Followers

Suka tak blog ni?

Monday, June 4, 2012

Keistimewaan Shaklee

Ada kawan tanya - Apa beza vitamin SHaklee dan vitamin-vitamin yang lain?


Vitamin Shaklee adalah asli, tiada pewarna, pengawet malah perasa tambahan.

Vitamin Shaklee tiada silika gel dengan ini membantu penyerapan dengan lebih baik.


UJI Vitamin anda. 

Cuba anda ambil sebiji multivitamin yang sedang anda amalkan....genggam selama 5 minit, jika anda dapati tangan anda melekit serta warnanya melekat dengan tangan anda, maka saya sarankan anda memilih vitamin yang lebih baik.


Vitamin yang sintetik biasanya mengandungi silika gel, pewarna, perasa dan pengawet tambahan....bahan-bahan ini boleh memudaratkan kesihatan kerana tubuh kita hanya perlukan yang asli.

Hakikatnya pewarna, pengawet dan perasa tambahan ini tidak diperlukan oleh badan dan jika diambil secara berterusan dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan. 
sumber - kak N

Set Penyusuan bulan Puasa


 Bulan Ramadhan hampir menjelang tiba..
dah seperti biasa, saya sendiri pun risau akan susu untuk Hadi..
maklumlah bulan puasa ni kurang minum air.
Teringat pula mase tahun-tahun lepas masa menyusukan anak di bulan puasa...
masa tu saya belum jumpa vitamin Shaklee ni lagi..
Waktu berbuka jer mesti minum air bergelas-gelas...waktu sahur pun macam tu...
Mak mertua tengok je menantu dia ni teguk air bergelas-gelas..Untuk bekal siang hari..
Actually sejak kawen tahun 2007, saya boleh puase penuh tiap-tiap tahun sebab mengandung dan menyusu badan..jadi tak de cuti untuk saya..
Sampai lah tahun lepas..Hadi baru 2 bulan dan saya makan Maajun Anggun Bestari, darah nifas yang tak habis keluar balik...dan tak dapatlah puasa penuh..
ok..berbalik kepada topik kita
untuk ibu-ibu yang mahu menyusukan anak dan mahu simpan stok, ini set yang di syorkan oleh pakar 
iaitu kak N- dari blog beliau Better you Better World
Apa yang bakal ibu coretkan adalah bagaimana supplement membantu ibu2 yang sedang menyusukan anak sambil menyediakan stok untuk penyusuan sepanjang menghadapi bulan puasa nanti. Tidak salah mencuba demi kebaikan bersama...

Persediaan fizikal.

Untuk berpuasa dan menyusukan anak, si ibu perlulah mempunyai kesihatan yang optimum. Bagaimana nak menghasilkan susu dengan baik dalam keadaan sakit? Maka penjagaan makanan sangat penting. Sebelum berpuasa pastikan si emak jangan sesekali skip makan. Ambil meal seimbang dan jika mampu dapatkan supplement bagi membantu badan si emak mendapat semua keperluan vitamin yang tidak dapat dipenuhi melalui makanan yang diambil tadi. Pengambilan air juga sangat penting demi memastikan si ibu tidak dehydrate. 

* Pengambilan supplement yang disyorkan bagi persediaan menghadapi bulan puasa ialah 
ESP- membantu penghasilan susuibu dengan cepat apabila pengambilan air yang mencukupi.
Performance Drink- membantu keseimbangan kandungan gula dalam darah si ibu agar tak mudah pengsan apabila berpuasa sambil menyusukan anak. Selain itu ia membantu agar badan ibu tidak dehydrate sepanjang berpuasa. *boleh diambil pada hari tidak puasa juga.
Alfalfa- well known milk booster. Kandungan protien di dalamnya membantu penghasilan susuibu dengan cepat. Option lain bagi yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan ESP.
Basic vitamin- Multivitamin, B complex dan Vitamin C.


Pengambilan vitamin ini sebelum puasa sangat digalakkan kerana :
1. Supplement yang disyorkan membantu penghasilan susuibu dengan cepat jika pumping session yang konsisten dan air yang mencukupi.

2. Susuibu akan lebih pekat. Anak akan minum kurang tetapi cepat kenyang. Dengan ini si ibu mudah buat stok.

# Please do consult with me for those yang nak jadual pemakanan vitamin khusus pada bulan puasa.

Mental jua kene prepare..jangan stress, fikir positif.. :)
untuk konsultasi boleh hubungi saya di
email - aeidahamrun@yahoo.com
sms/whatsapp - 0193439341
bbm- 2128af5e

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...