Followers

Suka tak blog ni?

Thursday, June 28, 2012

Peformance Drink - persiapan puasa

sejujurnya saya sendiri tidak pernah rasa performance drink ni..
tapi bonda saya performance drink ni wajib ada di rumah dia..
Insyaallah, ada rezeki, boleh cuba juga ni..
sangat bagus untuk kestabilan air dalam badan. maknanya sangat berguna pada musim panas sekarang ni dan juga semasa berpuasa di bulan ramadhan nanti atau yang berpuasa sekarang.


Performance Drink


1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

3. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

4. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.

5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu.


sumber

Monday, June 25, 2012

Semua info Vit E

Vitamin E

FUNGSI
  • Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. 
  • Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada. 
  • Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan. 
  • Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari. 
  • Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang. 
  • Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok. 
  • Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan  perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.

SUMBER
  • Vitamin E is didapati daripada sumber makanan berikut: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Vitamin E juga boleh didapati daripada beras perang, makanan daripada jagung,  telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum. 

KEKURANGAN
Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan :
Mudah radang dan odema ( pengumpulan air dalam tisu), pada bayi.
Penuaan kulit sebelum masa.
Rambut gugur
Anemia.
Vitamin E dengan Selenium oleh Shaklee

FUNGSI SELENIUM

1. Penangkal radikal bebas, tubuh secara alami memiliki kemampuan untuk melawan radikal bebas yang merusak sel dan menimbulkan berbagai penyakit. Di dalam tubuh selenium bekerja sama dengan vitamin E sehingga berfungsi sebagai antioksidan yang memperlambat oksidasi asam lemak tak jenuh.

2. Meningkatkan kekebalan tubuh, karena selenium bekerja memperbaiki system imunitas ( kekebalan tubuh ) dan fungsi kelenjar tiroid. Dari hasil penelitian selenium dapat mencegah kanker seperti kanker paru-paru, prostat, colorectal termasuk kanker kulit akibat paparan sinar matahari. Jadi selenium bermanfaat sekali untuk meningkatkan fungsi kekebalan tubuh.

3. Mempertahankan elastisitas bersama vitamin E, selenium berfungsi mempertahankan elastisitas jaringan karena itu bila kadar selenium berkurang maka tubuh akan mengalami penuaan dini yaitu sel yang rusak sebelum waktunya. Mengingat fungsi selenium bagi tubuh, maka dianjurkan mengkonsumsi 55 mikrogram selenium setiap hari. Untuk memaksimalkan fungsi selenium bagi tubuh saat ini tersedia suplemen antioksidan yang mengandung perpaduan selenium dengan vitamin E yang bekerja sinergis sehingga dapat bekerja lebih efektif ditambah dengan kandungan betacaroten, vitamin C dan zinc gluconate dapat memberikan perlindungan total bagi kesehatan anda.

Thursday, June 21, 2012

Pilihan untuk menyusu

Set B ialah untuk ibu yang tiada masalah penyusuan


SET E -set b tambah dengan ostematrik bg ibu-ibu yang ada masalah susu kurang semasa period.
dan juga sesuai untuk ibu tambah tenaga dan mendapat tidur yang berkualiti pada malam hari..
saya makan ni masa dalam pantang memang berkesan untuk tidur yang bagus...bangun pagi pun tidak lah letih..
 manakala jika tambah dengan ESP, anak yang menyusu tu akan cepat kenyang.



 SET 3M
set ni memang sesuai untuk ibu-ibu bekerjaya yang nak simpan stok...
dengan minum air kosong yang cukup, pam/perah setaip 2 jam..insyallah..


set-set ni juga sesuai untuk ibu-ibu amalkan masa dalam pantang yer....
badan cepat cergas dan sihat...susu pon meriah...
kalau ibu2 bersalin secara Cesarean, boleh ambil zinc skali untuk penyembuhan luka dengan lebih cepat.bersalin normal pon boleh makan zink untuk cepat baik tempat luka/ mengawal keguguran rambut mase selepas melahirkan...


ok dearie...kalau ade apa-apa pertanyaan, boleh contact saya di 
aeidahamrun@yahoo.com
sms/whatsapp 019 3439341
harga special sy tawarkan... :)
happy breasfeeding dear..


SET untuk ibu menyusu

Set Eu Four Pack - sesuai untuk ibu menyusu dan ibu mengandung


  • Vita-Lea
· Mengandungi 12 vitamin dan 7 Galian pada kadar yang seimbang
· Larutan yang cepat (17 minutes disintegration time)
· Folic Acid dan Biotin 100%
· 2 biji membekalkan 600 mg calcium
· Diuji oleh 48 saintis selama 198 jam bagi setiap ‘batch’

  •  B-COMPLEX

    · Sumber terbaik – Torula dan Brewers Yeast
    · Mengandungi 8 jenis vitamin B
    · 100% Folic Acid dan 100% Biotin
    · Tidak mengandungi pewarna tiruan

  •  VITA -C 500 mg SUSTAINED RELEASE

    · Pelepasan perlahan-lahan – 100mg setiap jam selama 5 jam
    · Bio-flavonoid C complex
    · Sumber terbaik – Rose hip
    · 1 bij mengandungi vitamin C seperti mengambil 7.5 biji oren segar

  • Ostematrik

ini yang saya ambil mase dalam pantang Vitalea, vit c, Alfafa, Ostematrik (kalsium), zink..
Alhamdulillah, mase dalam pantang, masalah sembelit memang tak de...jadi senang nak ke tandas..
berbeza dengan masa dalam pantang anak pertama n kedua..
memang lepas bersalin, risau sangat akan sembelit, maklumlah makanan orang dalam pantang kering-kering, sayur pun kadang-kadang je makan...
jadi memang tak de masalah mase dalam pantang anak ke 3 ni...Alhamdulillah..
Badan pun rasa cergas dan sihat...
Hadi pula masa dalam pantang ada jaundis, prolonge jaundice plak tu..
sampai habis pantang...baru hilang kuning dia..
dan ini mungkin di sebabkan pengambilan Alfafa..orang yang jual kepada saya mase tu tak consult betul2, kalau anak jaundice, patutnye stop alfafa...
tak pe lah, dah lepas...yang penting ibu-ibu dalam pantang yang ingin ambil set ni saya akan consult betul2..

Jadi air susu pun banyak Alhamdulillah...sampai sekarang, Hadi dah hampir 12 bulan...saya akui kadang-kadang kalau kita penat, stress atau kurang minum air, susu akan merudum..vitamin dapat membantu dalam penghasilan susu untuk anak saya.



Monday, June 18, 2012

Set Ibu Bersalin


sepanjang tempoh berpantang bersalin anak ke 3 pada tahun lepas..saya ambil set ni kecuali b-complex..ni saya tak beli sebab tak tahu kebaikan vitamin B complex dulu..
sepanjang tempoh berpantang, saya cergas...boleh berjalan, ulang alik ke hospital sbb anak saya yg ke tiga ni kene jaundice..lame tu..sampai habis pantang baru hilang..
saya dah crite kot pasal ni..
walau ape pon, 
saya syorkan untuk ibu-ibu yang sedang mengandung dan bakal melahirkan baby tidak lama lagi untuk ambil set ni:-
ESP - membanyakkan air susu. 
Vita-Lea - untuk muktivitamin, maklum, ibu berpantang makan makanan yang kering-kering- kurang khasiat dan juga dapat membantuk menambah sel darah merah.
Vitamin -c- membantu penyembuhan luka
Zink- penyembuhan luka lebih cepat - macam ikan haruan 
Ostematrik - kalsium, magnesium membantu penghadaman

Alfafa pulak kalau baby tidak mengalami demam kuning atau jaundis ni, boleh la makan alfafa.
tapi kalau baby kene demam kuning, kene berenti makan alfafa.

email saya untuk sebarang pertanyaa,tentang harga terbaik yang saya tawarkan atau set yang paling sesuai untuk anda
aeidahamrun@yahoo.com
atau sms/whatsapp saya 019 3439341

Friday, June 15, 2012

Oreo Cheese Cake (not baked)

Hari ni buat Oreo Cheese Cake..
ni untuk makan-makan mase di Kuantan esok...
1 kek dah beli dr Secret Recipe...
ni saje2 je nak buat...sebab haritu dah buat tapi tak jadi...hehe..ni leh wat lagi untuk besday huda..
dah siap dah...tgh chilled dalam peti ais...
harap-harap keras la sebab nya mase gaul-gaul tadi macam cair..
rupa dia boleh tahan kan?...hehe..
mase 1st2 buat bulan 3 hari tu, mase besday saya la tu...teruk betul...rupa pon tak cantik..
tak saba nak potong esok...

ok, ni nak post plak pasal pulut mangga...



sodapppp.... :D

Happy Birthday Huda

Alhamdulillah....Huda dah 4 tahun...pada 14.6..iaitu smlm..
lambat post ek...tak de sambut ape2 pon...smlm je pergi makan-makan skit di Secret Recipe..
Hadi yang sentiasa sengih bile ade flash amik gamba dia..17.6 ni dia setahun
Fully Bf dengan jayanya..Alhamdulillah..Harap hingga 2 tahun..

Hannah...Besday kakak dia, besday dia juga..

Besday girl..Huda..happy la tu

Sambil-sambil tunggu order sampai, kita main golek-golek telur dulu..

dan ini lah dia kek nya..hehe...wat syarat tiup lilin di hari jadi...sok sambut lagi kat kuantan plak dengan famili..

Makan-makan dan balik rumah...nothing much..tapi sebelum tidur sakit perut, kembung, kepala pun pusing...sampai ke pagi..kene tlan panadol...tapi sebiji jer..hehe..tak boleh makan 2 biji...nasib baik dah elok..

Thursday, June 14, 2012

SET LELAKI

Shaklee Ostematrix bukan hanya mengandungi kalsium-magnesium yang penting untuk tubuh, tetapi juga mengandungi Vitamin D yang penting untuk penyerapan kalsium.

Antara kebaikan Shaklee Ostematrix ialah,

(1) Bantu tidur lena sepanjang malam.
(2) Badan terasa bertenaga & mudah bangun pagi keesokan harinya, terutama apabila digabung dengan pengambilan Shaklee B-Complex.
(3) Menghilangkan lenguh-lenguh & bisa-bisa badan.
(4) Mengurangkan rasa sakit pinggang & kejang kaki terutama buat ibu hamil.
(5) Melawaskan sistem penghadaman - mudah 'membuang' keesokan harinya (bukan cirit birit). - CREDIT





Kebaikan Vitamin B Complex



Vitamin B Kompleks telah digunakan berkaitan dengan keadaan kesihatan yang berikut:

Digunakan untuk
Penyembuhan luka - tiamin (vitamin B1), Pantothenic acid (vitamin B5),
dan vitamin B yang lain semuanya telah ditunjukkan untuk memainkan peranan dalam 
penyembuhan luka. 
Kerana sebab ini, beberapa pakar penjagaan kesihatan mengesyorkan tinggi potensi vitamin B 
tambahan untuk menggalakkan penyembuhan luka. 

Kebusukan kudis- Orang dengan kudis kebusukan berulang mungkin mempunyai 
kekurangan vitamin B. Menambahkan dengan vitamin B1, B2 dan B6 telah dilaporkan 
untuk memberikan kelegaan. 
Jerawat rosacea- hubungan antara vitamin B dan rosacea adalah tidak jelas, satu kajian mendapati
 ia menyebabkan gejala rocacea seperti, laporan awal yang lain telah menemui manfaat. 
Pengeluaran alkohol- Kajian menunjukkan ia adalah mungkin bahawa kejayaan rawatan 
kekurangan vitamin B-kompleks sebenarnya boleh mengurangkan ketagihan alkohol, kerana 
haiwan mengidamkan alkohol apabila diberi makan diet yang B-kompleks-kekurangan. 

Kebimbangan -Kajian double-blind mencadangkan bahawa penambahan dengan 
multivitamin vitamin B-kompleks boleh mengurangkan perasaan kebimbangan, tekanan dilihat,
 dan keletihan. 

Prestasi olahraga- vitamin B-kompleks yang diperlukan untuk menghasilkan tenaga daripada 
karbohidrat. Exercisers mungkin telah meningkat sedikit keperluan bagi beberapa vitamin B,
 termasuk vitamin B2, B6, dan B5, prestasi olahraga boleh menderita jika keperluan ini bertambah 
sedikit tidak dipenuhi. 
Attention Deficit Hyperactivity Disorder- vitamin B yang telah digunakan untuk ADHD. 
Jumlah vitamin B yang tinggi telah menunjukkan hasil berbeza dalam melegakan gejala ADHD. 

Gatal-gatal- Dalam satu kajian, rawatan dengan tambahan asid hidroklorik dan 
Vitamin B-kompleks tambahan membantu untuk merawat orang ramai dengan gatal-gatal. 

Ketakcernaan, Pedih ulu hati, dan Keasidan perut Rendah, dan Vitamin B12 Kekurangan- 
Bagi orang-orang yang mempunyai penyerapan yang tidak mencukupi vitamin B12 disebabkan oleh asid perut rendah, menambahkan dengan vitamin B kompleks boleh membantu membetulkan kekurangan. 

Osteoporosis- Dalam satu wanita percubaan menopaus yang menggabungkan terapi penggantian hormon dengan vitamin B dan lain-lain nutrien dan perubahan diet meningkatkan kepadatan tulang mereka oleh% yang luar biasa 11. 

Sindrom Prahaid- Penyelidikan telah dikaitkan kekurangan vitamin B untuk PMS, jadi sesetengah wanita boleh mendapat manfaat daripada menambahkan dengan vitamin B-kompleks untuk melegakan simtom. 




Kekurangan vitamin B tertentu boleh menyebabkan 
anemia, keletihan, hilang selera makan, sakit perut, kemurungan, kebas di tangan dan kaki, kejang otot, jangkitan pernafasan, keguguran rambut, ekzema, pertumbuhan yang miskin di kalangan kanak-kanak, dan kecacatan kelahiran.
Sesetengah pengamal perubatan alternatif mendakwa bahawa kekurangan dalam vitamin B melemahkan sistem imun dan membuat badan terdedah kepada kanser. Mereka mengesyorkan dos yang tinggi vitamin B sebagai rawatan untuk pesakit kanser. Ramai penyelidik mengkaji hubungan antara pengambilan vitamin dan risiko membangunkan kanser tertentu.

Wanita yang hamil atau menyusukan anak perlu lebih banyak asid folik berbanding yang lain. Perkhidmatan Kesihatan Awam mencadangkan bahawa wanita dalam usia subur yang boleh hamil perlu mengambil sekurang-kurangnya 400 mikrogram asid folik setiap hari melalui makanan tambahan pemakanan dan makanan yang diperkaya, sebagai tambahan kepada diet yang mengandungi makanan yang kaya dengan folat, untuk membantu mencegah kecacatan kelahiran tertentu dalam mereka kanak-kanak.

Vitamin B Complex + Ostematrik = sesuai untuk suami-suami yang keletihan, stress dan penat bekerja seharian dan juga untuk ibu-ibu mengandung.

vitamin E dan Ostematrik membantu melegakan sakit belakang.

sume dah tahu kebaikan/khasiat vitamin B ni...vitamin B ni serap air..jadi jika berlebihan, akan keluar melalui air kencing .
bagi saya, yang penting  vitamin B ni membantu dalam kawalan emosi, terutama sekarang ni semua orang bekerja dan stress/ tertekan dengan masalah  di tempat kerja dan masalah seharian. Biasala, semua orang ade masalah...tapi dengan mengambil vitamin B ni, insyaallah, emosi pon terkawal...tiap-tiap bulan happy je walaupon masa "itu"..
jika anda berdekatan dengan cawangan Shaklee, boleh dapatkan dengan harga ahli, hubungi saya untuk dapatkan ID.
atau anda nak menjadi pengedar di kawasan anda,
yang ingin order melalui saya juga boleh hubungi saya di
aeidahamrun@yahoo.com
019 3439341 - sms/whatsapp





Friday, June 8, 2012

Vitamin keperluan tubuh


Supplement dan vitamin untuk kesihatan badan lebih segar.
Kebanyakan orang tidak mengamalkan makanan seimbang, berzat dan dalam jumlah yang mencukupi untuk keperluan tubuh badan. Badan menjadi lemah lesu, kurang ber tenaga dan mudah letih dan penyakit menjadi masalah kepada kesihatan jika kekurangan zat dan vitamin berterusan.
Oleh itu mengamalkan supplement dan vitamin mencukupkan keperluan zat harian selain dari makanan yang di makan setiap hari sebagai pencegahan kepada penyakit , letih lesu dan masalah kesihatan apabila usia meningkat tua.
Sesetengah orang pula perlu zat tertentu untuk keperluan harian. Mereka termasuk yang mengandung, yang kerap makan ubat tahan sakit (sakit urat atau sendi), perokok, mereka yang aktif secara fizikal dan yang berumur lanjut.
Berikut adalah cadangan tambahan zat , supplement dan vitamin yang dicadangkan diambil bersama dengan makanan harian.
  1. Ambil sekurang-kurang 2 vitamin anti oksidan.
    Anti oksidan menolong meneutralkan radikal bebas yang boleh merosakkan sel tubuh , penyebab kepada penyakit kronik. Vitamin C (250-500mg) dan vitamin E (200-400 iu) sehari boleh membantu mengawal radikal bebas. Selain dari kesan keatas radikal bebas, vitamin C dan E juga membantu dalam melindungi dari penyakit jantung, kanser tertentu dan katarak.
    Memakan buah dan sayuran setiap hari boleh membekalkan vitamin C secukupnya tetapi vitamin E sukar di perolehi dari makanan harian dengan cukup.
  2. Tambah kalsium setiap hari.
    Kurang pengambilan hasil tenusu mengurangkan bekalan kalsium untuk keperluan harian. Supplement kalsium setiap hari memastikan tulang tidak mudah rapuh dan patah apabila umur semakin meningkat terutamannya untuk perempuan.
    Pengambilan untuk perempuan lebih baik dimulakan sebelum putus haid untuk memastikan bekalan kalsium cukup.
  3. Perempuan dalam umur boleh mengandung mengambil Folate.
    Folate 400 ug mengurangkan risiko spina bifida dan kecacatan lain bagi bayi dalam kandungan. Ia juga melindungi kepada kanser pangkal rahim dan kanser colorectal dan paru-paru. Folate boleh melindungi dari penyakit jantung.
  4. Umur tua dan yang kurang makanan seimbang.
    Kebanyakan orang tua dan mereka yang kurang memberi tumpuan kepada makanan seimbang amat digalakkan mengambil vitamin dan supplement. Masalah resapan nutrient didalam usus tidaklah sebaik orang muda dan kecekapan badan untuk memproses nutrient juga kurang.
    Kekurangan zat yang ketara pada yang berumur adalah vitamin C , D , B6 , B12 dan folate. Kekurangan ini termasuk juga pada mineral seperti Zink , Magnesium dan Kalsium boleh menjadi masalah kesihatan jika kurang didalam badan orang tua yang sememangnya kurang kandungan makanan nya.
  5. Lain- lain kumpulan yang perlu mengambil tambahan zat dan vitamin.
    Perempuan yang masih datang darah kotor (perlu zat besi tambahan) , yang hanya makan sayuran (vegetarian perlu tambahan vitamin B12 ) , yang sengaja kurang makan (mengamalkan diet) atau makanan kurang seimbang digalakkan mengambil tambahan supplement , vitamin dan mineral.
Elakkan mengambil vitamin dalam dos yang terlalu tinggi kerana sesetengahnya ( terutama vitamin A dan D ) adalah tosik jika diambil berlebihan.
Berikut antara kepentingan zat vitamin dan mineral dan jumlah yang perlu diambil setiap hari.
Beta carotene
Mengurangkan kesan radikal bebas. Mengurangkan risiko sesetengah kanser dan penyakit arteri koronari.
5 -6 mg sehari
Vitamin A
Penting untuk mata, kulit dan membran mukosa yang sihat. Boleh juga melindungi terdapat kanser tertentu.
4000 iu untuk perempuan
8000 iu untuk lelaki
Vitamin C
Menjaga gusi dan gigi sihat. Membantu dalam pembaikan tissue dalam badan , penyembuhan luka dan resapan zat besi dalam usus. Boleh mengurangkan risiko sesetengah kanser, penyakit arteri koronari jantung dan katarak.
250 – 500 mg sehari
Vitamin E
Mengurangkan kesan radikal bebas, membantu pembentukan sel darah merah. Boleh mengurangkan risiko sesetengah kanser, penyakit arteri koronari jantung , katarak dan menambah imuniti.
200 – 400 iu sehari
Folate
Penting dalam tumbesaran dan metabolisma protein. Mengurangkan risiko cacat anak dalam kandungan. Boleh mengurangkan risiko kanser serviks dan usus besar.
400 ug
Kalsium
Membina dan mengekalkan kekuatan gigi dan tulang. Membantu jantung berfungsi dengan baik. Mengurangkan risiko darah tinggi.
1000 mg sehari untuk dewasa
1200-1500 sehari untuk perempuan >50 tahun dan lelaki >65 tahun
Zat Besi
Penting untuk pembentukan haemoglobin (dalam darah) dan myoglobin (dalam otot). Penting dalam fungsi enzim dan protein dalam badan. Vitamin C penting untuk resapan yang baik.
10 mg sehari

Monday, June 4, 2012

Keistimewaan Shaklee

Ada kawan tanya - Apa beza vitamin SHaklee dan vitamin-vitamin yang lain?


Vitamin Shaklee adalah asli, tiada pewarna, pengawet malah perasa tambahan.

Vitamin Shaklee tiada silika gel dengan ini membantu penyerapan dengan lebih baik.


UJI Vitamin anda. 

Cuba anda ambil sebiji multivitamin yang sedang anda amalkan....genggam selama 5 minit, jika anda dapati tangan anda melekit serta warnanya melekat dengan tangan anda, maka saya sarankan anda memilih vitamin yang lebih baik.


Vitamin yang sintetik biasanya mengandungi silika gel, pewarna, perasa dan pengawet tambahan....bahan-bahan ini boleh memudaratkan kesihatan kerana tubuh kita hanya perlukan yang asli.

Hakikatnya pewarna, pengawet dan perasa tambahan ini tidak diperlukan oleh badan dan jika diambil secara berterusan dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan. 
sumber - kak N

Set Penyusuan bulan Puasa


 Bulan Ramadhan hampir menjelang tiba..
dah seperti biasa, saya sendiri pun risau akan susu untuk Hadi..
maklumlah bulan puasa ni kurang minum air.
Teringat pula mase tahun-tahun lepas masa menyusukan anak di bulan puasa...
masa tu saya belum jumpa vitamin Shaklee ni lagi..
Waktu berbuka jer mesti minum air bergelas-gelas...waktu sahur pun macam tu...
Mak mertua tengok je menantu dia ni teguk air bergelas-gelas..Untuk bekal siang hari..
Actually sejak kawen tahun 2007, saya boleh puase penuh tiap-tiap tahun sebab mengandung dan menyusu badan..jadi tak de cuti untuk saya..
Sampai lah tahun lepas..Hadi baru 2 bulan dan saya makan Maajun Anggun Bestari, darah nifas yang tak habis keluar balik...dan tak dapatlah puasa penuh..
ok..berbalik kepada topik kita
untuk ibu-ibu yang mahu menyusukan anak dan mahu simpan stok, ini set yang di syorkan oleh pakar 
iaitu kak N- dari blog beliau Better you Better World
Apa yang bakal ibu coretkan adalah bagaimana supplement membantu ibu2 yang sedang menyusukan anak sambil menyediakan stok untuk penyusuan sepanjang menghadapi bulan puasa nanti. Tidak salah mencuba demi kebaikan bersama...

Persediaan fizikal.

Untuk berpuasa dan menyusukan anak, si ibu perlulah mempunyai kesihatan yang optimum. Bagaimana nak menghasilkan susu dengan baik dalam keadaan sakit? Maka penjagaan makanan sangat penting. Sebelum berpuasa pastikan si emak jangan sesekali skip makan. Ambil meal seimbang dan jika mampu dapatkan supplement bagi membantu badan si emak mendapat semua keperluan vitamin yang tidak dapat dipenuhi melalui makanan yang diambil tadi. Pengambilan air juga sangat penting demi memastikan si ibu tidak dehydrate. 

* Pengambilan supplement yang disyorkan bagi persediaan menghadapi bulan puasa ialah 
ESP- membantu penghasilan susuibu dengan cepat apabila pengambilan air yang mencukupi.
Performance Drink- membantu keseimbangan kandungan gula dalam darah si ibu agar tak mudah pengsan apabila berpuasa sambil menyusukan anak. Selain itu ia membantu agar badan ibu tidak dehydrate sepanjang berpuasa. *boleh diambil pada hari tidak puasa juga.
Alfalfa- well known milk booster. Kandungan protien di dalamnya membantu penghasilan susuibu dengan cepat. Option lain bagi yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan ESP.
Basic vitamin- Multivitamin, B complex dan Vitamin C.


Pengambilan vitamin ini sebelum puasa sangat digalakkan kerana :
1. Supplement yang disyorkan membantu penghasilan susuibu dengan cepat jika pumping session yang konsisten dan air yang mencukupi.

2. Susuibu akan lebih pekat. Anak akan minum kurang tetapi cepat kenyang. Dengan ini si ibu mudah buat stok.

# Please do consult with me for those yang nak jadual pemakanan vitamin khusus pada bulan puasa.

Mental jua kene prepare..jangan stress, fikir positif.. :)
untuk konsultasi boleh hubungi saya di
email - aeidahamrun@yahoo.com
sms/whatsapp - 0193439341
bbm- 2128af5e

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...