Followers

Suka tak blog ni?

Wednesday, August 29, 2012

Beza vitamin Shaklee dengan vitamin lain

Ramai yang tanya, apa beza vitamin Shaklee dengan vitamin-vitamin lain yang terdapat di farmasi yang boleh didapati dengan harga yang lebih murah?

Vitamin Shaklee adalah vitamin semulajadi, dan yang semulajadi ni memang sedikit mahal dari vitamin sintetik. Mahal sangat tu tak de lah..berbaloi lah kata orang...


Mari kita baca perbezaannya :-

1. Penghasilan

Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2. Keserasian dengan badan

Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

Vitamin sintetik memberi kesan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

3. Harga

Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4. Kesan kepada tubuh badan
Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dalam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang

Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.


credit to mommylyna dan kak N.

cara nak bezakan sintetik atau semulajadi - vitamin semulajadi tiada silikon gel, vitamin sintetik ada pack silicon gel dalam botol vitamin untuk kekalkan kesegarannya.

Nah...itu dia perbezaannya.. Saya pilih Shaklee kerana ia memang bagus dan berbaloi dengan harga..Selama amalkan set D- untuk kulit, saya mesti akui kulit lebih lembut...bukan hanya muka, tapi seluruh badan..****dengan pengambilan air yang cukup.... :)

Pilihan atas tangan anda..hubungi saya untuk dapatkan vitamin semulajadi..bagi yang bakal menjalani proses berpantang juga saya amat galakkan ambil vitamin untuk tenaga dan kembali cergas..pengalaman sendiri-memang rasa sihat dan cergas..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...