Followers

Suka tak blog ni?

Tuesday, September 18, 2012

Puting melecet / Crack nipple

aduh duh duhhh..sakitnya..
haaa....dah setahun lebih susukan Hadi dan juga pengalaman susukan 2 anak sebelum ni, baru sekali ni kene puting melecet ni..
sebenarnya masa balik kenduri kawen abang hari tu lagi...nak tulis, tp asyik lupa jer...
sakit nyerrr....huhu..pedih sangat masa susukan Hadi tu...
mula-mula tu pelik la, nape sakit ni..selalu tak pernah sakit..
hmm..tengok-tengok, dah crack dah...

asal kejadiannya, mase mandi tu dah nampak puting ni kenapa merah semacam je kan..
ignore je..ingatkan tak ada apa-apa, jadi ibu-ibu, kalau nampak puting merah semacam tu, cepat-cepat apu krim tuk melecet...
mungkin kulit kering, sebabtu jadi crack nipple ni...

apa penyebab crack nipple

  • posisi bayi salah
  • teknik penyusuan yang tidak betul
  • penjagaan puting yang tidak baik
  • bayi menggigit
  • ekzema puting- puting jadi merah, bengkak, gatal
  • Seriawan - jangkitan kulat. sakit, gatal,pedih
penyelesaian
  • jangan hentikan penyusuan - ni la yang saya buat...bagi jer..sakit, perit memamng yang treamat, tapi lama-lama like 3 4 days, dia hilang
  • susukan bayi sekejap-sekejap, tapi kerap
  • pastikan bayi melekap dengan betul
  • pastikan puting kering
  • coli tidak terlalu ketat
  • perah sedikit susu dan sapukan sekitar puting - ni petua orang lama , anginkan sekejap kalau boleh
  • tukar coli setiap kali lepas mandi
  • jangan sabun
oh..ada krim kan tuk susu melecet ni...terpikir jua nak beli, tapi tak terbeli juga..
sabar je lah kalau kene, jangan putus asa susukan bayi anda...
kalau tak tahan sakit, perah dan maukkan dalam botol..kalau kita campur dengan formula, nanti susu akan berkurangan. jadi kalau boleh elakkan..terutama bayi belum 6 bulan lagi..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...