Followers

Suka tak blog ni?

Tuesday, August 10, 2010

6 weeks.....

Long story short.....

30/6/2010....Huda telah di masukkan ke wad 1 hospital raja perempuan zainab II Kota Bharu kerana jangkitan pada paru2...keadaan dia mase tu....senang kate kalo aku lambat hantar dia ke hospital mungkin dah terlambat tuk selamatkan dia....
3 minggu kat sane....Huda kene cucuk sane sini....nak amik darah...nak pasang line tuk masukkan ubat...tak terkira berape kali...jap2 bengkak la..bocor la...
kesian dia...dah serik...takut ngn misi n doktor...tapi terima kasih la kat doktor2 kat sane n misi2...Dr. Faizal Fais..Dr. Rahimie, Dr.Ain, Dr. Fazilah, Dr. Aainaa, Dr. Azni dan lain2 la..misi skali...
kat sane ramai la jumpe kawan2 yang seangkatan...yg jaga anak2 sakit...mak damia, mak ikmal..lame tul dorg kat wad tu...lagi lame dr aku...
takziah pada mak Ikmal...kesian dia...Ikmal pon menghidap sakit jantung berlubang....lubang dia 2...umo dia mase tu 1 thn 5 bln...dia aktif...
tapi tetibe satu hari ni, Spo dia drop....dan terus turun n turun.....katil dia sebelah katil Huda....dah habis ikhtiar doktor2 kat wad tu, terpakse hantar Ikmal ke ICU...kat sane dia dok dalam seminggu dan mak Ikmal datang memberitahu anaknye sudah tiada...innalillah...sedih dan terkejut sangat....harap kak Ros sabar...mase tu bila pk kan Huda yang sakit same cam Ikmal...hmm...susah hatinyer...Tuhan je la yg tau...
sekejap je kalo Dia nak amik...
Doktor kat HRPZ II watkan appoinment tuk Huda di IJN pada 15/7..tapi mase tu Huda still on antibiotik..tak dapat pegi..then tangguh pada 20/7...mase tu demam lagi...
kalo ikutkan tak leh gi jugak...sbb doktor kate dia tak amik patient yg ade masalah lain ni..
tapi kalo tangguh lg truk la...
jadi 20/7...aku n Huda naik ambulan pada 10 pagi bersame doktor Ain, misi kak ti n mira..datang ke IJN...kul 7 ptg baru sampai...terus tumpang tido di wad Melor katil 28..Huda cirit plak..kene tuka katil ke 12A..bilik perasingan pelawat terkawal..
pendekkan cerita..Huda demam n cirit 2 minggu..operation tak leh nak wat..kalo wat mungkin dia take time tu recover..k..bila dia dah sihat, terus wat echo n x ray n amik darah sume..
kate doktor injap dia ade masalah..n tak tau same ade leh betulkan atau x..but dia cuba jer..
so Dr Siva bgtau chance dia tuk sembuh 50-50..tak pe ..teruskan jugak la ngn operation..jd..
semalam 9/8/2010...
abah anta huda ke dewan pembedahan(OT)..8.30am-1.00pm..
mase menunggu tu..pk la sendiri camne rase bila anak tgh bergelut tuk hidup ni...
cam ade ribut taufan dalam dada n perut..
Alhamdulillah...kul 1 pm ade panggilan telefon cakap Huda dah masuk pediatrik ICU(PICU)..leh pegi tgk..
mase mula2 masuk tgh Huda di dalam PICU.....pegi ke ketil 3a..
doktor n misi tgh siapkan dia..sbb br je masuk..tak settle lg..aku nampak kaki dia...
tak dapat aku nak thn air mate ni...dia tak sedar lg..sedih, terharu, sume ade..
seksa ke dia dalam keadaan camtu..kalo sakit aku bersalinkan dia, lagi sakit dia sekarang..jauh kalo nak di bandingkan kesakitan yg penah aku rase...
bila dah selesai doktor n misi siapkan dia...aku n abah di benarkan tuk melihat dia...air mate air hingus..sume berlumbe2 nak keluar...sampai misi kate aku selsema..kalo selsema pakai mask..tak le aku kate..ni hingus nangis...
doktor bagitau pembedahan Alhamdulillah berjaya...lubang dan injap dapat dibaiki..
Syukur padamu Ya Allah..skrg ni contraction jantung dia lom bagus n she still need support from machine..dada dia lom di tutup..kalo tak de masalah ngn jantung dia lagi, dada dia akan di tutup petang ni...insyaallah..
skrg dia di PICU lg..waktu melawat 12.30 pm-1.30 pm n 6-8 pm only..
so aku, abah, hannah dok kat sini sampai Huda ok..
skrg, lom lg dapat tgk Huda..rase berdebar nak tgk dia hari ni..hopefully dia getting better n her chest can be closed today..amin..

2 comments:

  1. salam..aei.bae duk tunggu2 update huda dari aei..nak contact,phone no.hilang..simcard bae rosak..apapun,bae doakan huda selamat dan sihat kembali..insyaAllah..ma Huda kena kuat semangat ok? kena kuat untuk huda..insyaAllah..take care aei..kiss utk huda for me..hope dia cepat sihat..huda budak kuat kan? i know ur feelings..faham sgt..i've been at ur place..the situation..hanya Allah yang Maha Mengerti..

    ReplyDelete
  2. salam bae..

    insyaallah aei akan kuatkan semangat tuk Huda...
    Tolong doakan kesembuhan Huda k..tq..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...