Friday, June 4, 2010

Ajal

siang tadi abah call bgtau ade anak pakcik yang banyak juga tolong kami di Miri meninggal.. accident kereta.....sape sangka..orang nya muda, sihat..cepatnya pergi mengadap Tuhan yang Maha Esa...
kita tak tau bila kita akan di jemput...ibadat pon lom cukup...dosa menimbun belom di ampun...

Betapa singkat hidup di dunia ini,
Hari ini mungkin aku masih ada,
Esok mungkin ajal datang menjemput kita,
waktu itu sudah tiada guna
untuk menyesali akan apa2, kerana semuanya sudah tamat.
aku ingin memegang erat tanganmu,
kerana esok mungkin aku sudah tiada,
aku ingin terus bersama mu, kerana mungkin sudah tiada masa untukku,
aku ingin menatap wajahmu,
kerana esok mungkin mataku sudah tertutup rapat,
aku ingin menyatakan aku cinta padamu,
sebelom ajal menjemputku.
Kamu..yang di pinjamkan Allah untukku juga akan di jemput kembali.
Waktu itu aku tidak ingin sesali akan saat2 yang tersia bersamamu..

Huda rindu abah

kalo huda tau ckp tu mesti dia dah ckp...
kesian dia...arini dia selsema n batuk2 skit....langsung tak lalu mkn....sib baik ade coklat hantran tuk pok teh yg tok ma lupe bwk...mkn juga la coklat tu....

bile tye pasal abah...
"abah mane?".."abah keje miri"...
"Huda rindu abah?"...terus dia cebik2 thn sebak...
"Huda nak abah ke?"...dia nangis..jerit ckp"NAK ABAH...".
bila tgk anak sedih, ma pon ikut sedih la...Hannah pon tak sihat..mungkin sebab rindu abah juga..

saba yer anak2..nnt kita balik Miri dok ngn abah....




Tuesday, May 25, 2010

Hannah n HUda

Arini bawak Hannah n Huda gi Klinik...Hanah kene cucuk sejarum..dos HIB ke3...cian dia nangis...salu tak penah2 dia nangis kene cucuk..
Huda timbang jer....kakak baru 9kg..tu pon semakin susut berat dia..sebelom ni 9.6kg timbang di HKL...9.4 kg timbang di IJN...arini dah 9 kg...misi pon tak leh nak marah sbb tau dia tak sihat...
adik plak sebab demam aritu dah tak naik berat dia...6.4kg...cam bulan lepas...makan banyak...nak merangkak kot...lasak nyer la Hannah ni..selalu nak manjat..walaupon tak merangkak lg...tp dah nak bangun..asal Hannah sihat..ok je..
semalam bawak dia nak gi jumpa ustaz kat klinik darus syifaa di pengkalan chepa...walaupon ma ni bukan la tau mane taman bendahara pengkalan chepa tu...redah aje...tanya orang la mane taman bendahara tu..dan alhamdulillah..selamat sampai...
pegi kedai anak ustaz tu...skali uztaz gu umrah...1hb6 ni baru balik...pastu nak rehat plak seminggu...hmm..lambat lg la jawabnyer nak gi berubat..
sabar je la..ade la tu plan lain tuk Huda..sudahnyer...ke Pntai Timur Hypermarket...shopping n jalan2..
dah puas jalan2..sampai umah Huda mengamuk plak dia...tak nak naik...tak puas jalan2 lg...nak dok dalam kete...habis sume mainan dia sepah2 kan...campak2...haihhh..tak penah lg ma tgk huda wat perangai camtu..
dah puas dok diam dalam kete...sudahnyer tok ma yang bawak masuk...tu pon menangis lg..sabar je la..anak abah ni suke sangat berjalan..cam abahnyer..hehe

Sunday, May 23, 2010

Hannah dah sihat

Alhamdulillah..Hannah dah baik demam...dah ok...pada mase dia dah tak nak mkn ubat..menjerit2..menangis2..tak nak dia mkn ubat...dah habis mkn pon marah lagi...takut ma..
tinggal antibiotik je nak kene habiskan...
tapi ok..antibiotik kene titik je dlm mulut...
ape cerite terbaru nak share?.....Huda ok...
kemarin, pagi2 tok ma dia pegi umah tok cik nyer...huda blom mandi...mase tu dia nak ikut...punyer la menangis...satu hari dia buat perangai...menangis je...
tok ma balik je dia plak ajak kuar jalan2...dah kesian dia nangis jer...bawak la dia jalan2 ke TESCO..
tak de la beli ape pon...pampers, susu dia je..
suke la dia....balik umah jer terus dia happy..tak de dah la prangai menangis dia tu..tido pon lena jer...penat kot..
hari2 ajak jalan je la Huda..dapat jalan ok la skit..

Wednesday, May 12, 2010

Selesai appointment di IJN

Arini pagi2 dah siap2 nak gi IJN..tuk appointment Huda pukul8 pg...
kul6 dah bagun..ma je bgn kul6...yg lain2...Huda n Hannah susah nak kejut...
Huda kate nak gi jalan baru semangat nak bangun n mandi...
jalan punyer la jem...pagi2..sume org nak gi kerja kan...
dah dekat kul9 baru sampai IJN..tak de hal la lambat skit....
dah pendaftaran sume...dok la tunggu org panggil name Huda..sempat lagi Huda membuang ape yg patut..dah Abah yang mithali yg basuh...
uhu..selesai hal Huda...pegi la jumpe doktor...tgk doktor dah nangis..tau dah doktor ni mesti nak cek aku....
echo lg skali...nangis tak benti la dia...tak reti nak pujuk camne dah...tak benti2..lg pujuk, lg dia menangis...tak pujuk mmg dah menangis...saabar je la..
so dah selesai...lg skali doktor jelaskan la lubang dia..menda same je...
then, doktor suh gi kaunter pendaftaran kemasukan wad, tuk dapatkan tarikh bila nak operate...tp tak tau lg..pending..nnt dia akan kol tuk bg tarikh...according to what doctor said, operate within this 6 month...tak lame lg..
then tye plak kos anggaran brape...dalam RM30K..abah dah bincang2 dah..nak cakap brape gaji, brape mampu nak bayar sume...kalo tye brape yg ade, mmg la tak de...
dah terus ke Unit Taksiran..tuk dapatkan subsidi gov n plee la brapa leh byr..
dia tye brape gaji abah, dok kat mane, brape tanggungan, bil air, bil api sume brape, bil astro brape...
dah tu tunggu dia proses plak...sempat la bg Hannah mkn dulu...kenyang Hannah...Huda plak sementara menunggu, dia tido..aman....bleh abah n ma bincang2 ape yg patut..
dia panggil lg..k..kos RM30K...subsidi krajaan bleh bg sampai Rm27K shj..lebih dia RM3 kene byr sendiri...ok je la..dia mintak penyata KWSP abah...abah gi la amik..malangnyer tak cukup tuk kuarkan akaun kedua tu...
tak pe la...RM3K tu kita usaha la nnt cari...Insyaallah..Allah mudahkan urusan kita ni..amin...
dan Huda..moga2 makin sihat...harapan Ma agar Huda tak payah di bedah...kalo ade carenyer..ma nak usahakan..

Sunday, May 9, 2010

Huda dan ruam

salaam semua...Huda sejak balik bandar ni ( sebab kg kat Kl kan)..banyak sangat kene ruam...badan dia kuat berpeluh....kesian....gatal2 la tu...nak tido malam pon tak bleh..
sekarang ni Alhamdulillah...aritu doktor ade bg ubat untuk jantung dia yg bengkak sedikit tu..bak kate doktor la...dia dah semakin ceria...mungkin dia rase ok skit...
oh..nak ucap terima kasih kat kak yus sbb bg sebotol calamine lotion naufal untuk Huda...tuk sapu kat ruam dia..nampak nyer ruam pon dah stop..tp merah2 lg...sekurang2nya dah tak merebak..
mintak2 cepat la baik...amin...

satu menda yg aku pikir2 kan...agak nye aku ni tak de bakat nak meniaga or aku ni tak de rezeki...hmmm...banyak2 rezeki yg Allah turunkan tuk manusia di bumi ni...cam hujan yg turun dr langit..aku ni cam org dok kat africa ke mane...dpt hujan skali skale jer...tu pon agak2 nyer tempias je...beratnyer rezeki.....

usaha lagi tuk promote blog....insyaallah...Allah akan bukakan pintu rezekinya untuk aku...amin...

Wednesday, May 5, 2010

Duit Duit Di mana KAU??????

semput..semput...semput.....
masalah tak penah selesai kalo pasal duit...ade duit lebih2 skit mesti ade je nak kene guna...
macam kate dr.azizan yg penceramah pasal hari lahir tu..MASALAH KEBOCORAN WANG...
aku ngn latiff same je..ade masalah serupa...
camne nak menabung?..n macam mane supaya boleh menyimpan...tambah2 skrg mmg perlukan duit tuk biaya perubatan Huda nnt...
mmg bleh mintak bantuan...tp brape byk nak kene mintak?...kalo banyak sgt pon org tak nak kasi..
macam ape yg telah di katekan...harta bukan milik kamu...untukmu hanyalah rezeki.....
maknenye ape untuk kami sekeluarga hanya rezeki....mane ade harta...cam hari tu...ade harta...habis kene curi.....dah bukan rezeki aku.....
jgn menyesali harta yg dah tertulis bukan milik ku....redha je la...skrg usaha lg...kumpul harta kalo harta itu mmg rezeki untuk aku dan anak2...

Monday, May 3, 2010

Hari Appointment

Kul 8 pagi dah kuar menuju ke IJN untuk appointment Huda...Dia bangun pagi plak arini..Hannah pon bangun pagi..dah tau harini ade banyak kerja nak kene settlekan..
Jalan pagi2 biase la jem..Kl la kate kan..Seminit nak pukul9 kami sampai..tak tau mane nak tuju ni..kaunter pendaftaran yg mane satu?...kami pon pergi la ke kaunter IJN..dah tye2 dia, katenyer kami nak kene pegi ke Klinik Pesakit Luar Pediatrik..dah sampai kaunter pendaftaran, kami bagi dia surat klinik pakar miri n Ic sume..
Abang kaunter tu bagi la penerangan ape dokumen yg dia nak, surat company or surat hospital kerajaan..mane la kami ade sume tu..ingatkan tak payah..dah org setkan appointment arini, kami datang jer..dia explain pasal bayaran..dan tentu la mahal..name pon IJN Sdn Bhd...
Deposit jer dah RM500..tuk cek echo, Xray, kos jumpe doktor, ubat lagi...dalam RM300 lebih kene byr..tolak dr deposit td...ok..abah kate bleh bayar..mmg bleh tuk kos mula2 ni..habis kalo dah kene follow up lg nnt, kos operate tak tau lg brape...
kami amik keputusan tuk ke HKL..tuk amik surat rujukan dari sane...sekurang-kurangnya dapat la kurangkan sedikit kos nnt...
pegi la HKL..seharian kt sane..doktor kate keadaannya tak la serius sgt..tp nk kene buat cepat jugak..sbb jantung dia dah bengkak n tekanan kat paru2 dia kuat..campo ade air plak..
patutla dada dia tak same..risau..tp ape bleh aku wat?...nk cepat2 settlekn supaya Huda sihat..
12/5 ni kene g IJN semula...hope bleh settle cepat la supaya dia sihat cm org lain jugak..
kos pembedaha mungkin akan diberitahu pas appointment di IJN nnt..
harap sume doakan yg terbaik tuk kami..dan dipermudahkan segala urusan kami..amin..

Friday, April 30, 2010

Balik KL

sok kami nak balik KL.....flight Mas depart at 11.25am..will be arriving KL at 1.30pm..
Semoga semuanya selamat sampai..Insyaallah.....
baju lom kemas habis lagi nih..dah mlm...tak reti nak kemas nih...
banyak menda nak kene wat balik.....semuanya barang Huda n Hannah...
dah siap beli baeg baru lg...dah beg lame roda dah tercabut mase balik dr Kl ke Miri aritu..camne dorg angkat beg ntah..sampai tercbut tyr2 beg..
Abah malam2 ni pegi ofis plak...tak habis2 ngn keje...
Pas balik KL, rancang nyer nak balik kampung plak....sementar tunggu adik aku kawen....tak de la ramai2 nak kene balik lg skali....
Rancang le ja dulu...insyaallah..kalo tak de aral.....
Ape lg?.....3hb 5 ni nak appointment Huda....just like i said before...wait n see.....

Monday, April 26, 2010

Hari hari yang membosankan

Rasenyer nak aje aku pergi.....pergi meninggalkan rutin hidup ini..
adakah diri aku dihargai??..adakah aku diperlukan?....
Apa yg aku mahu?...
kehadiran aku macam org halimunan...ade tapi tak ade.
sedih, terluka, sunyi, bosan...semua ada.....
tapi dia sedikit pon tidak Mahu mengerti...
dia tak peduli....tentang perasaan aku...
tentang ape mahu aku.....
aku mahu pergi...
kerna kehadiran aku tiada erti......


hmm....ari2 yg aku lalui minggu ni sangat membosan kan...hari2 layan anak2 di rumah...aku ok je layan anak2...tp kadang2 karenah nyer....mencabar kesabaran aku....aku cakap baik2 ngn dia..nape nangis...tp...haiihh...
kalo bercakap pasal penat tu hanya aku yg paham..org lain takkan phm....mungkin senang pada pandangan mata org yg memandang dr jauh..tp bahu aku yg memikul...
Baru aku tahu penatnyer seorang ibu membesarkan anak2...ni baru 2...walaupon baru 2..sebab jarak umo dorg yg dekat, kecik2 lg..sume nak perhatian...penat nyer....
kakak suke merengek..dia nak perhatian..nak dukung jer....
sakit belakang aku ni.....abahnyer?....tak pyh tye la...dia ade kawan2 dia....tak perlukan aku...kalo aku tak de lg bagus agak nyer..
skit pon dia tak penah tye kalo aku penat ker?...kalo pon aku gosok2 belakang aku ni sbb thn sakit, dia wat tak tau jer....kalo suruh pon...hmm...gosok la seminit...tu pon bertuah sangat la aku kalo dia bg perhatian camtu....
aku curahkaan kasih sayang aku pada dorg....skali skale kalo Huda nampak aku sedih, dia pelok, cium ma...pujuk ma...pandai dia..."sayang ma. sayang ma"..katenyer...rase happy skit bila dia cakap camtu....sekurang2nya aku tahu yg Huda sayangkan aku..dia perlukan aku...

Tuesday, April 20, 2010

Nasib..nasib

hm...malam ni tido lambat lagi...nak upload gamba cadar yg baru sampai..sok dah tak leh pakai, sok abah bawak gi opis dia laptop ni...
susaah jugak camni..tunggu malam2 baru leh cek email order customer...
best meniaga ni..alhamdulillah...dapat la juga duit dr tak dpt langsung kan..
ujung bulan ni untuk meraikan bisnes, ma dah janji ngn abah nak bawak gi mkn kat secret recipe..
Insyallah...kalo ade kelapangan...
walaupon penat nak mengadap laptop ni malam2 hari2 camni, tapi ini la usaaha yg perlu kalo nak berjaya betul???..kalo aku tido, bila nak promote blog ni...
Cadar yg aku jual ni memang murah...saangat2 la berbaloi...sbb tu ramai yg mintak..
cadar cotton ade comforter lg tu..mane nak cr murah camni..hmm..
k la..
dah2 pasaal meniaga..
Anak2 alhamdulillah sihat sejahtera...Hannah pon dah bleh kedepan..lame dah jugak...ade seminggu dah...makan pon bleh thn...pantang tgk org makan...sume dia nak...kecian dia kalo tak bg dia...pas kakak isap susu, dia plak main2 ngn susu kakak dia...kalo bg terus susu dia, tak nak plak..saje nak main...she's a very happy girl..im glad..
ari khamis bawak dia gi klinik..cucuk plak...mintak2 tak demam...

Friday, April 16, 2010

Tarikh Appoinment di IJN dah ditetapkan

well....thanks to Kak Yen...she work at Corro Shield..same company with Abah..
Dia yg arrange appointment tuk jumpe doktor di IJN 3/5/10 ni....aku n family akan balik KL 1/5/10 ni...flight kul11 pg..well everything had been arrange...thanks again..
tak lame lg dah...tak tau what to expect...
ade borak2 ngn Rinie cadar Impian..dia kate ade kwn dia operate jantung anak dia kene RM56K..1 surgery..skrg kene slalu gi follow up...anak dia lubang sebesar duit 50sen..besau tu...2 plak..saba jer la...
Shazwani Ahmad plak kate kawan dia punyer anak kene tunggu 3 thn baru operate...same cam doktor kat sini cakap...just wait n see...dah tu bukan bleh operate terus...nak kene daftar, tunggu turn..
as long as Huda is fine..no hal..aku bleh tunggu...
setiap orang ade dugaan, cobaan dia masing2...betul tak?...dan ini untuk aku sekeluarga..

Saturday, April 10, 2010

Baru balik dr klinik

Aku baru balik dari klinik pakar kanak2 n jantung dr. philip raja di miri ni..

Cek jantung Huda tadi....camne???...Abah tanye aku.."dah ready???"aku jawab "tak"..mestila tak ready....samada aku nak atau tak..aku kene cek la jantung dia...dah tu?..nak biarkan je?...wat tak tau???aku mmg tak nak tau kalo bleh..aku nak anak aku ok..sihat..tak de masalah..

Huda ok mase masuk klinik..aku dah cakap kat dia nnt doktor nak cek jantung Huda..tgk Huda ok ke tak..dia kate dia tak nak...tapi dia tak nangis mula2 tu...

lame gak la dok tunggu dalam bilik nak scan jantung dia tu..nak tunggu doktor 'on'kan mesin dia...
Huda dah gelisah..dah ajak kluar...dah puas tunggu..last2 dah tiba la mase untuk segala-galanya..
Doktor suh angkat baju Huda..dia pon start la nangis...aku pujuk la dia...sambil2 nangis tu doktor cek la jantung dia tu..

Hmm...........camne????
doktor senyap je..jalankan dia punye analisis....aku pon tak brni nak cakap ape2...nak tye pon takut....last2 terkeluar dr mulut doktor.."BESAR JUGAK LUBANG NI".............
Aku control maintain..........."Mana doktor??"""..dia pon tunjuk la...control maintain lg ni....doktor ukur lubang yg ade kat jantung Huda...11.9mm....

Mase doktor dok cek Huda tu..Huda nangis..kadang2 senyap...skali skale dia cakap la "Huda malu..Huda malu.."...dia malu org dok selak baju dia...hmm..pandai tul..

dah selesai scan, kita dok kat luar..doktor tunjukkan la model jantung n explain mane lubang dia...aku tye" camne doktor?..kene bedah ke".."mesti bedah..kalo tak takut dia sesak nafas bila dia makin besar"....."Open surgery?"..."yer"..kate doktor.."sbb lubang dia tak de rim..."..
doktor lukis2 la skit...tunjuk ape makne rim sume tu...tak bleh wat close surgery..."Lama ke doktor nak sembuh nnt?"...kate doktor tak lame...
biase kalo camni tunggu umo dia 3 - 4 tahun..tapi tu la..takut nnt dia sesak nafas..

dah kluar dari bilik doktor..abah gi bank bawak huda...nak kene bayar ni..mahal tu...RM350...
mase tu macam2 yg aku pk...nak nangis rasenyer kat situ.....
camne keadaan Huda nnt kalo pas surgery...camne aku nak wat???.....Dah terbayang2 rasenyer Huda di operate,terbaring kat katill tu...............camne?????????
Aku takut.........takut sangat......cuba jangan pikir yang buruk2.........Kalo Huda operate, she's in a good hand.....jgn risau..pas operate nnt Huda tak sakit...sihat...leh main cam budak2 lain kan...

Ya Allah, jika ini dugaan untuk kami ya Allah..berilah kami kekuatan, ketabahan, kesabaran ya Allah...sesungguhnya hamba mu ini insan yang lemah..Kau lindungilah Huda...Kau berikan dia kesihatan...Amin....

Aku rasa bersalah pada Huda...Jantung Huda tak terbentuk dengan sempurna masa dalam kandungan Ma...dan sekarang Huda kene tanggung sume ni.....

Now, i dont know how to spread the news...dah mestinye aku kene bgtau ma, mak..nak bgtau usatu hal...nnt reaksi dorg lak satu hal....

Pagi sabtu

mai ai...awal tul Ma bangun pagi ni...kul6.10 dah bgn..terus wat keje umah... azam baru ni..kalo bleh nak bangun awal camni selalu..Kalo boleh la..kalo tak leh tido je la..uhuhu.. Arini kate abah nak bawak Huda gi jumpe doktor pakar yg cek Huda aritu.. Aku nak pegi pon ade, tak nak pegi pon ade...Takut.. Camne?..Pegi je la..sekurang2nya aku tau..tul?... Tawakal je la..mintak2 takde ape2.. Ape2 nnt aku post la kat sini..TAKUTTTTTTTTTT..........

Tuesday, April 6, 2010

Cari duit

Sungguh2 ma cari duit sekarang..walau dah pukul1 lebih skrg, ma tetap nak promote blog ma supaya org ramai tgk n nak beli baju2 ma jual..kalo ade org beli, ade la skit dapat kat ma..
Alhamdulillah, ramai org visit blog ma..yang belinye ade la sorg 2..ok la..buat mase skrg tiap2 ari kerja ade order..Alhamdulillah...
tapi aku nak usaha lebih lagi n pikir dengan lebih effective n ade idea2 yang lebih mantap supaya rezeki aku skrg bertambah..Insyaallah..usaha la lagi..maklumla waktu tuk aku pakai laptop ni bukan banyak...dah name pon menumpang laptop org kan..tunggu tuan dia tak nak pakai baru la aku ade mase nak guna.
Ma tgh nak kumpul duit tuk beli laptop sendiri..tapi nampaknya sebulan dua ni mmg tak dpt la kot...kecuali kedai ma tu laku..lagi pon adik aku p lak nak kawen bln 6 ni..aku ingat mesti la aku kene balik kan...tgk adik kawen...tp tu la..tiket plak mahal...hmm..kumpul la duit aeidah..
usaha la lagi..insyaallah...sempaat la kumpul duit nnt..aminn...

Sunday, April 4, 2010

Ari Sabtu

arini bawak Huda n Hannah gi jln2 kat taman...Huda ni klaka tul, nampak kolam dia cakap mandi laut plak...tak nak gi jln mane2 dah...dok ngadap jer kolam tu..siap nak bukak bj dah..nak turun mandi..mane leh mandi dalam kolam tu sayang..penat Ma pujuk..

Arini dia still batuk2 lg...kesian dia...batuk dia mmg susah nak benti..dah mkn ubat pon same je..tak benti jugak...Ma pon tak sampai hati nak bg ubat kat Huda..Huda mmg senang mkn ubat, tp dalam perut Huda tu ubat jer...dah la mkn nasi tak nak..

Hannah pon dah pandai nak suh angkat...cam dengki tgk Ma pegang kakak jer..dah kakak pon tak bg ma pegang adik..suh pegang dia jer..kesian Hannah..ade mase mmg ma amik Hannah..main2 ngn Hannah..tak adil la layan kakak jer kan..

Wednesday, March 31, 2010

Penat nyer..

Penat tul jd suri rumah ni...tak habis2 keje...mane nak layan anak lg 2 org ni..Huda tido, Hannah bgn, Hannah tido, Huda lak bgn...mane yg buang air lg..pas kakak, adik plak, pastu kakak lg..Huda walaupon dia dah besar, dah pandai..tp same je nak kene lyn cam layan Hannah..
Hm...mmg mencabar...kalo di pikir kan, mmg la best kalo kerja..anak2 leh tinggal kat pengasuh..balik kul 6 br jumpe anak..mlm kul9 anak dah tido...jap je kan...x penat melayan seharian..hari2 plak..
Tp nak layan kerenah dorg ni...adei...kalo Ma ni bleh nak marah..tak tau la kalo org lain nak melayan..bukan anak dorg, nak marah pon tak rase bersalah kot..
Skrg lg la bertambah sibuk Ma..nak manage blog lg..
Tumpang laptop abah jer..Ma guna mase abah tinggal kan laptop dia jer..
Sekejap2 je la..tu yg sampai mlm2 pon dok ngadap blog lg...mase abah dah tido..
Alhamdulillah....skrg dah ramai yg visit blog ma...n order pon ade..Alhamdulillah...tak banyak la untung Ma memandangkan Ma ni amik komisyen jer..upah tlg jualkan...tp ok la...dpt gak la duit..
ma nak simpan..
k..sambung upload gamba di blog..Chayok....

Tuesday, March 30, 2010

Berusaha

Malam2 ni still dok depan laptop..promote blog..nak cr duit lebih skit..
Arini alhamdulillah ade sale..tak banyak mane pon untung, tp ok la..rezeki kan..
Duit ni Insyaallah aku nak simpan..senang nnt kalo pokai2, leh guna..tuk keluarga jugak..
Kalo banyak yg lebih..leh guna tuk beli barang kemas skit..gelang tuk Huda n Hannah..
Aritu habis ilang sume barang kemas mase balik nak raye..sedih nyer...kalo ingat mmg nyesaal tak sudah..sakit ati..tp tu sume bukan rezeki aku..HARTA BUKAN MILIK KAMU,YG ADE UNTUK KAMU HANYA REZEKI..
maknenyer aku tak leh marah la..hmm..usaha lg tuk ganti..

Monday, March 29, 2010

Malu malu..

malu malu..tapi mahu...ha..cam lagu plak..

Segan tulis2 kat blog ni..tulis kat blog ni like writing in a diary..for me la..
Camne rase kalo org bace diari kite..segan ek..tp tak pe..aku wat ni tuk berkongsi..
Kalo tak de org bace pon tak pe..Nnt kalo Huda dan Hannah dah besar, dah pandai bace, dorg leh bace..ape yg Ma dia lalui ari2..

rasenye dah sedikit terlambat aku menulis tuk dorg..patutnyer dr dulu lg..dr ari pertame Ma n Abah dorg bersatu..

Camne Ma tau ade baby dlm perut Ma..adenyer Hannah n Huda mmg Ma tak jangka..bile Ma cek kat klinik, tau2 dah 3 4 bulan..

mase ma melahirkan, mase 1st time ma tgk wajah korg..hmm..
rasenyer kalo mate ni bleh jd camera..bleh save, upload gamba2 yg ade dlm ingatan ma ni kat blog ni...mesti best..

1st time Huda boleh meniarap..ari tu kat umah nenek di KL..nenek takde..g umah maksu...ade ma n abah jer..abah tgh cat pintu..mase tu nak raye..
video
ma sempat lg amik video..
Ha..dengar tu suare Abah..risau tul dia kalo anak dia sakit..
Mase Hannah meniarap pon ade ma amik..All the first time korg wat, ma ade..Seronok tgk anak2 membesar depan mate..
Hannah niarap mase 26/1/10..mase tu umo Hannah 2bln 3 minggu..kat umah nenek jugak..sehari sebelom Tok Ma dtg dr kampung..Abah takde mase tu abah kat Miri..
Ma amik vidoe jugak..tp gamba tak brape elok..i wish i had a better camera..all the time to catch all the moments..

Sunday, March 28, 2010

Doakan kesihatan kami..

Alhamdulillah Huda pon dah semakin sihat..dah tak demam..batuk sikit2 je lg..
Skrg tinggal mkn ubat batuk ngn antibiotik jer..selsema pon sikit jer...tak mkn ubat dah..

Tapi yg kurang bestnyer Hannah plak selsema..mlm td susah dia nak tido..isap susu pon susah..idung dia tersumbat..oerm..mlm ni pon same la tu..makin teruk jer selsema dia..but luckily dia tak demam..Mungkin lom lg..tp harap2 tak la..

Ma pon dah okk skit..pg td kepale sakit berdenyut2...bernafas pakai mulut jer...ades...parah tul..best gak tak sihat ni..dapat rest..tp masak kene gak la..abah kemas umah, basuh pinggan, basuh bj..wat susu Huda..tp masak pas kat ma..erm..tu la org kate perut suami, bini kene la jg..

Saturday, March 27, 2010

Huda demam ma demam

Arini aku di ishtihar kan demam...
dah lame sangat aku tak demam rasenyer..ni mesti dah terjangkit ngan Huda..kesian Huda..
Batuk2, selsema dan badan dia panas..
Aku risau kalo anak2 yang demam...biarla aku yg tanggung semua tu..aku nak anak2 semua sihat dan hepi selalu..
dan Doa aku makbul nampaknyer..tak pe..sikit pon aku tak kisah kalo demam aku ni dapat kurangkan beban Huda..

Semalam lg Huda kurang sihat..malam Jumaat marin dia batuk2 mase tido sampai muntah..
kesian dia...sebab tu ari Jumaat (26/3) aku terus bawak dia jumpe Doktor pakar kat Miri ni..
Sambil2 aku nak tanye pasal kesihatan dia..

Termenung panjang aku lepas balik dr Klinik Pakar kanak2 tu..Kate Doctor, dia nak cek balik jantung Huda pas Huda sihat..Jantung Huda ade bunyi pussshhh2 gitu kate doktor..mungkin JANTUNG BERLUBANG..

Ya Allah...lindungi lah anakku...Berilah kesihatan yang baik untuk nya..

Sepanjang perjalanan balik dr klinik,ku thn air mata ni dr jatuh..Ibu mana yang tak sedih dan risau kalo dengar berita macam ni...walaupon belum di komfirm kan..

Pg tadi aku search skit pasaal jantung berlubang ni..n antara tanda2 nya..sesak nafas berpeluh dengan banyak..Huda tak penah sesak nafas..tp dia mmg kuat berpeluh...dok dlm aircon pon berpeluh..dan dari dulu jantung dia slalu kencang..cam org brlari..walaupon dia tgh tido..

aku rase dia mmg ade sakit ni...setelah bace penerangan yg ade, camne pembedahan dia lakukan..aku mintak2 sangat kalo sakit dia tak serius..Insyaallah...

Selama ni mmg aku rase dia kurang sihat..mase mengandungkan dia, degupan jantung dia 140 beat per min..Nurse yg cek aku pon kate"Laju nyer jantung dia"..aku yg tak tau samada tu elok atau tak tye la kat dia.."Tu ok ke tak ok?normal ke tak?...Nurse tu kate normal..beat normal antara 120-160..kurang atau lebih dr tu tak normal..Aku pon tak de la risau..

Ma aku, Mak mentua aku pon slalu tegur pasal kesihatan Huda..Aku sebagai Ibu Huda tak nak pakai semmua tu..AKU NAK PERCAYA YG ANAK AKU SIHAT...tu jer..macam aku sebenarnya sepanjang mase ni menafikan semua tu..sekarang, pas doktor sendiri yang nak cek, aku cube percaya..tp tetap berharap yg anak aku tak ape2..mungkin lubang tu kecik jer..dan tak de ape perlu di risaukan..

Walau ape pon..tu belum di sahkan lg...tunggu Huda sihat dulu...
Ma harap Huda tak ape2..Ma harap Huda sihat..Ma tak nak Huda sakit..biar Ma yg sakit..Biar Ma yg tanggung..Ma tak sanggup tgk Huda menangis..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...