Followers

Suka tak blog ni?

Tuesday, May 25, 2010

Hannah n HUda

Arini bawak Hannah n Huda gi Klinik...Hanah kene cucuk sejarum..dos HIB ke3...cian dia nangis...salu tak penah2 dia nangis kene cucuk..
Huda timbang jer....kakak baru 9kg..tu pon semakin susut berat dia..sebelom ni 9.6kg timbang di HKL...9.4 kg timbang di IJN...arini dah 9 kg...misi pon tak leh nak marah sbb tau dia tak sihat...
adik plak sebab demam aritu dah tak naik berat dia...6.4kg...cam bulan lepas...makan banyak...nak merangkak kot...lasak nyer la Hannah ni..selalu nak manjat..walaupon tak merangkak lg...tp dah nak bangun..asal Hannah sihat..ok je..
semalam bawak dia nak gi jumpa ustaz kat klinik darus syifaa di pengkalan chepa...walaupon ma ni bukan la tau mane taman bendahara pengkalan chepa tu...redah aje...tanya orang la mane taman bendahara tu..dan alhamdulillah..selamat sampai...
pegi kedai anak ustaz tu...skali uztaz gu umrah...1hb6 ni baru balik...pastu nak rehat plak seminggu...hmm..lambat lg la jawabnyer nak gi berubat..
sabar je la..ade la tu plan lain tuk Huda..sudahnyer...ke Pntai Timur Hypermarket...shopping n jalan2..
dah puas jalan2..sampai umah Huda mengamuk plak dia...tak nak naik...tak puas jalan2 lg...nak dok dalam kete...habis sume mainan dia sepah2 kan...campak2...haihhh..tak penah lg ma tgk huda wat perangai camtu..
dah puas dok diam dalam kete...sudahnyer tok ma yang bawak masuk...tu pon menangis lg..sabar je la..anak abah ni suke sangat berjalan..cam abahnyer..hehe

Sunday, May 23, 2010

Hannah dah sihat

Alhamdulillah..Hannah dah baik demam...dah ok...pada mase dia dah tak nak mkn ubat..menjerit2..menangis2..tak nak dia mkn ubat...dah habis mkn pon marah lagi...takut ma..
tinggal antibiotik je nak kene habiskan...
tapi ok..antibiotik kene titik je dlm mulut...
ape cerite terbaru nak share?.....Huda ok...
kemarin, pagi2 tok ma dia pegi umah tok cik nyer...huda blom mandi...mase tu dia nak ikut...punyer la menangis...satu hari dia buat perangai...menangis je...
tok ma balik je dia plak ajak kuar jalan2...dah kesian dia nangis jer...bawak la dia jalan2 ke TESCO..
tak de la beli ape pon...pampers, susu dia je..
suke la dia....balik umah jer terus dia happy..tak de dah la prangai menangis dia tu..tido pon lena jer...penat kot..
hari2 ajak jalan je la Huda..dapat jalan ok la skit..

Wednesday, May 12, 2010

Selesai appointment di IJN

Arini pagi2 dah siap2 nak gi IJN..tuk appointment Huda pukul8 pg...
kul6 dah bagun..ma je bgn kul6...yg lain2...Huda n Hannah susah nak kejut...
Huda kate nak gi jalan baru semangat nak bangun n mandi...
jalan punyer la jem...pagi2..sume org nak gi kerja kan...
dah dekat kul9 baru sampai IJN..tak de hal la lambat skit....
dah pendaftaran sume...dok la tunggu org panggil name Huda..sempat lagi Huda membuang ape yg patut..dah Abah yang mithali yg basuh...
uhu..selesai hal Huda...pegi la jumpe doktor...tgk doktor dah nangis..tau dah doktor ni mesti nak cek aku....
echo lg skali...nangis tak benti la dia...tak reti nak pujuk camne dah...tak benti2..lg pujuk, lg dia menangis...tak pujuk mmg dah menangis...saabar je la..
so dah selesai...lg skali doktor jelaskan la lubang dia..menda same je...
then, doktor suh gi kaunter pendaftaran kemasukan wad, tuk dapatkan tarikh bila nak operate...tp tak tau lg..pending..nnt dia akan kol tuk bg tarikh...according to what doctor said, operate within this 6 month...tak lame lg..
then tye plak kos anggaran brape...dalam RM30K..abah dah bincang2 dah..nak cakap brape gaji, brape mampu nak bayar sume...kalo tye brape yg ade, mmg la tak de...
dah terus ke Unit Taksiran..tuk dapatkan subsidi gov n plee la brapa leh byr..
dia tye brape gaji abah, dok kat mane, brape tanggungan, bil air, bil api sume brape, bil astro brape...
dah tu tunggu dia proses plak...sempat la bg Hannah mkn dulu...kenyang Hannah...Huda plak sementara menunggu, dia tido..aman....bleh abah n ma bincang2 ape yg patut..
dia panggil lg..k..kos RM30K...subsidi krajaan bleh bg sampai Rm27K shj..lebih dia RM3 kene byr sendiri...ok je la..dia mintak penyata KWSP abah...abah gi la amik..malangnyer tak cukup tuk kuarkan akaun kedua tu...
tak pe la...RM3K tu kita usaha la nnt cari...Insyaallah..Allah mudahkan urusan kita ni..amin...
dan Huda..moga2 makin sihat...harapan Ma agar Huda tak payah di bedah...kalo ade carenyer..ma nak usahakan..

Sunday, May 9, 2010

Huda dan ruam

salaam semua...Huda sejak balik bandar ni ( sebab kg kat Kl kan)..banyak sangat kene ruam...badan dia kuat berpeluh....kesian....gatal2 la tu...nak tido malam pon tak bleh..
sekarang ni Alhamdulillah...aritu doktor ade bg ubat untuk jantung dia yg bengkak sedikit tu..bak kate doktor la...dia dah semakin ceria...mungkin dia rase ok skit...
oh..nak ucap terima kasih kat kak yus sbb bg sebotol calamine lotion naufal untuk Huda...tuk sapu kat ruam dia..nampak nyer ruam pon dah stop..tp merah2 lg...sekurang2nya dah tak merebak..
mintak2 cepat la baik...amin...

satu menda yg aku pikir2 kan...agak nye aku ni tak de bakat nak meniaga or aku ni tak de rezeki...hmmm...banyak2 rezeki yg Allah turunkan tuk manusia di bumi ni...cam hujan yg turun dr langit..aku ni cam org dok kat africa ke mane...dpt hujan skali skale jer...tu pon agak2 nyer tempias je...beratnyer rezeki.....

usaha lagi tuk promote blog....insyaallah...Allah akan bukakan pintu rezekinya untuk aku...amin...

Wednesday, May 5, 2010

Duit Duit Di mana KAU??????

semput..semput...semput.....
masalah tak penah selesai kalo pasal duit...ade duit lebih2 skit mesti ade je nak kene guna...
macam kate dr.azizan yg penceramah pasal hari lahir tu..MASALAH KEBOCORAN WANG...
aku ngn latiff same je..ade masalah serupa...
camne nak menabung?..n macam mane supaya boleh menyimpan...tambah2 skrg mmg perlukan duit tuk biaya perubatan Huda nnt...
mmg bleh mintak bantuan...tp brape byk nak kene mintak?...kalo banyak sgt pon org tak nak kasi..
macam ape yg telah di katekan...harta bukan milik kamu...untukmu hanyalah rezeki.....
maknenye ape untuk kami sekeluarga hanya rezeki....mane ade harta...cam hari tu...ade harta...habis kene curi.....dah bukan rezeki aku.....
jgn menyesali harta yg dah tertulis bukan milik ku....redha je la...skrg usaha lg...kumpul harta kalo harta itu mmg rezeki untuk aku dan anak2...

Monday, May 3, 2010

Hari Appointment

Kul 8 pagi dah kuar menuju ke IJN untuk appointment Huda...Dia bangun pagi plak arini..Hannah pon bangun pagi..dah tau harini ade banyak kerja nak kene settlekan..
Jalan pagi2 biase la jem..Kl la kate kan..Seminit nak pukul9 kami sampai..tak tau mane nak tuju ni..kaunter pendaftaran yg mane satu?...kami pon pergi la ke kaunter IJN..dah tye2 dia, katenyer kami nak kene pegi ke Klinik Pesakit Luar Pediatrik..dah sampai kaunter pendaftaran, kami bagi dia surat klinik pakar miri n Ic sume..
Abang kaunter tu bagi la penerangan ape dokumen yg dia nak, surat company or surat hospital kerajaan..mane la kami ade sume tu..ingatkan tak payah..dah org setkan appointment arini, kami datang jer..dia explain pasal bayaran..dan tentu la mahal..name pon IJN Sdn Bhd...
Deposit jer dah RM500..tuk cek echo, Xray, kos jumpe doktor, ubat lagi...dalam RM300 lebih kene byr..tolak dr deposit td...ok..abah kate bleh bayar..mmg bleh tuk kos mula2 ni..habis kalo dah kene follow up lg nnt, kos operate tak tau lg brape...
kami amik keputusan tuk ke HKL..tuk amik surat rujukan dari sane...sekurang-kurangnya dapat la kurangkan sedikit kos nnt...
pegi la HKL..seharian kt sane..doktor kate keadaannya tak la serius sgt..tp nk kene buat cepat jugak..sbb jantung dia dah bengkak n tekanan kat paru2 dia kuat..campo ade air plak..
patutla dada dia tak same..risau..tp ape bleh aku wat?...nk cepat2 settlekn supaya Huda sihat..
12/5 ni kene g IJN semula...hope bleh settle cepat la supaya dia sihat cm org lain jugak..
kos pembedaha mungkin akan diberitahu pas appointment di IJN nnt..
harap sume doakan yg terbaik tuk kami..dan dipermudahkan segala urusan kami..amin..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...