Followers

Suka tak blog ni?

Monday, March 18, 2013

Percutian ke Cameron



Alhamdulillah..dah tambah lagi 1 tahun..makin meningkat umur, harap semakin berjaya, semakin matang, bijak, muda.. :P

Hadiah sempena harijadi tahun ni, encik suami bawa jalan-jalan ke Cameron Highland..
Best juga tempat ni. Stay di Brinchang, Jasmine Hotel. Harga ok la, berpatutan la kot..RM148 tuk family deluxe.. 2 queen size bed..

Lama dah tak pegi cameron ni. masa form 5 dulu..ikut romongan sekolah..memang dah banyak berubah..tak ingat pun dulu stay kat mana..

ok lah, jom kita tengok gambar..

sesampai je kat cameron tu, lom masa check in lagi, so kita jalan ke Big Red Strawberry..
kat sini kita makan-makan skit, ada aiskrim, yogurt, kek, salad...ni yang saya makan lah..ada macam-macam lagi...to be honest, strawberry dia masam..huhu...tapi ak tahu lah, masa tak sesuai ke..
salad memang best, kek pon best..

kemudian, check in, rehat-rehat badan jap..baring-baring..makan roti krim, keluar jalan-jalan lagi..


next stop kita buterfluy park..kat sini ada beberapa taman rama-rama sebenarnya..sebelah menyebelah..addmittion fee dewasa rm5, kanak-kanak rm3 ke rm4, lupa..huhu
banyak juga buttterfly..boleh la kan..ada binatang seperti kumbang, ular, chipmunk..
budak-budak ni suka dapat tengok binatang, Hadi plak geli geleman..hehe..

kemudian, Boh sungai palas..
boleh tahan juga nak panjat naik atas kat tempat minum tu...sebenarnya boleh naik atas dengan kereta, tapi signbord kata tak boleh, jadi kami tak naik, tengah kami penat-penat mendaki, ada je kereta naik atas..huhu..tak ape lah..kami menikmati je pemandangan tu..huhu..
dah naik atas ada kedai minum, teh pelbagai perisa, dan kuih-kuih macam pai, puff macam-macam perisa..
pukul5 petang dia tutup, jadi jangan datang lambat.

 dah habis minum, anak-anak pun dah mengantuk penat panjat bukit, kita balik, otw balik dari boh tea centre sungai palas ke hotel kami, singgah pasar malam brinchang...
kat pasar malam tak ada picture.
ada banyak jual cenderahati, magnet, baju, topi, baju sejuk, madu, strawberry pun banyak, dorang jual rm10 3 bekas..tapi kami tak beli..beli awal-awal pun nanti sok masam dulu dalam kereta. tapi tu harga agak mahal tau..
kami beli nasi lauk ayam..sume dah sejuk, terdedah je kan..lepas tu beli jagung bakar yang orang dok rekemen sangat tu..den dapat yang tuo..huhu..tak best langsung..tak patut...beli sayur celup goreng..berminyak sakan..muak nak makan..sudahnya tak habis..huhu..tak banyak makanan sangat lah..

balik hotel, makan, mandi, tidur...esok bangun pagi-pagi, check out terus, dah ke kea farm..
beli buah, sayur, bunga..datang pagi bagus..barang fresh lagi...ni strawberry lom pack lagi..dapat 4 packet rm10...siap mintak try dulu..hehe..manis..
beli buah jambu epal..beli coklat..tapi cklat tak sedap...baik jangan beli..kene hang hapak memang buang je.membazir..


kami di Rose Centre lepas shopping..
addmittion kat sini pon dewasa RM5, kanak-kanak rm3..
alang-alang dah sampai Cameron, rugi plak tak masuk kan, jadi masuk je lah..
dapat tengok bunga ros punya lah banyak kembang besar-besar..
\


then, nak balik tu, ada banyak lagi tempat macam SCorner, jual strawberry, tapi malas dah nak singgah terus je jalan sampai Cactus Point, ramai juga stop sini sebab beli kaktus, beli bunga...
saya beli bonzai..nak beli bunga takut mati plak..
cactus pun malas nak jaga..huhu..
turun nak balik, lalu Tanah Rata, singgah taman Agro Al mashoor, memang sedap aiskrim homemade dia...beli jgak strawberry celup coklat...masam..huhu..makan-makan dalam kereta, anak-anak dah tidur, jadi dorang tak turun..beli madu, jem, ok la..
jalan lagi lalu Cameron Valley, tapi malas nak singgah, sebab anak-anak tidur, ramai orang, jadi terus je balik..
tak menyesal..huhu
peningnya naik turun Cameron, mungkin dalam masa 10 tahun lagi baru pegi balik...hahaha..tunggu anak besar pula..
otw balik lajak terus ke seremban pula..haha..makan-makan umah abang ipar nak pergi kenduri..Alhamdulillah..kenyang..balik rumah sampai pukul9..
penat, tapi best...
terima kasih en suami sponser percutian..otw balik tu dah tanya nak pegi mana lagi.. :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...