Followers

Suka tak blog ni?

Tuesday, December 23, 2014

My hobi masak kek

Assalamualaikum..
Sejak beli oven ni rajin pula masak kek..
Lagi pun anak perempuan ramai..dorang yang suke request masak kek cawan nk..
Macam-macam kek cawan dah cuba buat.
Sedap..
Dah ade kek, makan aje la kerjanya..
Mana saya ambil resepi? Senang je..google dan YouTube..
Banyak resepi boleh cuba..try n error.
Ada juga yang tak menjadi, kalau tak jadi, cuba resepi lain pula.

Monday, November 17, 2014

Cerita

Cerita pasal pengakuan suami curang  banyak dikongsikan di facebook hari ni..
Saya pun baca pasal cerita tu...
Ada yang masih belum baca?
Klik link ni http://www.sinarharian.com.my/mobile/rencana/pengakuan-suami-curang-1.333903

Kesimpulan cerita macam ni..isteri sangka perkahwinan dia bahagia. Anak dah masuk 3. Pastu suami terkantoi.. Isteri terjumpa kad harijadi dari scandal si suami.
Bila di tanya kenapa curang..jawabnya terkandung dalam surat suami tuliskan untuk dia.
Kandungan suratnya pula mengatakan semua berpunca dari isteri yang tidak jaga penampilan.

Rasa sakit hati pula sampai ke kita ni...hahaha..
Bukan apa...suami tak patut langsung cakap macam tu kot...kalau dah curang tu punca dari diri sendiri la...apa pula salah isteri.. Salah suami sebab bila isteri tak cantik, tidak di tegur dari awal. Bincang awal-awal kalau betul benda tu menganggu perhubungan suami isteri..
Ni dah kantoi baru nak cakap. 10 tahun kot curang.

Isteri boleh buat apa saja.. Tapi isteri tak boleh buat semua..ingat tu suami-suami.
Anak dia nak jaga..makan dia nak jaga..kemas rumah pun dia..lipat kain. Basuh berak anak. Lap air tumpah. Mop lantai. Kemas bilik. Basuh pinggan. Nak berak kencing pun tergopoh-gapah nak cepat...
Kalau isteri pandai jaga badan, tak kemas rumah pon dijadikan alasan juga tuk cari yang lain. Pucuk pangkal diri sendiri.

Sekian.

Friday, November 14, 2014

Puding roti

Ada roti...
Saja nak bakar puding roti kan..lagipon puding roti ni en suami makan...testing la bakar dengan oven baru..hahaha...
Oven kecil je pon... Dapat la 2 star ni..
Resepi ambil dari blog sapa tah tadi..ampun ya..tak leh link balik..
Saya buat sikit je..guna
4 keping roti,
secawan susu 250ml(saya guna susu tepung..bancuh air)..susu dah habis..
Selalu bukan orang guna susu cair ke?..
Mentega 2 sudu..macam terlebih lemak..tapi sedap..guna 1 sudu kalau jaga kesihatan ya
2 sudu besar gula
Sebiji telur
1 sudu kecil vanilla
Kurma 2 biji sebab kismis tiada
Campur semuanya sekali
Masuk dalam oven
30 minit 170 Celsius
Siap...baunya wahhh...

Saturday, November 8, 2014

Happy birthday Hannah

Hannah dah masuk 5 tahun...
Rase sekejap je masa berlalu...cepat sangat anak-anak membesar.
Mama loves you sayang...
Ma buatkan cupcakes untuk birth day Hannah..
Sedap dan delicous sangat cupcake vanilla dn chocolate ni..
Mama rasa la..orang lain yang makan pun kata sedap..hahaha
1 st time buat cupcake..not bad la..
Alhamdulillah menjadi...
Huda yang excited sangat suruh buatkan cupcake..
Jom tengok hasil ek..
Rasa-rasa boleh jual tak...

Saturday, November 1, 2014

Skirt budak perempuan

Skirt comel ni sepasang dengan baju.
Ready stok
Saiz
80
90 sold
100
110
120
Rm40 sm/ rm43 ss termasuk pos
Whatsapp 0193439341


Skirt pink dan baju L Nice
Saiz 
80
90
100
110
120
Rm40 sm/ rm43 ss termasuk pos
Whatsapp 0193439341

Monday, October 27, 2014

Baju kanak-kanak

Saya baru start jual baju pyjama kanak-kanak.

Baru masuk 2 design.. Insyaallah lepas ni akan tambah stok lagi...
Cantik-cantik..jom belikan untuk anak-anak

Kalau ada yang berkenan jangan malu2 nak kontact saya.

Whtsapp 0193439341

Kod V020 
Rm25
Pos rm6 sm/ rm9 ss
Saiz available
90(2-3y)
95(3-4y)
100(4-5y)
110(5-6 y)
120(6-7y)
130(7-8y)
Kod V019
Ready stok
Saiz
90(2-3 y)
95(3-4y)
100(4-5 y)
110(5-6 y)
120(6-7y)
130(7-8 y)

Friday, October 17, 2014

rasa nak berniaga lagi

salam sejahtera semua...
dua tiga hari ni saya rasa nak berniaga lagi... memang sekarang dah jual vitamin dan maajun anggun bistari.
tapi macam nak tambah produk lagi.. maklum lah jual vitamin tak perlu pun stok dan pos sebenarnya sebab shaklee dah poskan terus ke pelanggan bila kita buat order... ada la ready stok sikit untuk yang nak cod area rumah ni...
maajun pun buat macam tu sekarang...

Jadi sekarang tengah tercari-cari lagi barang untuk di jual. serius memang nak berniaga.. pegang stok sendiri dan pos sendiri...dengan banyak pesanan setiap hari.. macam 30 ke sehari...bagus juga kan???....
sekarang memang dah cukup sibuk dengan anak kecil..tapi masih nak tambah produk...
Apa pilihan yang bermain di fikiran saya????
1. pakaian kanak-kanak - minat sebab sekarang saya sendiri ada anak kecil..suka tengok baju budak-budak
2. seluar jeans wanita yang kaki luas. dan juga skirt jeans wanita.. sangat menarik dan agak payah nak cari sebenarnya...online ada juga yang jual, tapi tak banyak. seluar jeans wanita yang kaki luas macam belum ada orang jual. mungkin juga sebab not in trend sekarang.
3. emas??? saya fikir kalau emas modal nak kene banyak la kalau nak pegang stok. kalau ambil gambar dari website yang jual emas pula selalu habis stok rasanya.

itu aja yang bermain difikiran saya...
apa pendapat awak sekalian???... bisnes apa yang patut saya buat??...modal tak besar sangat..rancangannya nak jual online jer..

Tuesday, September 16, 2014

Kerja ibu dalam pantang

Hihi..saja nak cite aktiviti semasa dalam pantang...
Boring kan..nak gi jalan2 tak boleh...dok umah jer...
Nasib la shoppinh di hujung jari.
Order je sampai kat umah...hihi
Saya dah beli baju raya haji.
Tupperware macam-macam jenis dan bentuk.
Makeup like lipstick, compact powder, bb cream, dan perfume...
Bj raya tak ambil gamba...lipstick pon tak ambil gambar...tapi memang best..nutrimetic punya...pink and red colour tu beli...

Oh ya...skin care rita rudini pun beli tau...hihi

Wednesday, August 20, 2014

Kronologi kelahiran ainul hanis

Welcoming baby baru Ainul Hanis...
Anak mama dan abah yang ke empat..

18.8.14- pukul2.58 pm...mama menyerahkan diri mama untuk admit ke wad di hospital raja perempuan zainab II di Kota Bharu.

Kenapa kene admit?..sebab GDM, tak boleh lebih tarikh...baby due 19.8.14.
Baby macam seronok je dalam perut kan..sama macam kakak dan abang juga..

Susah nak tidur bila dalam wad ni..macam-macam la perasaan kan..

19.8.14- pukul 630 pagi..induce prostine..
Pukul 8 pagi contraction dah boleh rasa dah...tapi mild aje..
Pukul 9 pagi makin kerap. Pukul930 dah suruh doktor cek jalan sebab selalu pengalaman anak yang lepas bersalin memang cepat.
Jalan baru buka 3-4cm.
Tetapi lepas cek jalan tu, sakit nye makin kuat...
Labour room pula penuh..tunggu dulu...
Mujur dalam pukul10 nurse kata boleh pergi labour room.ada kosong 2..
So nurse pon proses borang sume..lama juga tu...sebelum boleh tolak ke labour room .
Masa tu contraction memang huhu...tak boleh nak cakap dah...
Dekat pukul 11, masuk labour room. Sakit yang amat. Nurse kene cek jantung baby dulu. Slow sangat rasa berjalan.
Sebab dah tak boleh tahan sakit nye...mama dah start teran sikit-sikit. Sakit pon kurang sikit la bila teran.
Suami pun belum sampai lagi.
Doktor kata nak pecahkan air ketuban...
Takut rasanya nak kangkang... Bila contraction lagi, aku teran...
Bersembur air ketuban..huhu...rasa dah kepala baby.
Suami pun masuk dah masa tu. Tangan dia punya la sejuk.
Masa tu boleh cakap sakit sayang je...
Contraction lagi, baby pon selamat dilahirkan...pukul 11.13pg
Alhamdulillah....
Semua selamat..
Staff HRPZ semua baik dan bagus.
Terima kasih semua. Nama doktor yang sambut baby pun tak sempat aku nak tengok.

Tuesday, July 29, 2014

Selamat hari raya aidilfitri 2014

Selamat hari raya semua...
Tahun ni turn beraya di KL...
Khamis baru balik kg...
Nak update pic dengan perut besar ni...kikiki

Saturday, July 26, 2014

2 hari lagi nak raya!!!!

Sekejap je masa berjalan....
2 hari lagi puasa dan raya bakal menjelang...korang raya kat mana?
Balik kampung ke?...
Tahun ni saya raya di kl dulu baru balik kampung raya ke empat....
So supplement untuk raya nanti ada tak?
Saya suggest ambil lecithin tuk pecah lemak.
Alfafa untuk angkut lemak keluar.
Herb lax untuk makan malam so esok nya pemvuangan lancar....
Ini untuk kawal berat badan... Maklum...raya kan makan banyak...
Lagi satu papermint ginger untuk kurangkan senak perut sebab banyak makan....
Ok...boleh contact saya untuk pesanan...
Aeidah
0193439341

Wednesday, July 16, 2014

Ujian untuk dia adalah ujian untuk kita

Kebelakangan ni kita banyak didedahkan dengan cerita yang macam-macam la..
Cikgu rakam video budak miskin dan jadi bahan lawak.
Anak kebuluran, mak cukup makan.
Yang terbaru kes awek dengan kunci stereng kereta marah uncle.
Sekejap je jadi viral benda ni semua dan sangat memalukan bagi pihak yang terlibat. Habis semua info peribadi dan cerita lama semua keluar.
Ya...ini dugaan untuk dia kerana aibnya dijadikan tatapan umum.
Tapi sedar tak, bahawa ni juga ujian untuk kita. Samada kita nak kongsikan aib dia pada orang lain, samada kita nak mengata dia, mengumpat pasal dia?...
Saya pon tonton video-video tu semua tapi tidak share kan video tu di wall saya. Cukup sekadar saya melihatnya.
Kalau suatu ketika, dek kerana emosi tidak terkawal, perbuatan saya di rakam, saya tidak sanggup ia menjadi viral. Habis semua di kongsikan ke umum.
Jom la kita muhasabah diri kita. Guna facebook untuk kongsikan yang positif.
Ambil ikhtibar dari kejadian yang menimpa mangsa dan usahlah kita pula menjaja cerita tersebut.

Saya pon tidak sempurna. Kiki kamarudin dah mintak maaf. Masuk berita lagi. Yang kita dok mengumpat dia bila nak minta maaf ngn dia?
Kiki, kalau awak baca ni, saya pon nak minta maaf la sebab saya pon ade bincangkan hal awak dengan kawan-kawan saya. Peace yo...

Pakej special raya - untuk yang kuat makan

Istimewa untuk hari raya.
Seban biasanya hari raya kan kita makan banyak rumah.... Jalan rumah tu di hidang nasi dagang, lemang..pergi rumah lain pula di hidang ketupat, rendang...
Makan punya la sedap kan...
Kalau tak makan memang rugi besar la..
Bila lagi boleh makan macamtu...
Jadi untuk membolehkan anda makan apa yang anda mahu tapi tudak perlu risaukan pertambahan berat atau perut tidak selesa dan penghadaman yang baik, jom order set ni.

Jom dapatkan hari ini...
Supplement untuk berhari raya nanti...
Pakej mampu milik. Sesuai untuk mereka yang menjaga kesihatan dan berat badan.

Lecithin bantu untuk bakar lemak
Alfafa bantu mengangkut keluar lemak
Garlic membuang angin dan kurangkan rasa senak perut bila kenyang dan cairkan darah.
Herb lax bantu bersihkan usus.
Last order 22/7 sahaja.
Cepat yer...
Aeidah
0193439341

Thursday, July 10, 2014

Pray for Gaza

Ya Allah...sedih sangat tengok gambar kanak-kanak, bayi di bunuh di Palestine...
Lindungi mereka ya Allah. Musnahkan tentera Zionist.

Sama-sama kita berdoa semoga Zionist di hancurkan dan berundur dr bumi Palestine.

Boikot semua barangan yang menyokong Israel.

Wednesday, June 18, 2014

Darjah 4 sek ren keb Melor

Gambar ni masa sekolah rendah kebangsaan melor.kota bharu.kelantan.
Sekarang dah tukar nama sekolah rendah sri melor.
Tahun bila gambar ni ek? Kalau tak silap 1993. Sebab 1995 dah upsr.
Bila jumpa gambar ni terus upliad di facebook.
Boleh la tag 2 3 orang kawan sekolah rendah, dari situ dapat hampir semua no telefon dan facebook kawan sekolah rendah dulu.
Dah ada group whatsapp dah...
Menarik kan?
Dari 1 gamba, ke facebook, jumpa balik kawan lama.
Rapat macam adik beradik kawan masa sekolah rendah ni...

Tuesday, June 17, 2014

Happy birthday Hadi!!!

Hadi sudah 3 tahun....
Cepatnye masa berlalu...dulu baby kecik jer..sekarang dah besar. Pandai cakap dan dah mintak panggil dia abang...
Abang dah besar..
Mama doakan semoga Hadi menjadi anak yang soleh.
Anak yang berjaya dunia dan akhirat.
Mama loves you...

Sunday, June 15, 2014

Jalan-jalan ke Takbai Thailand

Kelantan memang dekat sangat dengan Takbai Thailand.
Saya selalu tengok kawan pergi sana.
Tapi saya tak pernah la jejak kaki ke sana sebelum ni...
Tapi semalam saya ikut kawan pergi sana..
Memang best..kalau nak shopping, untuk yang tak cari barang branded, boleh la ke sana.
Banyak juga saya tengok barang dari sana yang  dijual online
Saya tak beli banyak sangat pun.

Thursday, June 12, 2014

Manfaat vitamin E

Vitamin e memang sangat bagussss...
Saya amalkan vitamin e, b complex dan vitamin c untuk kulit...
Kesannya memang kulit terasa lebih lembut...
Masalah pori muka yang besar pon tiada..
Saya amalkan masa tidak mengandung..masa mengandung tidak disyorkan amal vitamin E...
Bahkan nurse pegang pon puji kulit lembut...hehe...
Cuba la...memang puas hati..
Antara lain fungsi vitamin E boleh tengo picture kat bawah ni yer...
Untuk antioksida.
Pelindung matahari semulajadi.tiada lagi sunburn.
Vitamin cinta suami isteri...bila amalkan vitamin E...suami isteri lebih intim...panas balik hubungan suami isteri.
Vitamin kesuburan lelaki dan wanita..
Dan lain lain...
No fon saya untuk order dan mengetahui lebih lanjut pasal Shaklee
0193439341

Monday, May 26, 2014

Masalah kolestrol tinggi tanpa kira usia

Shaklee akan keluarkan produk baru jun ini bernama phytocol-st.
Fungsi utama produk ini adalah untuk menghalang kolestrol dari makanan yang kita ambil terserap di salur darah dan mendap membentuk plak yang menyempitkan salur darah.
Kita semua tahu betapa sedapnya makanan di malaysia ni.
Semua sedap-sedap..rugi lah kalau tak makan kan?
Sekarang semua boleh ambil makanan yang sedap ni tanpa risau masalah kolestrol.
Produk yang boleh di ambil bersama phytocol-st untuk mengawal kolestrol dalam badan ialah omega guard dan coQ10 untuk penjagaan jantung.
MAsalah kolestrol tinggi sekarang bukan lagi masalah orang yang berumur sahaja. Tetapi ramai yang muda-muda juga mengalami masalah ini.
Puncanya? Gaya hidup sekarang yang sibuk, stress dan kurang bersenam.
Jadi langkah awal untuk mengelak masalah ini berlarutan hingga menjadi sakit jantung dan strok atau angin ahmar ialah mengamalkan gaya hidup sihat dan mengambil supplement ini untuk mengurangan risiko penyakit ini dari menyerang.
Untuk pesanan awal dan sebarang pertanyaan
Boleh terus hubungi saya
Aeidah 0193439341

Tuesday, May 6, 2014

Cerita dilema

Pagi tadi tengah drive biasa la dengar radio kan...nasional fm..jgn tanye kenapa nasional fm :)
Topik dia dilema. Ada orang dilema nak paai baju apa hari-hari nak pergi kerja. Ada orang dilema nak kerja atau nak jadi suri rumah jaga anak. Ada orang dilema kucing banyak.. Macam- macam dilema orang.
Tapi ada satu wanita ni dilema bercinta dengan suami orang?????
Ni memang bikin panas. Dia taknak di madukan. Paham la kononnya hati wanita.
Lepas tu boleh pula dia kata kat isteri pakwe dia tu kalau tak pandai jaga suami, lepaskan la suami???
Isk isk isk.
Suami dia cerita dekat makwe dia ni isteri dia semua tak kena la. Tak layan suami bla bla bla....
Ermmm kalau dah suami boleh burukkan isteri dia depan orang lain, bukan kerja isteri tuk lepaskan suami.

Suami dan isteri di luar sana termasuk saya. Saya nak ingatkan, jangan la burukkan pasangan kita kepada orang lain. Apatah lagi bercerita kepada jantina lain. Lelaki cerita kat perempuan, perempuan cerita pada lelaki... Apa motif? Menagih simpati? Nak belaian kasih sayang dari orang lain? Perbuatan tu membuka peluang orang luar tuk jadi orang ketiga. Dan langsung tak menyelesaikan masalah antara suami isteri.
Sebaiknya jika ada masalah dengan pasangan, selesaikan dengan berbincang dengan pasangan. Bukan dengan orang luar. Bukan lari, bukan mendiamkan diri, bukan buat tak tahu.

Bersyukurla dengan pasangan yang sudi berkahwin dengan kita. Lepas berkahwin patutnya makin sayang. Ni masa bercinta bukan main tak ingat dunia. Lepas kawin, tak ada apa yang baik.
Asalkan pasangan taat agama, taat suami, bertanggung jawab, itu yang terbaik. Suami didiklah isteri anda kearah kebaikan. Saya yakin isteri sangat menghargai jika suami ajak solat berjemaah bersama. Contohilah junjungan kita Nabi Muhammad saw.

Berkahwin dan bercinta kerana Allah.
Semoga kita sentiasa berada dibawah rahmat Allah dan sentiasa bahagia denan pasangan kita. Semoga Allah memberkati masjid yang kita bina dengan rahmat dan kasih sayang. Amin.

Sunday, May 4, 2014

Aktiviti hujung minggu

Macam biase la update ape cerrr hujung minggu kan...
Well en suami baru balik outstation..dia cuti jumaat, bawa anak-anak main air kat A Famosa Theme Park. Dah 3 kali sampai sini. Hannah pon dah tak takut. Berenang sorang-sorang je pusing kolam. Kakak dan Hadi masih tak berani pergi jauh.

Sabtu pula kenduri kawin kat bangi. Sedap makanan dia. Alhamdulillah rezeki. Kenyang kami hari sabtu. Petang pergi urut kat Gombak. Pon ok. Selesa rasa perut lepas urut.

Harini ahad pula meeting koperasi keluarga.

Tuesday, April 29, 2014

Kelebihan ahli Shaklee

Nak share apa yang best sangat join Shaklee ni?
Ok pertama sekali supplement shaklee memang berkesan. Amalan memakan vitamin memberi kesihatan yang baik dan awet muda kepada pengamalnya.
Kene konsisten dan banyakkan minum air kosong.
Jika anda hanya mahu beli vitamins untuk amalan sendiri dan bukan untuk meniaga, join ahli masih untung sebab boleh jimat 15-20%.
Kalau nak berniaga, berkongsi kebaikan Shaklee dengan semua orang, lagi bagus.
Barang bagus elok la kongsikan. Takkan nak sihat sorang je.
Shaklee tawarkan kepada ahli mereka
CASH - BONUS
CONVENTION - TRIP KE LUAR NEGARA (TAHUN NI ROME) ATAU ANDA BOLEH PILIH UNTUK UMRAH 5 BINTANG DENGAN SHAKLEE
CAR - BOLEH PILIH MANA-MANA KERETA KITA NAK.

Join dengan siapa? Kenali upline kita. Up line kita tak semestinya dah jadi pangkat yang paling tinggi  je. Sebab bonus kita atau pangkat kita lepas join tidak bergantung pada upline. Kalau upline taknak naik pangkat, kita masih boleh capai pangkat paling tinggi dalam shaklee.
Tapi joinla dengan upline yang memang aktif berniaga dan boleh beri tunjuk ajar pada kita kalau kita nak join untuk cari pendapatan. Join untuk berkongsi rezeki dan manfaat shaklee dengan orang lain.

Kumpulan saya sentiasa adakan kelas, meeting on line dengan upline, group sokongan, group customer.

Saya sedia membantu downline saya.
Dah 2 tahun ber shaklee.
Kini saya memang concentrate pada bisnes Shaklee sahaja. Bila fokus lebih bagus.

Jom. Jadi ahli untuk kesihatan. Jadi ahli untuk sebarkan kebaikan. Jadi ahli untuk bantu orang lain jana pendapatan dari rumah terutama suri rumah macam saya.

Aeidah
Shaklee independent distributor
882805
0193439341

Sunday, April 27, 2014

Tak sabar

Selamat malam semua..
Tetiba rasa sangat tidak sabar untuk breastfeed lagi.
InsyaAllah kalau ada rezeki, boleh breast feed this coming baby.
Rasa bonding ibu dan anak yang sangat close dan semestinya boleh kurus balik ni kalau fully breasfeed.
Pengalaman menyusukan Hadi selama 2 tahun memang special. Dengan kakak-kakak dia hanya sampai setahun je.
Dapat susukan Hadi selama 2 tahun sebab dah rezeki dia dan sebab amalkan ESP masa susukan Hadi.
Alhamdulillah.
Saya tak ada masalah kurang susu yang serius. Tetapi amalkan ESP memang membantu.
Cuba lah...tak rugi... Kulit pon makin lembut. Malah bentuk badan pon makin meletop. Puas hati.
Dan juga menghilangkan parut kat kulit wajah. Berseri gitu.
Saya ada ready stok ESP .
Penghantaran area rumah saya boleh la.. Di bandar seri putra dan bukit mahkota.
Call je no saya 0193439341

Friday, April 25, 2014

Pushing too much

Bila pregnant ni rasanya kita patut tahu limit kita.2 3 hari ni badan kurang sihat tapi masih buat kerja macam biasa buatkan sakit bahagian bawah perut.
Ada discharge sikit tadi.
I know i should rest. Tapi kalau dah tinggal sorang, kena la jaga anak-anak.
I just hope he would ask how im doing.
Huh...sabar je lah...
Rehat rehat..jaga diri sendiri dulu..

Salam jumaat

Salam jumaat. Hari yang penuh berkat ni jom amalkan selawat keatas Nabi Muhammad saw.
Semoga hari ini membawa keberkatan dan rahmat dan dimurahkan rezeki kepada kita. Amin

Dan yang mencari set shaklee
Untuk ibu hamil
Berpantang
Menyusu

Boleh contact saya
Aeidah
Shaklee independent distributor
0193439341

Thursday, April 24, 2014

Hadi jatuh

Petang semalam dalam pukul 3 ptg, hadi jatuh masa main dalam bilik kakak dia..
Panjat basikal, nak turun dah tapi terjatuh. Mama kat luar masa tu tengah baring sebab badan tak sihat kan.
Terkejut tetiba nangis. Keluar je hadi dah pegang dagu dia sambil nangis..
Ingatkan mulut yang berdarah, tengok-tengok dagu yang terbelah.
Adoi, masa tu memang gabra la.ambil kain lap, siap-siap terus pergi klinik.
Klinik swasta tutup, pergi la klinik kerajaan, lepas daftar, nasib baik nurse tu hantarkan ke kecemasan.
Lepas tunggu sekejap, MA datang, dia tengok, nasib baik la dia kata tak payah jahit. Gam je.
Mulut comot tgh makan mee goreng..abaikan lubang hidung tu yer

Wednesday, April 23, 2014

Jemput minum petang

Petang ni buat juga onde onde walaupun tak berapa larat sebenarnya...sakit badan betul arini... Mata panas, tekak pedih macam selsema...tapi sebab dah teringin sangat, gagahkan diri juga gentel ni..

Nak resepi onde-onde?tak la susah buat ni..
Sukatan tak de, semua agak-agak je
Tepung beras pulut
Untuk 1 kilo tepung beras pulut, campurkan 1@2 sudu besar tepung gandum supaya tak liat sangat.
Air daun pandan
Pewarna hijau sikit
Garam
Gula

Air pandan, pewarna, gula sikit, garam sikit ni campurkan.

Gula melaka potong-potong jadi bentuk kiub kecil.

Kelapa muda dicampur dengan sedikit garam dan sedikit gula( orang kelantan memang suka letak gula) ada yang letak garam sahaja dalam kelapa ni.terpulang pada cita rasa masing-masing.

Gaul campuran tepung pulut dan tepung gandum, air masukkan sedikit demi sedikit sampai jadi doh.

Gentel tepung, masukkan gula melaka di tengah-tengah tepung, gentel bulat. Jangan bagi ada bocor, nanti tak cantik.

Dah gentel, masukkan kedalam air panas yang mendidih atas dapur. Tunggu hingga timbul, angkat, toskan dan terus masukkan kedalam kelapa tadi. Golek-golek hingga kelapa dah tersalut di onde-onde tu. Dan siap untuk dihidang.

Selamat mencuba.

Monday, April 21, 2014

Kerana Hadi, aku kenal Shaklee

Masa mula mula kenal dengan Shaklee tengah mengandungkan Hadi.
Dah dekat nak bersalin dah mase tu...tengah cari nak makan apa masa dalam pantang tu...
Masa pantang Huda makan mustika ratu. Sikit je dia punya isi..banyak untuk sapu kat badan, sapu kat breast untuk banyak susu paling best mutika ratu punye ubat untuk sapu kat perut untuk berbengkung. Memang keluar darah kotor.
Masa Hadi rasanya nak tukar dari herba ke supplement sebab supplement boleh start makan dari hari pertama berpantang. Jamu pula lepas 2 minggu.
Jadi saya berhabis rm400 lebih masa tu untuk supplement berpantang. Tapi memang puas hati. Badan cergas dan sihat, susu pun tiada masalah, sembelit pun tak ada.
Lepas tu nampak orang ajak untuk tambah pendapatan.. Saya pun tak ada ragu ragu langsung, terus join. Rm65..
Itu je modal asal..terus dapat income setiap bulan. Alhamdulillah.
Saya amat syorkan Shaklee sebagai supplement ibu hamil dan berpantang. Sendiri boleh rasai keberkesanannya.
Nak join ahli pun boleh.
Msg je saya atau whatsapp.. 0193439341
Email saya aeidahamrun@yahoo.com

Saturday, April 19, 2014

Jalan-jalan KLCC

Aktiviti hujung minggu...
Bawa anak anak main kat taman KLCC...minggu lepas nak datang sini tapi tak jadi...
Main tengah panad..sampai merah muka masing-masing..
Tapu dorang seronok dan puas hati lah sekali sekala datang berjalan kat sini kan..
Korang plak buat apa cuti hujung minggu ni?

Tuesday, April 15, 2014

Hobi baru

Hobi baru en suami ni...
Bukan hobi baru i...
Balik kerja naik atas treadmill ni...lari setengah jam.. pastu angkat berat and so onnn...
Senaman nak tingkatkan stamina dan bina badan katanya...
I tak kisah...asal sihat dan niat biar betul ek...jangan kelain plak jadinye...
Sebagai isteri, kita kena la sokong suami kita ye dakk...all the best

Sunday, April 13, 2014

Hadiah besday

Suprise bila en suami nak belikan hadiah tuk besday bulan lepas...
Ingatkan xdapat hadiah..tapi ada...cuma lambat sikit...
Dia macam biasa la..pilih sendiri..cuma dia cakap kalau nak fon..boleh la pilih nak apa..kita ok jer..rezeki jangan ditolak...
Pilih punya pilih...ada budget..kita amik la yang ni...

Ok la..seronok juga..senang nak online, buka website shaklee..boleh buat order, tengok bonus..update blog pon guna gon sekarang..hehehe
Tq sayang...

Saturday, April 12, 2014

Baju raye design

Dah sibuk memikirkan design baju tuk raya nanti...hehe..memang dah ramai yang tempah baju raya kan...
Tapi memandangkan raya tahun ni dengan perut kedepan, bukan senang-senang dapat baju kan...jadi memang berkenan dengan design baju nana dan betty dalam cerita babyboo ni...
Mintak tolong mak kawan jahitkan..kalau jadi, leh tempah tuk anak2 sekali...
Cant wait.. :)

Wednesday, April 2, 2014

Ostematrix, ubat sembelitku

tajuk...hehehe...sensitip sembelit-sembelit ni...bukan ape, serik masa berpantang anak pertama dulu...
wanita masa dalam pantang memang ada yang mengalami sembelit yang teruk.. saya lah tu antaranya.
kebanyakkan nya memang sembelit, ikut pengambilan makanan semasa pantang kan kering-kering jer.
sup sayur pun ma macam tak nak kasi makan je...
dah la amalkan air daun inai..macam teh pekatnya, memang la sembelit kan...
makanan sayur-sayur ni orang tua tak bagi sangat pon..

Jadi, apa peranan ostematrix dalam menyelesaikan masalah sembelit?.
ok, ostematrix membekalkan kalsium..tetapi, kalau vitamin yang hanya ada kalsium, tak ada magnesium, itu pun boleh menyebabkan sembelit. Pengambilan kalsium perlu ada magnesium sekali untuk melembutkan najis...ringkas nya begitu..Ostematrix ni ada kalsium + magnesium sekali.
Dan kalau tu je memang tak cukup jugak...kene ada vitamin D jugak...
Vitamin D untuk penyerapan kalsium yang maximum..baru la berbaloi-baloi kan...dah beli, mesti la nak dia terserap dengan maximum dalam tulang kita. kalau beli, makan, kurang serap, buang je membazir la kan...

itu je lah nak share...jadi, ibu-ibu yang nak berpantang tu nanti, boleh beli awal-awal...masa mengandung pun boleh amalkan ni..orang mengandung pun sembelit jugak kan.,
untuk ibu kita, yang selalu sakit-sakit sendi pun bagus amalkan ni...kaki cramp masa mengandung, sakit perut gastrix, sakit perus masa nak period...
cuba lah...rugi tak cuba tau...tak mahal pun...RM61 sahaja 120 biji.
contact saya 019 3439341
aeidah
Shaklee Independent Distributor 882805

Wednesday, March 19, 2014

belum habis mabuk lagi

Assalamualaikum semua....selamat pagi rabu...
Hari ni cepat-cepat update blog sebelum berkemas nak balik kampung.... yahoooo....

sekarang kandungan dan masuk 18 minggu 2 hari...tetapi masih muntah...isk2...tapi tak da la teruk sangat muntah....kadang-kadang malam, kadang-kadang pagi....lega juga lepas muntah kan...

hmm...ni la pengalaman mengandung yang lain dari 3 anak sebelum ni yang tidak pernah muntah walau sekali pun...betul...sekali pun tak pernah muntah tuk 3 anak sebelum ni....yang ni special skit la kan,..lain dari yang lain...

makan masih macam biasa...walaupun selera kurang, tetapi masih boleh makan...dan badan alhamdulillah sihat....

dan sekarang dah boleh rasa gerakan baby tau....lembut-lembut gitu..best bila dapat rasa baby gerak...ibu-ibu mesti tahu betapa best rasa baby bergerak....

ok semua...selamat berhari rabu...harap hari ini lagi baik dari semalam..

Tuesday, March 11, 2014

Campak semasa mengandung

sekarang kandungan saya dah masuk 17 minggu 2 hari kot...
Kene demam campak pulak....Demam 2 hari, baik demam, naik merah-merah satu badan....sebabkan hari ahad, klinik semua tutup...takdapat la nak pergi klinik cek darah...risau denggi ke ape je kan...sebab denggi kan banyak sekarang ni...
Isnin pagi, suami bawak pergi klinik Lita Alis kat bangi dan cek darah...doktor kata campak...
Jadi, doktor kata kalau kandungan bawah tiga bulan, atau hampir melahirkan macam lapan bulan camtu, agak membahayakan kesihatan bayi lah kan....bila dah 17 minggu ni, dah lepas tiga bulan, jadi insyaAllah tiada kesan kepada bayi...InsyaAllah....kita doa je lah kan...
Walaubagaimanapun, next check up 24hb 3 nanti kene bagi tahu doktor ada naik campak dan scan balik...
Risau juga lah....

Ada baca soalan seorang ibu ni, kene campak di FB..ada yang terkena campak di awal kehamilan dan membahayakan bayi, ada yang kene di akhir kehamilan dan tiada memberi kesai pada bayi...tapi sikit je lah yang memberi kesan pada bayi...lain-lain semua ok...InsyaAllah..

Tuesday, February 18, 2014

nak beli genie bra

wah tajuk tak hingat...
hehe...alkisah mencari-cari genie bra ni nak beli...
almaklum, pregnant, sume membesar....katenye genie bra ni selesa...boleh la try kan...
survey2 harga, ada yang jual rm35 1 set ( 3 psg) tapi no telefon nye tidak ditulis...
habis gimana mahu order....waduh2...

serius ke tak meniaga ni kan....erm...2 blog ade jual, tapi no telefon tak ade...sedih...tapi harga dah makin mahal plak...2nd blog rm48 sekali pos..tawaran hari ini sahaja...tapi tarikhnya tidak ketahuan bila hari ini tu...

sabo jer lah..masuk blog ke3 dah ni survey....tapi tak jumpe genie bra...jumpe slimming coffee je..ok....scroll punye scroll, jumpe entry genie bra...tapi makin mahal...rm65 plak...huhu...
teruskan mencari lah eh....

Tuesday, January 21, 2014

im pregnant!!!! again

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum semua...semoga sentiasa sihat sejahtera...
Lama dah tak update blog sebab tak larat....alhamdulillah, sekarang saya mengandung lagi..no 4..huhu
Tak plan, tapi surprise yang tak dijangka....
Jadi hari ni dah masuk 10 minggu..masih lagi pening kepala...
Sekarang pun menaip sambil baring...huhu

Macam manA boleh lekat lagi ek?saya makan jamu, patutnya tak lekat lah, TApi pikir2 balik, saya makan GLA baru2 ni untuk kulit. Mungkin sebab GLA boleh menambah kesuburan, jadi bertambah subur pula.

Apa pun, ni semua rezeki Allah nak bagi. Harap baby ni sihat dan sempurna..amin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...