Followers

Suka tak blog ni?

Friday, August 20, 2010

no more wires..

arini sume wayar2 di badan Huda dah dibukak...tak payah monitor lg...Insyaallah sume nyer baik...
menangis2 la gak arini sbb asyik kene kacau ngn misi n doktor..
ibu jari kanan dia yg dah seminggu lebih kene bungkus tuk monitor oksigen dah bukak..busuk giler...ma heran bau ape yg menyapa hidung ku ni...cium ketiak ma..tak de bau..dah pakai deodoren pagi td..cium stokin Huda tak de bau..baru tuka..
rupe rupenyer jari huda...masam..
bawak dia gi main2 kat bilik mainan..suh jalan malas lak arini..skit2 je jalan..tak pe la..ma nak pakse pon wat Huda nangis jer...tunggu dah baik betul nnt kene jalan tau Huda.. teman ma gi exercise...ma naik sekilo seminggu ni dok kat wad...habis sume seluar tak muat...haih..

Thursday, August 19, 2010

ape lg tajuk aku nak letak?

Huda tengah tido..jd aku amik kesempatan update blog....
pagi td bangun je tido misi suh turun bawah..ternganga2 nape nak trun bawah plak...takkan x ray kat bawah..
selepas di tanya baru bagi tau nak cek buah pinggang Huda....dah doktor kate buah pinggang dia normal..tak de masalah....bukan ape...sebelum datang sini Huda ada masalah kencing kotor..tu dia cek..
pastu bateri tak leh bukak lagi...still kene monitor jantung dia...sampai bila?..
lebih kurang 10 ari lagi la kat sini kate doktor.....erm...ku sanggup tunggu...
Huda bangun pagi2 terus merengek..bukan ape...pelawa je cekodok, terus ngap la...baik terus mood..habis 3 bijik...pastu bagi la mkn roti, nasi goreng, coklat dan lain2 la..sehari semalam la tulis ape Huda makan..tak benti2 kecuali tido..
sampai semalam aku tgk dia mengah semacam sbb perut dah penuh..cuak dah ma..
tgh ari ni baru pas mkn nasi ayam...."huda nak mkn nasi ayam"..mengangguk..."nak nasi..tak nak ayam"...daaaaa...??
habis separuh mangkuk tu dia mkn..terus tido..
oo..td gi echo jantung dia n tak de masalah...ade bocor skit injap dia tp ok...
air pon tak de...Alhamdulillah..

Wednesday, August 18, 2010

Huda dah Jalan

Terima kasih ya Allah...
Pagi tadi Huda dah cabut sume tiub2 air dia sume...harap2 pasni tak de air lg bertakung dalam badan dia...n leh balik la kalo clear sume...
pagi tadi ma kuar kul10...gi the store nak cari sandal tuk huda...lom bukak plak...gi pusing pandan jaya cari kedai bata ke kedai kasut ke...pon tak bukak lagi..kedia bata lagi la..signboard ade bata..kedai nyer tak de....
dah tu terus aje ke Jusco...pusing2 cari sandal...dan bertemu la sandal nyer..yg ringan je..tau Huda pon tak larat lagi...kalo ade camera leh amik gamba sandal yg ma beli kan....dah tepon pon cikai jer...camera tak de...
sampai IJN, ma naik dulu..nenek dok bawah dulu ngn adik...tunjuk sandal baru kat Huda...suke...
lap2, tuka baju..terus bawak dia jalan2 kat luar...ok la..nak naik buai sume...gelongsor tak leh bagi lg la..kang jatuh ma jugak susah...
ma n abah pimpin....ok la...lame giler tak tgk Huda jalan rase nyer...ma pon lupe bile last..
Masih berharap Huda terus baik...dan tak de masalah pas ni...Insyaallah....

Oh yer..
happy anniversary abah...like abah said...kesihatan Huda adalah best gift ever...
tapi kalo ade hadiah yg berbungkus best gak..hehehehehe

Monday, August 16, 2010

Progress

Alhamdulillah...syukur padaMu ya Allah....
semalam kul7 petang Huda naik ke wad Melor tingkat 5 IJN....dok katil 18 HDU..(High Dependency Unit)..
pagi td dah mkn bubur nasi....mmg kemaruk...dah 7 ari xmkn..susu pon 60 ml je setiap 3 jam..
nak mkn banyak..tp bg skit2 je dulu....masuk semulut.."sedap..."..semelut lg.."sedap.."...
kelakar tul...tiap2 suap tu dia ckp sedap..tau la ma puase...sib baik ma tak try...
wayar2 dah byk yg cabut...tp ade banyak gak lg yg tinggal....tgk la sok luse...
mlm td dia tdo ok...bangun nak susu jer...dpt 60ml je...mane cukup......sekali sedut dah habis...
mintak susu je la..meleleh air mate mintak susu...
skrg nk tido dah....br pas bagi air milo....sedap...ma buat..hehehe...
mlm td adik tido ngn abah...dah demam plak...2 mlm dah...panas kate abah mlm td..tak leh tdo...
kesian adik...tghari td datang nampak dah ok...badan pon tak panas sangat dah...tapi bibir mulut pecah plak....saba adik yer...kakak nak sembuh dah ni....nnt kite dok same2...leh main same2 k...

Friday, August 13, 2010

Transfered to MICU

Alhamdulillah..baru pas tgk Huda...
Tgh ari tadi alat bantuan pernafasan Huda dah du bukak...skrg dia bernafas sendiri...kadang2 misi kate nampak cam sesak nafas...but ok la...improving...Alhamdulillah...
pas gi melawat dia tadi Huda di tuka dr PICU ke MICU...
tgh hari tadi dengar jugak suara dia nak dukung..ptg ni tak dgr lak...senyap jer.....
ma taye ape pon tak nak jawab..wat tak tau jer....dari tadi Huda puase...mesti dia lapar n penat...
taye dia mulut dia sakit ke...kering ari tu...pastu nampak dah di lap tapi ade luka2 kat bibir dia...merah2..n nampak bengkak skit....kesian dia.....
tiap kali tgk dia mmg nak mengalir je air mate ni....tapi ma kene kuat tuk Huda kan..Huda pon kene kuat same..
Biase kalo gi tgk dia nak dukung tak leh...leh tepuk2 je la..
k..adik pon lepak di IJN ni ari2...kesian adik..nak belajar berjalan pon terbantut asyik kene pegang jer...
dia pon dah nangis ni...sok citer lg..

Thursday, August 12, 2010

4th day after operation

hari ni dah masuk da ari ke 4 Huda di PICU....

ingatkan arini ade perkembangan tentang Huda....tapi nampaknyer keadaan Huda masih same cam semalam...
Alat bantuan pernafasan Huda masih lum dapat di bukak kerana paru2 nya masih berair...
Huda kene bagi ubat tido lagi...kesian dia...
nampak mate Huda berair...misi kate tu ubat mate sbb mate Huda nampak merah...
arini tak pakaikan baju...takut temperature badan Huda naik..
Huda....Huda kuatkan semangat tuk cepat sembuh ek...Ma rindu sangat kat Huda...
Semoga bulan Ramadhan yang barakah ni Allah makbulkan doa Ma n Abah tuk Huda cepat sembuh...amin ya rabbal alamin....

Tuesday, August 10, 2010

6 weeks.....

Long story short.....

30/6/2010....Huda telah di masukkan ke wad 1 hospital raja perempuan zainab II Kota Bharu kerana jangkitan pada paru2...keadaan dia mase tu....senang kate kalo aku lambat hantar dia ke hospital mungkin dah terlambat tuk selamatkan dia....
3 minggu kat sane....Huda kene cucuk sane sini....nak amik darah...nak pasang line tuk masukkan ubat...tak terkira berape kali...jap2 bengkak la..bocor la...
kesian dia...dah serik...takut ngn misi n doktor...tapi terima kasih la kat doktor2 kat sane n misi2...Dr. Faizal Fais..Dr. Rahimie, Dr.Ain, Dr. Fazilah, Dr. Aainaa, Dr. Azni dan lain2 la..misi skali...
kat sane ramai la jumpe kawan2 yang seangkatan...yg jaga anak2 sakit...mak damia, mak ikmal..lame tul dorg kat wad tu...lagi lame dr aku...
takziah pada mak Ikmal...kesian dia...Ikmal pon menghidap sakit jantung berlubang....lubang dia 2...umo dia mase tu 1 thn 5 bln...dia aktif...
tapi tetibe satu hari ni, Spo dia drop....dan terus turun n turun.....katil dia sebelah katil Huda....dah habis ikhtiar doktor2 kat wad tu, terpakse hantar Ikmal ke ICU...kat sane dia dok dalam seminggu dan mak Ikmal datang memberitahu anaknye sudah tiada...innalillah...sedih dan terkejut sangat....harap kak Ros sabar...mase tu bila pk kan Huda yang sakit same cam Ikmal...hmm...susah hatinyer...Tuhan je la yg tau...
sekejap je kalo Dia nak amik...
Doktor kat HRPZ II watkan appoinment tuk Huda di IJN pada 15/7..tapi mase tu Huda still on antibiotik..tak dapat pegi..then tangguh pada 20/7...mase tu demam lagi...
kalo ikutkan tak leh gi jugak...sbb doktor kate dia tak amik patient yg ade masalah lain ni..
tapi kalo tangguh lg truk la...
jadi 20/7...aku n Huda naik ambulan pada 10 pagi bersame doktor Ain, misi kak ti n mira..datang ke IJN...kul 7 ptg baru sampai...terus tumpang tido di wad Melor katil 28..Huda cirit plak..kene tuka katil ke 12A..bilik perasingan pelawat terkawal..
pendekkan cerita..Huda demam n cirit 2 minggu..operation tak leh nak wat..kalo wat mungkin dia take time tu recover..k..bila dia dah sihat, terus wat echo n x ray n amik darah sume..
kate doktor injap dia ade masalah..n tak tau same ade leh betulkan atau x..but dia cuba jer..
so Dr Siva bgtau chance dia tuk sembuh 50-50..tak pe ..teruskan jugak la ngn operation..jd..
semalam 9/8/2010...
abah anta huda ke dewan pembedahan(OT)..8.30am-1.00pm..
mase menunggu tu..pk la sendiri camne rase bila anak tgh bergelut tuk hidup ni...
cam ade ribut taufan dalam dada n perut..
Alhamdulillah...kul 1 pm ade panggilan telefon cakap Huda dah masuk pediatrik ICU(PICU)..leh pegi tgk..
mase mula2 masuk tgh Huda di dalam PICU.....pegi ke ketil 3a..
doktor n misi tgh siapkan dia..sbb br je masuk..tak settle lg..aku nampak kaki dia...
tak dapat aku nak thn air mate ni...dia tak sedar lg..sedih, terharu, sume ade..
seksa ke dia dalam keadaan camtu..kalo sakit aku bersalinkan dia, lagi sakit dia sekarang..jauh kalo nak di bandingkan kesakitan yg penah aku rase...
bila dah selesai doktor n misi siapkan dia...aku n abah di benarkan tuk melihat dia...air mate air hingus..sume berlumbe2 nak keluar...sampai misi kate aku selsema..kalo selsema pakai mask..tak le aku kate..ni hingus nangis...
doktor bagitau pembedahan Alhamdulillah berjaya...lubang dan injap dapat dibaiki..
Syukur padamu Ya Allah..skrg ni contraction jantung dia lom bagus n she still need support from machine..dada dia lom di tutup..kalo tak de masalah ngn jantung dia lagi, dada dia akan di tutup petang ni...insyaallah..
skrg dia di PICU lg..waktu melawat 12.30 pm-1.30 pm n 6-8 pm only..
so aku, abah, hannah dok kat sini sampai Huda ok..
skrg, lom lg dapat tgk Huda..rase berdebar nak tgk dia hari ni..hopefully dia getting better n her chest can be closed today..amin..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...