Followers

Suka tak blog ni?

Monday, December 24, 2012

Penjagaan kesihatan semasa Hamil

Penjagaan kesihatan sangat penting semasa hamil. Untuk bayi dan juga ibu. Tetapi, ibu tidak perlu 'makan untuk 2 orang" semasa hamil kerana tidak perlu tenaga lebih hingga masuk 3rd trimester baru meningkat sedikit.

Pemakanan yang perlu bagi ibu hamil adalah sayuran dan buah-buahan ( at least 5 hidangan sehari). Protein, susu(kalsium), asid folik (400mcg) dari hari pertama hingga tiga bulan yang pertama dan besi.
Pengambilan Omega-3 pula sangat baik untuk perkembangan otak bayi dan berat bayi semasa kelahiran. Kalau tidak suka ikan, boleh ambil supplement yang bebas vitamin A. Walaubagaimanapun sesetengah ikan yang mengandungi minyak ikan tidak digalakkan di ambil lebih dari 2 kali seminggu kerana mengandundi merkuri.

Bersenam- seperti berjalan dan berenang sangat bagus untuk kesihatan. Senaman semasa hamil membantu badan kembali seperti asal selepas kelahiran, mengatasi kemurungan, Senaman lantai pelvis dah boleh buat sebelum bersalin lagi. 

Kopi..ramai suka minum kopi kan, dan bila mengandung, teringin sangat untuk ambil kopi. kandungan kafein dalam kopi yang tinggi boleh menyebabkan risiko keguguran, atau berat bayi yang rendah. Ambil lah sederhana sahaja. Cukup secawan sehari.

Berehat...jangan buat kerja berat, walaupun rasa seperti kita mampu lakukan, kasihan lah kat bayi yang kita kandung. Bila terasa penat, itu tandanya kita perlu berehat. Ambil masa untuk tidur sekejap atau rehatkan kaki.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...