Followers

Suka tak blog ni?

Wednesday, May 30, 2012

Kebaikan Vitamin C

Vitamin C adalah salah satu vitamin yang selalu di sebut-sebut..
kepentingan dan kebaikan vitamin C memang tak dapat di nafikan..
ALhamdulillah, lepas lunch, saya amalkan menganbil satu biji vitamin C Shaklee, sebiji setiap hari..
Sebiji Vitamin C Shaklee adalah bersamaan dengan 7 biji buah oren!!!...wow..
kalau nak makan 7 biji buah oren, memang tak sempat la kan..haha..tak makan nasi la tuk lunch..


Credit to kak N, saya copy je..

 • Apakah tanda kekurangan vitamin C yang sangat ketara?
  • Mudah selsema
  • Mudah tertekan ( stress)
  • Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik
  • Tapak kaki keras dan kasar
  • Mudah bersin
  • Luka yang lambat baik
  • Wajah nampak tua berbanding umur ( Vitamin C membantu pembentukan kolagen)
  • Mudah dapat ulcer
  • Mudah demam
  • penyakit Skurvi
  dan banyak lagi. Tetapi untuk mengetahui dengan sangat cepat sama ada kita cukup vitamin c atau tidak...
  1. Gusi mudah berdarah setiap kali digosok
  atau 
  2. cuba goreskan kulit tangan dengan menggunakan kuku sendiri. Jika ia menghasilkan satu garisan warna putih yang jelas lagi nyata, maka itu tandanya anda kekurangan Vitamin C yang ketara. 

Antara kebaikan Vitamin C adalah:-
Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan kolagen menjadi lemah dan tidak aktif, selain itu juga sukar sembuh.Kekurangan yang berterusan boleh menyebabkan seriawan (skurvi-sejenis penyakit yang ditunjukan lemah seluruh badan,anema dan adema).Dalam sesetengah kes seriawan yang teruk,sel otot kadangkala merekah dan menyebabkan jangkitan mulut.Penghidap akan mula muntah darah dan boleh mengakibatkan pendarahan otak,demam panas yang seringkali membawa maut. 


Mengapakah Vitamin C perlu untuk kesihatan? 

Vitamin C adalah perlu untuk: 

� Pembentukan gigi,tulang,tisu bawah kulit dan rawan yang sihat 

� Mengekalkan system imunisasi badan yang kuat 

� Mematikan radikal bebas merbahaya 

� Mencegah barah dan penyakit kronik yang lain 

Vitamin C adalah penting untuk metabolisme yang sihat kepada banyak fungsi tubuh dan memainkan peranan lebih kompleks dalam kesihatan kita daripada apa yang pernah diperkatakan.�

Mengapa perlu mengambil Vitamin C setiap hari 

Tubuh kita tidak boleh menghasilkan Vitamin C, yang sebagai vitamin larut air, ia tidak boleh di simpan. Vitamin C berlebihan yang tidak digunakan , dengan mudahnya di singkir keluar dari tubuh. Selain itu ia juga akan musnah akibat kepanasan atau terkena sinaran ultraungu seetangah jenis bahan tambahan dalam makanan , bahan kimia pertanian dan akan teroksida jika terdedah kepada udara. 

Malahan ia begitu mudah termusnah sehingga kebanyakan vitamin C hilang sebelum makanan tiba di atas meja. Berikutan itu adalah penting untuk kita mendapatkan semula bekalan Vitamin C bagi memperoleh faedah optimum daripada vitamin yang menakjubkan ini. Perokok, mereka yang sering menghadapi tekanan dan pesakit yang sedang dalam proses penyembuhan meningkatkan pengambilan vitamin c. - sumber virtual friends

Merawat Ekzema Anak

saya selalu baca dari post status kawan-kawan di facebook, anak-anak mereka mempunyai masalah ekzema..atau mempunyai kulit yang sensitif..
hari ini saya nak kongsikan bagaimana dan apa yang boleh di lakukan atau di berikan untuk anak-anak supaya masalah ekzema ini berkurangan atau mungkin boleh sembuh.
petikan dari web ibu Adinnasa 


Ekzema bukanlah satu perkataan yang asing terutama bagi ibu-ibu yang mempunyai anak yang mempunyai masalah kesihatan ini. Ekzema dikatakan penyakit keturunan. Namun ramai yang tidak sedar bagaimana mereka boleh mendapat penyakit ini.

Melalui fahaman ibu dari ilmu yang diberikan oleh doc Haizam,

Penyakit 
1. resdung
2. alergik
3. ekzema
4. gegata
5. Ashma

Lima penyakit ini dikenali sebagai penyakit 5 serangkai. Apa yang dimaksudkan pula dengan 5 serangkai?

Ia bermaksud, sekiranya individu A mempunyai masalah mengidap resdung dan berkahwin dengan individu B yang mempunyai masalah ashma, anak mereka mempunyai kebarangkalian untuk mendapat salah satu atau mana-mana dari lima penyakit dalam 5 serangai ini.

Maka dalam kes ibu yang mempunyai masalah alergik , anak2 ibu Addin dan Nasa ibu dapati kalian mempunyai masalah eczema dan gegata. 

Mereka ini sangat sensitif pada:

-perubahan cuaca, 
-tekanan emosi,
-hama, 
-alahan terhadap sesetengah makanan atau 
-perubahan cuaca yang cukup ketara.

Namun ibu yakin ianya boleh sembuh sepertimana yang ibu lalui sekarang. Jika dahulu, ibu tidak boleh langsung makan apa jua juadah yang dimasak oleh mak ibu dalam bentuk seafood, mulalah kaki berkudis dan bernanah. Tapi kini alhamdulillah, sudah berubah dan ibu tiada masalah untuk makan segala macam makanan laut termasuklah umai :)

Ibu yakin ianya boleh sembuh dengan pengambilan makanan yang betul dan beberapa keperluan lain yang perlu dititikberatkan.

Apakah makanan yang membantu mengurangkan keradangan ekzema dan waktu yang sama menyembuhkan?

Melalui pembacaan ibu selama 10 tahun dalam bidang supplement, mereka yang berpenyakit adalah berpunca dari sel yang tidak sihat.  Bagaimana pula nak dapatkan sel yang sihat dan mampu menyerap semua nutrien yang kita perolehi dari makanan harian?

Pengambilan makanan yang seimbang sangat membantu. Protien sangat penting dalam penghasilan sel. Namun pengambilan protien yang bagus adalah bersandarkan protien dari tumbuh-tumbuhan berbanding dengan protien haiwan. Ini kerana protien haiwan sangat tinggi dan berat untuk di proses oleh tubuh.
Ini juga melalui pengalaman ibu sendiri apabila ibu dapati seafood seperti udang, kerang, ketam adalah makanan yang mempunyai kandungan protien yang sangat tinggi dan boleh mengganggu sistem pertahanan badan ibu yang mempunyai masalah alergik.
Ibu dapati sejak ibu mula mengambil ESP sebagai makanan tambahan pada tahun 2001 dulu, kulit muka yang mudah ditumbuhi jerawat dah mula menunjukkan perubahan yang positif. Kaki ibu yang mudah berkudis apabila makanan laut pun sudah banyak berubah dan tidak menunjukkan kesan seperti sebelum consume ESP.
Ibu membuat kesimpulan bahawa ESP Shaklee banyak membantu tubuh ibu menghasilkan sel yang sihat.

Begitu juga dengan keadaan Addin dan Nasa yang mempunyai masalah gegata dan ekzema.
Ibu akan pastikan mereka ini minum Energizing Soy Protien (ESP) dengan bancuhan Performance Drink (PD) untuk 1-3 kali sehari dengan bancuhan yang moderate iaitu tidak terlalu pekat mahupun tidak terlalu tawar.
ESP sangat membantu mengurangkan masalah yang mereka alami, alhamdulillah.
Sepanjang penyusuan dulu mereka tidak pernah mempunyai masalah ini kerana ibu memastikan akan minum ESP 2-3 kali sehari demi memastikan susuibu cukup bernutrisi untuk mereka. Penyakit ini mula nampak apabila mereka sudah mula mengambil susu formula. Ini ketara protien yang terdapat dalam susu formula adalah bersandarkan protien haiwan. Apabila mereka kurang mengambil susu formula, simpton penyakit mereka juga berkurang dengan nyata.


Memang tidak dinafikan mereka sensitif dengan protien haiwan seperti telur ayam, udang, ketam dan apa jua makanan laut yang berprotien tinggi kecuali ikan. Mereka juga cerewet dalam memilih makanan seharian. Ibu sendiri tidak akan memasak kepada sesuatu yang boleh mengganggu taraf kesihatan mereka.

Ibu juga memastikan mereka mandi dengan sabun yang boleh memberi kelembapan kepada kulit mereka. Mereka tidak boleh menggunakan sebarang sabun mandi dikhuatiri akan menyebabkan kulit mereka kering seterusnya mengakibatkan kegatalan.

Ibu akan memastikan mereka ini minum air masak setiap hari. Bukan mudah untuk melaksanakannya. Ibu dan abah mencari alternatif agar mereka suka minum air masak dimana antaranya ialah dengan membeli air mineral dalam botol yang unik serta mempunyai daya tarikan untuk mereka minum.

Menyediakan supplement agar badan mereka dapat menghasilkan sel yang sihat. Antara supplement yang ibu perkenalkan kepada mereka ialah :

Abang Addin
Meal Shake
Energizing Soy Protien (ESP)
Performance Drink, PD 
Vitalea chew
Vitamin C chew (100mg)
Omega Guard (penting untuk DHA)

Nasa
Meal Shake
Energizing Soy Protien (ESP)
Performance Drink, PD 


Omega Guard (penting untuk DHA)

Alhamdulillah setakat ini ibu sentiasa memantau keadaan mereka. Pengambilan supplement sangat membantu.


Mungkin ada sesetngah doktor membuat penyataan bahawa anak yang mengidap eczema dan menyusu badan, si ibu harus mengelakkan makanan berprotien seperti telur, kekacang dan sebagainya. Sayugia diingatkan bahawa doktor expert dalam bidang drugs dan perawatan tetapi mereka tidak expert dalam bidang pencegahan dan nutrisi/supplement.

Susuibu mempunyai kandungan utamanya ialah protien, jika si ibu menghindarkan pengambilan pprotien dalam diet harian, masakan anak dapat membesar dengan sihat? Pembesaran di sini bukan melihat dari segi tubuh badan semata-mata. Ini kerana jika ibu bapa yang mempunyai tubuh badan dari baka yang besar , kemungkinan si anak mengikut adalah sangat besar.
Namun yang perlu kita pentingkan ialah perkembangan sel otak mereka juga. Protien sangat penting untuk pembentukan sel termasuklah sel otak.

Mengapa ibu yakin dengan Energizing Soy Shaklee, ESP?
Ini adalah sebabnya :

EXCELLENT INFO ON SHAKLEE’S SOY PROTEIN

In November 2004, Dr. Nasr (see credentials below) spoke in Milwaukee, Wisconsin on the benefits of soy. If you want please feel free to pass this along to your acquaintances. He uses Shaklee Soy exclusively because it has the very best and most complete soy protein and isoflavone content. You can feel so very good about Shaklee’s soy protein, and how we can help so many people who are looking for ways to improve their health.
Dr. Nasr has a B.S. in Agronomy; M.S. in Biochemistry of anti-oxidants and a PHD. in Pharmacognosy (science of bio-active products). He received his M.D. from Rush Medical College in Chicago, followed by Internal Medicine and Cardiology fellowships from Chicago Medical School. He is a member of the American College of Nutraceuticals and the American College of Preventive Medicine and is Director of the Medical Care & Diagnostic Center, Lake Villa, Il.
1. Optiflora and Soy Protein increase the absorption of protein, decrease gas and discomfort and decrease cholesterol by 23%

2. Sixty (60) studies have been conducted showing soy protein increases bone density more than just Calcium Magnesium does.

3. Two studies show that soy and vitamin E, togetherdecrease LDL (bad cholesterol) by 40% and that is 17% greater decrease than Zocor and Lipitor

4. Four studies show that soy protein inhibits oxidation of LDL (bad cholesterol) by 40%.When cholesterol oxidizes, it becomes “sticky” and builds up on the arterial walls, which leads to clogged arteries.

5. Soy prevents gall stones. It doesn’t dissolve them but it prevents them.

6. Soy prevents kidneys from damage. Lots of animal protein may be hard on the kidneys, but soy protein protects the kidneys

7. French fries at major fast food establishments are crispy. That is a value for the store. Some french fries are coated with a protein substance that when combined with the sugar in the potato and then heated, gives them added crispness. Unfortunately that combination of sugar, protein and high heated fat produces a carcinogen. Probably a good idea to avoid all French fries.

8. Shaklee’s protein includes valuable protein and isoflavones that are not present in other soy proteins produced with heat or chemicals. Shaklee’s low heat – water wash process keeps the isoflavones in the protein. Isoflavones are natural cancer fighting ingredients that occur naturally in soy.

9. Soy’s protein and Isoflavones inhibit the mutated cell’s ability to make an enzyme that would cause the cell to continue reproducing and form a tumor.

10. Soy inhibits the cancer cell from making blood vessels that invade arteries and zap nutrients (this process is called angiogenesis).

11. Soy increases the killing effect of the white blood cells (phagocytosis).

12. Soy’s amino acid Lysine when combined with Vitamin C decreases Colon Cancer by 90%.

13. The flavanoids (like those in Shaklee’s Flavomax) when combined with Soy Protein are synergistic (they work even better together) and decrease breast cancer 10 fold.

14. Beta carotene (like those in Shaklee’s CarotoMax) when combined with Soy Protein and Calcium with Vitamin D are 10 times as effective at preventing cancer cells from getting an addition blood supply.

15. Women in the Orient get about 80mg of Isoflavones a day women in US and Europe get about 1.0 mg. That is an 80% negative difference for US and Europe.

16. Soy protein helps the differentiated cell (bad cell) convert back to a normal cell.

Dr. Nasr also listed the several forms of protein and the length of their chain of Amino Acids. The shorter the chain, the more quickly the Amino Acids can be absorbed and utilized.

1.Soy has the shortest chain and takes less than an hour.
2.Fish is next.
3.Chicken takes about 4 hours.
4.Beef takes about 5 hours.
5.Pork takes about 6-8 hours to digest.

Shaklee’s Energizing Soy Protein:

Think Health, Think Energy. And Think Taste, Too!

More than a healthy snack alternative, Energizing Soy Protein is a delicious way to fuel your body with high-quality, heart-healthy soy protein. Hour after hour, it offers a measurable energy lift.

Energizing Soy Protein is a plant-based, biologically complete protein source that’s naturally low in fat, cholesterol free, and replete with all essential amino acids. As part of a healthy diet, it helps build muscle, skin, and hormones; support the immune system; retain normal cholesterol levels; and promote heart and prostate health. Plus, it contains soy isoflavones, which can help minimize hot flashes and promote breast health.Protien Shaklee mengandungi 6 amino asid yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan ini sangat membantu dalam penghasilan sel yang sihat.

Ibu harap dengan entry ini terjawab segala permasalahan ibu2 yang mempunyai anak yang mengidap eczema dan gegata serta 3 lagi penyakit yang berangkai ini. Bagi ibu-ibu yang menyusu juga, ketahuilah pengambilan ESP dan Alfalfa sangat membantu mengatasi keradangan penyakit 5 serangkai ini.terima kasih ibu Adinnasa untuk entry ni..harap2 dapat membantu ibu-ibu merawat masalah ekzema anak.


jika ada apa-apa persoalan boleh emailkan kepada saya
aeidahamrun@yahoo.com
atau sms 019 3439341 atau whasapp

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...