Followers

Suka tak blog ni?

Sunday, September 30, 2012

Sustained release Vit C vs Vitamin C organik

haa..
ni la yang melanda pasaran vitamin c sekarang..
sekarang, vit c shaklee out off stock di seluruh malaysia...
one of the reason is depa dok borong vit c ni lepastu packing baru, jual harga yg berganda-ganda lagi mahal..
minggu depan stok baru akan sampai..
tapi rase tak best bila pengguna tertipu..beli yang mahal-mahal..sebenarnya harganya tak la mahal sampai 3 kali ganda dorang up harga...
bila dah out off stok macam ni, ambil brand lain pula, packing dan jual balik...dengan harga yang lebih mahal..
tapi pilihan atas tangan pengguna...pilihlah.. :)
jangan tertipu..
dapatkan dari packing yang asal..ade brand..
ok..untuk set kulit cantik, amalkan vit b, vitamin c dan vit e...jangan lupa minum air kosong yang cukup..
kalau tak cukup, kesan dia mungkin tak menjadi..
message saya untuk pertanyaa. 0193439341 atau aeidahamrun@yahoo.com

Wednesday, September 26, 2012

Kepentingan susu ibu


MANFAAT SUSU IBU UNTUK SEMUA 
PUJIAN harus diberikan kepada ibu yang memberikan susu badan kepada anak.  Walaupun
kesedaran mengenai kepentingan memberikan susu badan semakin meningkat,  ia masih
belum mencapai sasaran.
Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan 1996 menunjukkan, kadar penyusuan badan
hanya sekitar 88.6 peratus dan masih banyak usaha perlu dilakukan untuk menggalakkan
semua ibu di negara ini memberikan susu badan secara eksklusif selama enam bulan. 
Penghasilan susu akan bertambah dengan penurunan paras hormon progesteron,  iaitu
dalam  tempoh 30 hingga  40 jam  selepas bersalin.  Pada ketika ini, badan akan
merembeskan prolaktin dan  oksitosin  (hormon yang  menghasilkan  susu).  Hisapan
puting oleh bayi juga akan merangsang penghasilan susu. 
Paras prolaktin perlu tinggi untuk membolehkan susu dihasilkan.  Bagaimanapun, ada kalanya
pengeluaran susu terhenti jika penyusuan tidak  berlaku  secara sempurna dan susu yang 
terhasil tidak keluar dari payu dara, walaupun paras prolaktin tinggi. 
Biasanya bayi hanya menyusu tiga kali dalam tempoh 24 hingga 48 jam selepas kelahiran. 
Kekerapan ini akan meningkat pada hari kelima dan menurun kembali pada hari ketujuh atau
kelapan.  Namun ada cara untuk menggalakkan penyusuan ibu iaitu tidak memberikan puting 
tiruan kepada bayi.  Ia bukan saja tidak membantu, malah menyukarkan bayi untuk menyusu
susu ibunya. 

Seperkara yang menarik, bayi tidak akan mengalami masalah keracunan kerana susu ibu 
adalah makanan paling bersih dan steril, walaupun ibu menghidap penyakit.  Malah, ia boleh
diberi sekerap mungkin selama mana bayi memerlukannya. 
Beberapa faktor boleh merencatkan penghasilan susu badan iaitu apabila ibu berasa runsing,
takut, sakit,  malu dan bimbang. Malah,  tabiat merokok dan minum minuman keras perlu
dihindarkan sama sekali, baik ketika mengandung atau selepas bersalin. 
Memberi susu badan bukan saja mendatangkan manfaat kepada ibu  dan anak,  tetapi 
kesannya turut dirasai masyarakat.  Ibu harus faham, bayi anda berhak mendapat makanan
terbaik dan anak tidak sepatutnya diberikan makanan atau minuman selain susu ibu, kecuali
atas sebab tertentu.

Manfaat Kepada Bayi:
·  Susu ibu mengandungi protein, lemak dan asid lemak  omega 3  yang  mudah
hadam untuk membantu perkembangan mental.
·  Antibodi dalam  susu ibu melindungi bayi daripada jangkitan dan penyakit gangguan
usus, masalah pernafasan dan jangkitan telinga.
·  Susu ibu  mengurangkan risiko penyakit  kencing manis  dan  kanser  di kalangan
kanak­kanak.
·  Kanak­kanak yang diberikan susu badan terlindung daripada masalah alahan.
·  Susu badan mengurangkan risiko radang usus bagi bayi pramatang.
·  Susu badan juga mengurangkan masalah karies gigi, penglihatan, pertuturan dan 
menguatkan rahang.
·  Memberikan susu badan mengelakkan sindrom kematian bayi secara mengejut.
·  Susu badan dikatakan mampu  merendahkan risiko  diserang  penyakit  jantung 
apabila dewasa kelak.
·  Anak yang diberikan susu badan kurang  mendapat masalah cirit­birit  dan ini akan
mengurangkan perbelanjaan perubatan.
·  Merapatkan hubungan di antara ibu dan anak.


Manfaat Kepada Ibu:
·  Melindungi ibu daripada kanser payu dara dan rahim.
·  Membantu mengurangkan  berat  badan  secara  semula jadi dan mengempiskan 
perut kerana hormon oksitosin  yang dihasilkan mempercepatkan pengecutan
rahim.
·  Proses di atas akan mengurangkan tempoh pengeluaran darah nifas.
·  Mempercepatkan pemulihan luka selepas bersalin.
·  Merendahkan risiko osteoporosis dan masalah jantung.
·  Menjimatkan belanja untuk membeli susu formula.
·  Pemberian susu badan antara cara merancang keluarga  dan dapat menjarakkan 
anak secara semula jadi.
·  Biasanya ibu yang  memberikan susu badan akan berasa lebih puas hati dapat 
menjalankan tanggungjawabnya sebagai ibu.

Manfaat Kepada Masyarakat:
·  Pasangan yang  baru mendapat anak  masih boleh  meluangkan masa untuk  bersama
keluarga dan masyarakat.
·  Mengurangkan kos rawatan, perubatan dan ujian makmal.
·  Menjimatkan sumber  alam sekitar kerana penggunaan tenaga dan pencemaran
dikurangkan.
·  Apabila anak  sihat,  ibu dan bapa boleh  menumpukan perhatian kepada kerja dan
menjadi lebih produktif. - 
sumber - credit
posisi penyusuan 

Wednesday, September 19, 2012

Tips penyusuan bayi

sedang mengunggu kehadiran cahaya mata pertama?...
mesti masa mengandung kita dah terpikir-pikir nak susukan anak dengan susu badan kah? susu formula kah?.. campur kah?
Jangan terkejut yer...memang ada ibu yang edang menunggu cahaya mata pertama dah plan nak bagi susu formula pada bayi dia sebab bekerja atau saja nak jaga breast..kononnya takut jatuh melayuttt..
ni semua mitos yer....
ada juga ibu yang masa bekerja dia plan nak bagi susu formula, dan balik rumah nanti baru bagi susu badan..
tapi saya percaya kalau jarang bagi susu ibu, maka susu ibu akan berkurangan..sebab tak de demand..

Jadi, susu ibu kalau boleh 6 bulan pertama jangan campur..kalau bekerja, terus pam masa dalam pantang lagu untuk stok EBM, sebab masa dalam pantang susu kita memang extra banyak..

sedikit tips

Memberi susu badan adalah salah satu hadiah terbaik yang boleh diberikan kepada anak anda. Kebaikannya tidak terkira. Untuk memastikan anda dapat bermula dengan baik, cuba guna tip-tip ini untuk memudahkan penyusuan anda bermula.
  • Cuba menyusu sebaik sahaja bayi dilahirkan didalam bilik bersalin.
  • Bayi yang berusia beberapa minit selalunya dapat mencari dimana payudara ibu berada. Proses ini mungkin memakan masa, jadi bersabar dan cuba sedaya upaya bersama dengan bayi sepanjang masa
  • Kurangkan pelawat untuk memastikan masa anda bersama bayi terganggu -  sokong sangat, ade pelawat, ibu pon segan nak susukan bayi
  • Pastikan anda dan bayi tidur dan bangun dalam masa yang sama.
  • Jangan guna nipple artificial· Menyusu ‘on demand’. Jangan terlalu mengikut jadual. Menyusu sebanyak mana yang bayi mahu. Selalunya berakhir 10 hingga 40 min setiap kali penyusuan.
  • Jangan cuba memberi susu apabila bayi menangis dengan kuat. Dodoikan dulu dan apabila tangisan sudah reda, barulah memberikan susu.
  • Pastikan anda selesa semasa menyusu. Letakkan bantal untuk menyokong belakang dan kepala.
  • Pastikan kepala bayi berhadapan dengan dengan buah dada supaya dia tidak perlu berpusing. Mulut dan hidung sepatutnya menghadap puting anda· Sokong buah dada supaya ia tidak menekan dagu bayi
  • Letakkan bayi ke arah buah dada anda dan galakkan bayi untuk membuka mulutnya. Sokong belakangnya bukan kepalanya. Hidung bayi sepatutnya menyentuh buah dada anda.
  • Sekiranya anda merasa sakit, dengan lembut pisahkan mulut bayi anda dari puting dan cuba lagi.
  • Pastikan belakang anda selesa. Jangan terlalu membongkok ke arah bayi kerana ia boleh memberikan sakit belakang.
sumber- alam hamil

Mengapa kita susukan bayi kita?
saya sendiri, memang tak pernah nak kompromi pasal susu ibu ni, anak pertama hingga ke3, sebab saya yakin bonding masa menyusukan anak dan juga zat susu ibu adalah yang terbaik.
terpaksa hentikan menyusu pun sebab mengandung lagi.orang tua-tua kata tak elok susukan anak mase mengandung...nanti zat anak dalam kandungan tak cukup dan anak yang kita susukan pula ade cacing...which is doesnt make any sense la susu ibu  ada kaitan dengan cacing.

Tapi jangan lupa, apa yang kita makan, akan di salurkan kepada bayi kita.
Jadi ambil lah makanan yang berkhasiat..tak makan sayur?, boleh amik supplement.. :D
zat dan nutrisi ini akan disalurkan kepada bayi untuk perkembangan dan pertumbuhan bayi.

kalau anda berminat mahu cuba set untuk ibu menyusu atau ibu tengah mengandung atau ibu dalam pantang, boleh sms saya 019 349341 atau email aeidahamrun@yahoo.com

Tuesday, September 18, 2012

Puting melecet / Crack nipple

aduh duh duhhh..sakitnya..
haaa....dah setahun lebih susukan Hadi dan juga pengalaman susukan 2 anak sebelum ni, baru sekali ni kene puting melecet ni..
sebenarnya masa balik kenduri kawen abang hari tu lagi...nak tulis, tp asyik lupa jer...
sakit nyerrr....huhu..pedih sangat masa susukan Hadi tu...
mula-mula tu pelik la, nape sakit ni..selalu tak pernah sakit..
hmm..tengok-tengok, dah crack dah...

asal kejadiannya, mase mandi tu dah nampak puting ni kenapa merah semacam je kan..
ignore je..ingatkan tak ada apa-apa, jadi ibu-ibu, kalau nampak puting merah semacam tu, cepat-cepat apu krim tuk melecet...
mungkin kulit kering, sebabtu jadi crack nipple ni...

apa penyebab crack nipple

  • posisi bayi salah
  • teknik penyusuan yang tidak betul
  • penjagaan puting yang tidak baik
  • bayi menggigit
  • ekzema puting- puting jadi merah, bengkak, gatal
  • Seriawan - jangkitan kulat. sakit, gatal,pedih
penyelesaian
  • jangan hentikan penyusuan - ni la yang saya buat...bagi jer..sakit, perit memamng yang treamat, tapi lama-lama like 3 4 days, dia hilang
  • susukan bayi sekejap-sekejap, tapi kerap
  • pastikan bayi melekap dengan betul
  • pastikan puting kering
  • coli tidak terlalu ketat
  • perah sedikit susu dan sapukan sekitar puting - ni petua orang lama , anginkan sekejap kalau boleh
  • tukar coli setiap kali lepas mandi
  • jangan sabun
oh..ada krim kan tuk susu melecet ni...terpikir jua nak beli, tapi tak terbeli juga..
sabar je lah kalau kene, jangan putus asa susukan bayi anda...
kalau tak tahan sakit, perah dan maukkan dalam botol..kalau kita campur dengan formula, nanti susu akan berkurangan. jadi kalau boleh elakkan..terutama bayi belum 6 bulan lagi..

Wednesday, September 12, 2012

Selamat Pengantin baru

Alhamdulillah...
pada 6 sept 2012...khamis malam jumaat....selamat la abang ku satu satunya melangsungkan perkahwinannya dengan Rahimah...
Selamat pengantin baru yer....

sedikit gambar kenang kenangan dari majlis perkahwinan abang ku Nasrul Adham ni...jom saksikan..


Perhitungan dengan Imam
Ni pada khamis malam jumaat 6.9.12

Selamat...halal dah..

Berarak mendung kelabu...memang hari tu nak hujan..nasib baik lepas selesai majlis semua baru hujan kat rumah pengantin perempuan...dapatlah kami balik dengan kering...
Ni ramai-ramai ni orang kampung, sedara mara..mak cik pakcik sepupu sepapat..semua ada..
Adat orang Kelantan pula kalau dah datang bertandang, nak kene kutip duit, bagi pada mak pengantin...
"ngele" kate orang Kelantan..
Ratus juga la dapat..lepas kutip-kutip tu..
7.9.12

Berfoto dengan adik beradik..
dalam pada PAK ANDAM dok sibuk suruh pengantin masuk bilik tukar baju, kami di lupakan...sampai-sampai mak pengantin lelaki pon lupa nak jemput naik bergambar...sabar jer lah...
Nasib lah ade yang ingatkan...kalau tak, tak de dalam frame la kami..huhu

Dan pukul 4 petang baru pengantin nak makan...
apa lagi...ha...santap...ni letak gamba sopan je ni...gamba lain-lain sume mulut pengantin kembung...hehe..sedap makan...
Tapi kata orang, pengantin ni tak makan pun tak apa...sudah kenyang...terrrrrr ...

yang ni dari belah pengantin perempuan...telur junjung dia letak dengan pulut yang di ikat-ikat seperti buah asam gelugur..unik..

ha...kebetulan 7.9.12 ni birthday Al Aryan...anak adik...
Jadi kita amik je kek pak lok ni potong...
Happy Birthday Aryan...
be a good boy k..

8.9.12
ni masa majlis sambut menantu...atau orang KL panggil bertandang...
tebang sepokok kelapa tepi rumah tu...dapat la ambil umbuk kelapa..
ada orang bandar tak tahu ni...
umbuk kelapa tu bahagian tengah-tengah antara daun dan batang pokok kelapa..
hmm...masuk dalam gulai daging tu...sedap..
tapi kata orang, bleh jadi angin juga makan ni..

umbuk pon dah selamat masuk dalam kawah...
kacau jangan tak kacau...

ni la orang kuat majlis ni..tanpa ma dan ayah, memang takkan ada majlis ni punya....
kalau ade pon, lambat sikit lah..
kesian ayah, demam dia belum kebah-kebah lagi..
semoga ayah cepat sihat yer...
ma pun penat juga..wedding planner ni..
dari awal majlis sampai lah kepada basuh periuk belanga lepas majlis...semua ma buat...

pengantin pun sampai lah...


sedikit pantun untuk pengantin...nak jual ni..



Pengantin segak berbaju biru,
Atas pelamin asyik berangan,
Ku ucap SELAMAT PENGANTIN BARU,
Semoga bahagia kedua pasangan, 

Kedua mempelai nampak berseri,
Sedondon pakaian si merah hati,
Kini kau sudah bergelar isteri,
Tugas yang berat sedang menanti,

Jemputlah tuan jamah makanan,
Silalah duduk janganlah malu,
Pada sang isteri ku tinggal pesanan,
Sayangilah suami taati selalu,

dan jangan lupa, kita bukan berkahwin dengan pasangan kita sorang je, tapi dengan seluruh ahli keluarga dia.
jadi, macam mana kita hormati ibu dan ayah kita, macam tu juga kita kena hormati ibu dan ayah mertua kita..

Wednesday, September 5, 2012

Give away

Saya nak bagi gincu Mary Kay untuk Likers page Kelab cantik dan Sihat saya....

CARA-CARA Nak menang Gincu Mary Kay
1- LIKE page Kelab Cantik dan Sihat
2- Like dan Share mana-mana gambar dari album Wall Photos
3. Anda ada peluang untuk memenangi gincu Mary Kay.

Pemenang akan di pilih secara rawak dan akan di umumkan setiap Rabu




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...