Followers

Suka tak blog ni?

Thursday, December 19, 2013

Herblax- penyelesaian masalah pembuangan air besar

Bagi yang mengalami masalah jarang-jarang membuang air besar, Herb-Lax memang sangat sesuai untuk anda.
Amalkan sebelum tidur, dan pembuangan esok pagi lancar jer tanpa menyebabkan cirit birit.
Herb-lax bertindak dengan lembut sekali.

Teringat cerita mak saya...
dia pergi ke rumah makcik saya sebab ada kenduri..jumpa dengan menantu makcik saya dan menantu makcik saya ni memang bercerita yang dia dah seminggu tak membuang..
dah makan satu supplement brand dot dot dot..tapi tetap tak berak..tak menjadi....

Bila mak saya dengar, dia pun offer la Herb lax untuk menantu makcik saya ni...
Alhamdulillah, dia memang suke sebab pagi tu perut dah start memulas nak ketandas..

Mak saya pun suka dengan Herb-lax..bila perlu, mak saya akan ambil sebelah malam..
jangan cakap mak saya je suka, saya pun suka...
ni la senjata saya kalau makan banyak...malam makan Herb-Lax, esok ketandas, buang lemak-lemak tak perlu tu..perut pun kempis...

Kalas hari tu sampai out of stock Herb-lax ni...tapi sekarang sudah kembali...
Ambil dengan lecithin, alfafa dan OMEGA GUARD(Promosi bln 12 ni) untuk kuruskan badan..

SID aeidah 882805
0193439341

makanan tambahan perlu atau tidak?

Siapa yang perlukan makanan tambahan? ( vitamin)
Jika anda mengalami salah satu atau beberapa masalah yang kat bawah ni, anda boleh mengamalkan vitamin untuk mengurangkan masalah kesihatan yang anda alami

  • selalu penat/ kurang tenaga
  • berat badan berlebihan / kurang berat badan
  • mudah lebam
  • selalu pening/ sakit kepala
  • mempunyai masalah penghadaman
  • sukar bangun tidur
  • mengantuk sentiasa
  • keinginan yang tinggi terhadap makanan manis
  • gugup / sedih
  • kekeringan mata
  • kuku pecah
  • kebas tangan/kaki
  • sakit/ sengal badan
  • sembelit
  • pemakanan tinggi lemak
  • rambut gugur
  • selsema
  • nafas berbau
Asas vitamin keperluan harian
Asas 1 : Pembinaan Sel
Sel adalah unit asas tisu, organ dan badan kita. Sel perlukan PROTEIN.
Protien adalah bahan asas sel.
Membina dan membaiki sel, hormon dan enzim.
Stress, kehamilan, pertumbuhan dan rawatan memerlukan protein.
Sel muka di ganti dengan sel baru setiap 21 hari.
Sel badan lain di ganti setiap 90-120 hari

ESP shaklee sumber protein terbaik untuk anda. Untuk bacaan mengenai ESP klik sini.

Thursday, December 5, 2013

Bedak sejuk tanaka

Bedak sejuk tanaka..
Kalau nak order boleh contact saya k..
sebotol nak jual rm20 sahaja tidak termasuk pos..botol besar 110g.
saya pon dah amalkan sejak kawan-kawan dok syorkan kata bagus...sedap pakai..sejuk...jerawat dah tak tumbuh lagi..100% semulajadi..jadi tak risau la..
mula-mula pakai memang pedih, tapi masa mula-mula pakai je pedih, esok nya dah tak pedih dah...
cuba lah...nora danish pon pakai kan..
oh, my fon number 019 3439341

Tuesday, November 26, 2013

Set yang disediakan

Saya kini menyediakan set ikut poket anda.
Set yang disediakan:

Set A ( Kesihatan Optimum)
Vitalea ( multivitamin)
B complex
Sustained release Vita C

Set B ( ibu Menyusu)
Vitalea
B complex
Vita C
Alfafa

Set 3M ( ibu menyusu) ---SET PALING HOT
Vitalea
B complex
Vita C
Alfafa
ESP
Ostematrix

set C ( berpantang/pembedahan)
Vitalea
B complex
Vita C
Zinc

SET D ( Kecantikan kulit / kesuburan)
Vitamin E
B Complex
Vita C

SET E ( set b + Ostematrix)
Vitalea
B complex
Vita C
Alfafa
Ostematrix ( calcium)

SET F (penjagaan dalaman wanita)
Vitamin E
Alfafa

SET G ( Resdung/ alergi/asthma/enzema)
B complex
Vitamin C
Alfafa

SET H ( sistem pertahanan badan0
Nutriferon

SET M ( Kanak-kanak)
Omega Guard
Mealshakes

SET N ( Suami Isteri)
Vitamin E
Alfafa

SET IBU MENGANDUNG
Set J-1 ( Trimester 1)
Vitalea
B complex
Vitamin C
Ostematrix@ kalsium

Set J-2 ( Trimester 2 dan 3)
Vitalea
B Complex
Vitamin C
Ostematrix / kalsium
Omega Guard

SET K ( Kuruskan badan)
Set K - 1 Premium ( BF Mom)
Vitalea
Omega guard
Alfafa

Set K-2 Premium ( Non BF Mom)
Vitalea
Herblax
Omega Guard
Alfafa

no tel saya 019 3439341 - whatsapp/sms set yang anda inginkan.
aeidah SID 882805

Thursday, November 14, 2013

Besday Hannah

8.11.13 baru-baru ni genap usia Hannah 4 tahun.
ni la Hannah sekarang...senang jaga Hannah ni...baik sangat.. :P
puji anak sendiri skit... rajin kemas, tak banyak perangai..bangun tidur tak menangis walaupon tidur kejap jer..lain la perangai dengan kakak dia...mungkin sebab masa kecil dia mama kene jaga kakak yang tengajh sakit, dia jadi independent.

sambung...besday Hannah kita sambut pada 10.11.13...tak saba2 dia nak sambut besday, nak kek, nak buka hadiah..
mama buatkan oreo coklat lolipop
Guna coklat Le Bourne..memang yummmeeehh...sedap...
banyak juga buat ni...layan la tuk budak-budak kan....
nak buatkan kek lapis warna warni kukus, tak jupa plak cawan sukatan, terus cancel..btw...resepi ni boleh tengok kat Azlita Masam Manis...memang best-best je...

lagi masak kuah lodeh, makan dengan nasi impit, sate, onde-onde...kek la semestinya..



ni je la...rumah pon simple jer..ajak kawan-kawan, sorang pon tak leh datang...sedara mara je datang...ok lah tu...
semoga Hannah membesar jadi anak yang solehah dan berjaya dunia dan akhirat...amin...
mama love u...

Friday, October 25, 2013

Saya dah kecik sikit.. :)

haha...best je tajuk nye...
hari tu dok cerita berat badan dah naik kan.
Hari ini nak share yang saya dah mengecil sedikit...belum banyak lagi...tapi dah turun sedikit ukuran badan saya...
yahoooooo

saya makan apa dan buat apa untuk mengecil, menurunkan berat badan saya?.....
jom saya sharekan...

pagi saya makan Omega guard.
tengah hari saya makan lecithin dan alfafa
malam pun saya makan lecithin dan alfafa...
makan ni selepas makan.

tapi sebenarnya saya tidak konsisten makan ni tau....sebab saya kadang-kadang tak makan tengah hari atau malam.Kadang-kadang bila keluar jalan atau holiday, terlupa bawa.
tapi kalau kat rumah, saya amalkan makan selepas makan.

saya makan ni start 6hb 9 2013
ukuran badan saya
peha 57 cm
punggung 98 cm
pinggang 72 cm
lengan 29 cm

2 minggu lepas ada share kat bolg saya yang lagi satu tu..marvelous mama vitamin kesihatan.

hari ni nak share ukuran terbaru.

peha 53cm
punggung 97.5cm
pinggang 70cm
tangan 28cm

terasa peha ni dah longgar skit bila sarung jeans.
sedikit senaman dan nak kata diet pun tak juga, tapi selera makan dah berkurang la sekarang.
oh ya..lupe..ESP of course la...ESP saya amalkan sejak dari menyusu Hadi lagi.Membentuk otot badan dan tak de la lembik jer badan..rasa pejal-pejal skit kan best. dan ESP juga yang bagi rasa kenyang kot.
macam makan tak lalu, mandi tak basah plak..huhu


ape pon, kalau nak cuba, boleh message saya k
0193439341
cod area putra mahkota bangi. dekat nilai 3
lain-lain tempat, pos laju kan ade. :)

Thursday, September 26, 2013

Berat badan saya dah naik!!!!!

aa...berat badan saya dah naik sampai 60kg baru-baru ni.
Mula-mula perasan badan dah naik lepas seluar jeans mula ketat...
ok, tanya en suami," sayang, saya gemuk tak?"..
en suami " mana ada gemuk..ok jer"..
ok lah..tak gemuk...so makan jer macam biasa...
pastu bulan lepas pergi beli pakaian dalam..tengah-tengah try baju tu, nampak pulak lepak-lemak terkeluar...
OMG!!! saya gemuk...

start gemuk ni lepas berenti susukan Hadi...lepas tu raya pula, sedap la makan...tak ingat dunia punya pasal.
Pastu awal bulan september hari tu saya start amalkan lecithin dan alfafa untuk elakkan lemak-lemak terkumpul lepas makan dan menambahkan lagi berat badan saya...
2 minggu makan...badan maintain, tak makin naik, tapi tak juga turun berat..
2 minggu lepas start pula omega guard untuk bakar lemak termendap kat perut tu sampai buncit perutku..
nampak penurunan dah sekilo.

Pastu sekarang ni dah start senaman sikit untuk cepatkan lagi pembakaran lemak dan juga kawal makan.
Makan juga tapi kurang sikit.
Pagi tadi timbang dah 58kg..
kena kekalkan macam ni..teruskan kawal makan dan senaman..baru boleh turun kan?..
target 50kg...boleh ni..chayok tuk diri sendiri...huhu..
im a food lover...
baru ku tahu betapa perlu nekad seseorang tu kalau nak turunkan berat.

Wednesday, September 11, 2013

Lagi berita gembira dari pelanggan GLA

pagi ni dok fiki-fikir apa nak tulis..nak update blog, nak buat kerja...
tiba-tiba sampai satu message ting ting...bunyi message tu..

ambil telefon dan buka message
dari Shaklee Maya

Salam, saya yang beli GLA kat bazar Ramadhan bangi tu. Baru 12 hari makan GLA bulan puasa tu, sekarang saya dah pregnant (hamil) 5 minggu. Alhamdulillah..tq

Suke nye saya...sampai berair mata pulak saya..hehehe...Alhamdulillah...syukur sangat kan..bahagia untuk dia.

Harap lepas ni dia nak sambung dengan set mengandung pula yer..hehe...
Macam-macam cara, pil, ikhtiar kita boleh buat dan cuba untuk hamil. Berjaya atau tidak tu kerja Allah..kalau dia izinkan, Insya Allah hamil dengan GLA.

Jadi, jika nda pun cuba untuk hamil, boleh cuba GLA dan B complex untuk asid folic.
hubungi saya Aei
sms@whatsapp 019 3439341
Shaklee ID 882805

juga galakkan anda untuk sertai Shaklee. contact jer saya k. :)

Thursday, September 5, 2013

Ingin Hamil?


Noor Azlina
August 26 via mobile 

Testimoni adik ipar..
december 2012 dia menjalani pembedahan buang tumor sebesar 13cm seminggu sebelum akad nikah. Selepas seminggu nikah dia dikhabarkan berita sedih bahawa tumor tersebut merupakan cancer tahap 3.. dia consume vivix selama sebulan.. kemudian hasil check up mendapati dia telah bebas daripada cancer.. bulan lepas dia di khabarkan terdapat cyst sebesar 3.2cm di ovari kiri pula.. berkat consume gla, cyst tersebut telah mengecut dan kini dia dah hamil 6 minggu.. alhamdulillah. ..


salam buat semua...lama sungguh tak update blog kan...banyak cerita sebenarnya...sampai tak tercerita..haha..
sambung lain kali...
ni saya nak share pasal GLA...sangat bagus untuk wanita yang cuba untuk hamil..
dah banyak testimoni GLA yang dah berjaya hamil pon dah ramai.

Abang saya sendiri dan kakak ipar saya pon dah berjaya hamil lepas amalkan GLA dan B complex. Dah setahun lebih juga dorang kawin...baru jer minggu ni test +ve.. alhamdulillah...semua dengan izinNya..kita hanya usaha.

jika anda pun ingin mencuba GLA untuk menambah kesuburan dan peluang untuk hamil boleh hubungi saya.
GLA Complex juga bagus untuk cyst. mengecutkan cyst.

hubungi saya di 0193439341 sms@whatsapp.
COD area berdekatan, pos seluruh Malaysia. :)
Shaklee Disteributor ID 882805.
mengalu-alukan anda untuk menyertai SHaklee.


Thursday, August 15, 2013

selamat hari raya

Salam aidilfitri buat semua pembaca.....
Lama tak update blog...
Sepanjang ramadhan meniaga di pasar ramadhan kat kompleks pkns seksyen 9 bandar baru bangi...memang tak ada masa nak update blog..walaupon memang sangat rindu nak update blog...pic meniaga takde..hehe

Hari raya 5ahun ni balik kampung halamanku Melor, kota bharu kelantan....
Lepas rindu kat kampung 5 hari..Alhamdulillah perjalanan lancar pergi dan balik..
Tak la jem macam tahun-tahun sudah sebab cuti panjangkan raya tahun ni...

Pic update balik nanti la ek...pakai tab ni nak upload pic macam tak boleh jer...

Selamat hari raya..maaf zahir dan batin..

Owh yea...order shaklee leh macam biasa yer..
Sms/whatsapp 0193439341
Jaga kesihatan pemakanan dan badan..jangan makan berlebihan sampai mudaratkan kesihatan kita..badan 1 jer nak pakai lame.. ;)

Saturday, June 22, 2013

Hadi sudah 2 tahun..

Hadi dah genap 2 tahun 17hb Jun baru2 ni...
sekarang ni tengah nak ajar dia tuk lepas susu badan...huhu..guna petua mak kasi jer..letak bawang putih..sapu-sapu je..
bila dia hisap susu, rasa tak sedap..terus tak jadi...baru lah nak minum susu dari botol...
tapi, memang sakit lah susu sekarang ni...memang dugaan...Harap-harap cepat baik dan Hadi pon biar cepat pandai minum susu dari botol je lepas ni...
dah nak puasa, raya..boleh lah ma melaram skit nanti..

Friday, June 14, 2013

Hadiah sempena Hari Bapa

Sambut hari bapa dengan menghadiahkan hadiah ini kepada bapa anda.
Kasih seorang bapa tiada ternilai...betul tak?...dalam diam seorang bapa, banyak pengorbanannya untuk anak-anak.
Jom hadiahkan set ini untuk bapa kesayangan kita.
Boleh hubungi saya aei
sms/whatsapp 019 3439341
email- aeidahamrun@yahoo.com

Wednesday, June 5, 2013

kembali kurus lepas bersalin

Impian setiap ibu setelah melahirkan anak untuk menyusukan bayi dan juga kembali ke bentuk badan asal dan menurunkan berat..betulkan?..
saya pun macam tu juga...last mengandung, berat sampai cecah 80kg..mana tak risau..kalau-kalau berat tak turun lepas melahirkan tu...
tapi, sekarang, jangan risau....kita boleh menurunkan berat tanpa menggang penyusuan bayi pon..macam kawan kita ni.
Shida dah ambil ESP sejak dari dalam pantang...dan lepas pantang, Shida tambah lecithin dan alfafa untuk membantu pecah lemak dan mengangkut lemak-lemak keluar dari badan.
Sei ni tidak akan menjejaskan penyusuan malah membantu menambah susu badan untuk bayi.

Kalau andapon inginkan set supplement ni. boleh terus menghubungi saya di 0193439341 ( sms/whatsapp k)
atau email aeidahamrun@yahoo.com
saya sedia memberi khidmat konsultasi percuma dan membantu anda.

Monday, June 3, 2013

Car Boot Sale

Lama pula saya tak update blog kan...
sibuk la sangat konon nya...tak ade lah, balik kampung hujung minggu lepas, start cuti sekolah kan...dapat la balik kampung..bukan selalu kan,
lepas balik dari kampung halaman, pergi pula A Famosa Resort, main air kat sane sampai hitam kulit ku, kulit anak-anak ku..haha
sampai dah tengah hari, main-main sampai petang..memang panas, tapi tak terasa sebabduduk berendam dalam air.
Best jugak lah kan, mamanye yang syok main air..tiket pula sekali package makan tengah hari, so memang tak risau nak cari makan...lapar je pergi cafe ambil makanan..

lepas main air, hari kerja biasalah, duduk kat rumah kan..hari cuti sekolah pulak..tak de ape buat, selain layan anak-anak..
Hari sabtu, awal bulan, macam biasa beli barang rumah..
Ahad pula ni la kerja saya...car boot sale..
Car boot sale ni semua jual barang-barang terpakai..macam baju, seluar, barang hiasan rumah yang kita dah tak nak pakai kan..boleh jual..dapat la duit sikit kan...
selalu bangun hari ahad pagi-pagi, terus siap-siap pergi meniaga..anak-anak pun angkut masa dorang tidur lagi..berniaga lah dari pagi sampai pukul 11..
seronok juga lah..area bangi ni buat car boot sale.pic ni kat seksyen 4 bangi..jom la kalau nak join..



Thursday, May 23, 2013

Good News

Hari tu nenek saya makan ostematrix...adik yang tertinggal, jadi ma tanya, leh bagi sesapa makan ke?..dari terbiar je kan..
so, zink bagi kat ayah, ostematrix plak bagi kat nenek.
Alhamdulillah, baru-baru ni call ma, dan ma cakap sembab kaki nenek dah kurang..dah surut..
tahu kan sembab tu macam mana?..macam bengkak..
syukur kan...

ni lah salah satu sebab kenapa saya suka berniaga Shaklee ni, bukan nya sebab dapat bonus semata-mata, tapi boleh bantu orang yang kita sayang..bantu beri kesihatan dengan izinNya..

suka kan bila keluarga sihat?..ma ayah kita sihat...fikiran kita pon tak runsing, fikirkan tentang dorang..

btw, esok nak balik kampung, lama sangat dah rasanya tak balik kampung, akhirnya dapat jugak balik...
rindu la kat kampung halaman, tetapi sebagai isteri, tugas isteri lagi penting, ma dan ayah selalu kita doakan dari jauh...huhu..sadis la plak..

ok, saya pun nak share lagi testimoni ostematrix ni untuk ibu hamil


Huda Pizz
sharing testimoni customer saya;
" Alhamdulillah, setelah seminggu lebih amalkan produk shaklee, xsangka tiap2 ari buang, sedangkan dulu 3-4 hari bru buang.." Customer yang hadapi masalah sembelit ketika hamil dan kini mengamalkan set kehamilan+ostematrix.
TQ Shaklee ♥ Ramai da jatuh cinta ngn Shaklee =)


itu dia..ostematrix memang bagus untuk ibu hamil dan lepas bersalin( dalam pantang) untuk amalkan. terutama yang mengalami sembelit semasa hamil dan berpantang..
jadi, jangan tak cuba ostematrix ni..

kalau bukan untuk diri sendiri, hadiahkan untuk ibu dan ayah kita. Bagus juga untuk yang mengalami masalah tekanan darah.

contact saya k untuk konsultasi
019 3439341
COD area bandar seri putra, bukit mahkota bangi, bandar baru bangi.
dan juga, jom join ahli..

Friday, May 10, 2013

Kebaikan Sedekah

salam jumaat.
semoga semua dikalangan kita dilimpahkan rahmat.
Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda :

"Harta tidak akan berkurang dengan sedekah. Dan seorang hamba yang pemaaf pasti akan Allah tambahkan kewibawaan baginya."
(Hadis Riwayat Muslim)

Sedekah itu umpama pelaburan jangka panjang (long term investment) kerana Allah telah menjanjikan 


Lima kebaikan di dunia:

1. Menyucikan harta
2. Menyucikan badan
3. Menolak bala dan penyakit
4. Mengembirakan orang miskin dan mengembirakan orang mukmin
5. Diberi keberkatan keatas hartanya dan diluaskan Allah rezekinya


Dan

Lima kebaikan di akhirat : 

1. Dinaungkan Allah orang yag bersedekah di hari Qiamat ketika sangat panas
2. Ringan hisabnya
3. Berat timbangannya (amalan) 
4. Mudah melalui titian siratal-mustaqim
5. Bertambah darjatnya di dalam syurga

sedekah tidak memerlukan wang atau harta yang banyak sebagaimana sabda Rasulullah SAW :

"Bersedekahlah kamu sekalian, meskipun dengan hanya sebiji tamar, sesungguhnya sedekah itu dapat memenuhi keperluan orang yang lapar dan menghapuskan kesalahan, sebagaimana air dapat memadamkan api."
(Hadis Riwayat Imam Ahmad)

Paling penting hati kita mestilah melakukan dengan ikhlas kerana Allah.
Dekat rumah saya ni area Bandar Seri Putra dalam proses pembinaan sebuah masjid Almustaqim.
Jumlah dana yang diperlukan dalam RM7 juta
sekarang sudah terkumpul 3 Juta lebih, jadi masih memerlukan dana dalam rm4 Juta.
jadi jika ada yang mahu menderma bolehlah menyumbang ke akaun yang tertera.
terima kasih..

Tuesday, May 7, 2013

Susu dan Ramadhan

Bulan Rejab 2 3 hari lagi, lepas tu Syaaban, lepas tu Ramadhan bakal menjelang...bulan paling di nanti rasanya..
Tahun ni, bulan puasa nanti Hadi akan 2 tahun sebulan...agaknya masih menyusu badan...tapi tahun ni tak risau sangat lah, sebab ade Shaklee.
Betul, dengan mengamalkan nutrisi yang betul, badan akan sihat, susu pun tak aada masalah berkurangan semasa berpuasa.

kalau saya, mlik booster saya kurma, tahun ni nak buat resepi ESP + Kurma blend. 
dan yang extra bonus boleh memberi rasa kenyang seperti banana ESP vico blend yang saya buat tu.
saya ambil masa lunch, tak perlu makan nasi. memang mengenyangkan.
Dan untuk lebih bergaya semasa puasa, set yang disyorkan kat dalam majalah iSihat ni memang bagus sebab Omega boleh membantu memecahkan lemak disamping membekalkan DHA yang penting untuk perkembangan otak bayi.
Dapat menyusukan, lebih slim, anak sihat, ibu cergas..
oh ya, multivitamin Vitalea, b complex, alfafa boleh tahan lama tau, sampai 4 bulan. ESP sebulan setengah,jadi, kalau beli stok skrg pun boleh sampai bulan puasa nanti.
sesuai bagi yang budget tight kan..maklum lah, kalau bulan puasa baru nak beli nanti nak buat beli biskut raya, nak buat beli baju raya lagi..jadi, boleh beli ni awal2.. :D
jadi, kalau anda pon mahu set ni, boleh hubungi saya k
aei
sms/whatsapp 019 3439341
email aeidahamrun@yahoo.com
ID 882805
kalau anda berminat nak jadi pengedar kawasan anda boleh la join kami.


Tuesday, April 30, 2013

Must Try ESP recipe

ni dia ESP Banana Vco blended...
sedappp....
bagi yang dah try banana coklat kat secret recipe tu, yang ni lagi sedap tau..
ok, bahan-bahan senang je
1 biji pisang
1 packet vico 3 in 1 less sugar @ letak la milo ke boleh kot..
1 setgh sudu besar ESP
250 ml susu segar
blend kan.
Siap.
tuang dalam gelas fancy skit...letak pisang as garnishing.
kalau ade straw yang besar ru pon lagi cantik..
siap untuk di hidang....
pic air tu dah kurang skit sebab tak sabar nak minum..hehe
sesuai untuk lunch kalau tengah diet atau sebagai minum petang. yummmmm....

Selamat mencuba ya!!

Thursday, April 25, 2013

16 persoalan penyusuan susu ibu

"16 SOALAN YANG KERAP DITANYA TENTANG PENYUSUAN SUSU IBU"

Bagi ibu2 yg baru mengenali dunia penyusuan susuibu, pelbagai persoalan bermain di fikiran mereka. Adakalanya perkara2 tersebut membuatkan sesi penyusuan utk si comel buahati tersayang akan terganggu. Jom kita semak persoalan yg popular di kalangan ibu2 breastfeed ni, rujukan utk mama juga! ^_^

1.Soalan:

Kenapa menyusu awal itu penting?

Jawapan:

Hisapan di peringkat awal amat penting kerana:

* Dapat merangsang pengeluaran awal susu. Lebih banyak bayi menghisap payudara, lebih banyak susu akan dihasilkan kemudian.
* Dapat melindungi bayi dari jangkitan. Ketika bayi menyusu di hari-hari permulaan kelahirannya, dia akan menerima kolostrum yang berwarna kekuningan.
Kolostrum ini dan susu sebenar yang keluar beberapa hari kemudian mengandungi kandungan anti-jangkitan yang tinggi seperti immunoglobulins dan sel-sel putih yang menjadi sumber perlindungan utama dari jangkitan. Perlu ditekankan bahawa bayi yang menyusu dengan susu ibu adalah lebih sihat dan kurang terkena cirit birit atau penyakit lain.

2. Soalan:
Bilakah waktu yang sesuai bagi ibu mula menyusukan bayinya?

Jawapan:

Waktu terbaik untuk memulakan penyusuan ialah selepas kelahiran dan perlu dilakukan secepat mungkin jikalau ibu mampu melakukannya. Meletakkan bayi ke dada ibu sebaik sahaja bayi lahir adalah pengalaman yang cukup berharga.
Dalam tempoh dua jam selepas bayi lahir, kemampuan menghisap berada pada tahap yang tinggi. Sesetengah bayi tidak berminat untuk hendak menyusu sebaik sahaja lahir. Jangan bimbang jika mendapati bayi anda mengantuk, membiarkan dirinya dibelai atau dilihat sahaja. Mungkin selepas itu baru dia berkeinginan hendak menyusu. Hisapan bayi pada payudara merangsang pengeluaran hormon yang akan menjadikan rahim menguncup. Ini membantu menyembuhkan sakit selepas bersalin.

3. Soalan:

Berapa lamakah harus saya menyusu pada sebelah payudara?

Jawapan:

Paling baik ialah memberikan penyusuan yang singkat tetapi kerap kerana ini dapat membuatkan susu keluar lebih cepat dan meningkatkan kuantiti susu ibu. Ia juga memberi peluang kepada puting untuk menyesuaikan dengan hisapan bayi. Keinginan bayi menyusu boleh dijadikan sebagai panduan kepada ibu. Bayi akan menentukan dengan sendiri masanya dia ingin menyusu. Melalui cara ini, bayi akan menghisap sebelah payudara sehingga payudara itu kosong. Ini membolehkan dia mendapat khasiat susu yang kaya dan berkrim yang terhasi di hujung penyusuan.

Susu yang keluar di 'akhir' setiap penyusuan digelar "hind milk". Susu akhir ini mengandungi khasiat lemak yang diperlukan untuk pembesaran bayi. Ibu diminta supaya menyusu bayi menggunakan payudara yang sebelah lagi apabila tiba waktu penyusuan berikutnya. Bayi akan menunjukkan tanda-tanda sama ada hisapan pada sebelah payudara sahaja mencukupi atau tidak. Jika ia mencukupi, bayi akan menarik mulutnya keluar atau pun tertidur di payudara ibu. Jika bayi masih terjaga dan aktif mencari payudara, ini bermakna dia perlukan susu lagi. Oleh itu, berikan payudara yang sebelah lagi. Di awal kelahirannya, bayi memerlukan penyusuan yang kerap dan banyak bagi menjamin tumbesarannya.

4. Soalan:
Bilakah susu mula dihasilkan?

Jawapan:

Diantara hari pertama dan keempat selepas kelahiran, susu sebenar yang berwarna putih akan mula dikeluarkan.Pada peringkat ini, kolostrum akan bercampur dengan susu baru, menjadikan ia kelihatan pekat berkrim. Secara perlahan-lahan, iaitu kira-kira seminggu kemudian, kolostrum akan berkurangan dan susu kelihatan cair, kebiruan dan berkeadaan seperti air. Inilah rupa susu ibu yang sebenar.

Sesetengah ibu mendapati payudara mereka penuh dan berat. Ini dipanggil bengkak susu. Sesetengah bayi akan kehilangan berat dalam tempoh beberapa minggu pertama. Bagaimanapun, berat bayi akan meningkat sebaik sahaja payudara ibu mula mengjasilkan susu.

5. Soalan:

Kenapa bayi tidak diberi susu formula atau air sementara menunggu susu ibu terhasil sepenuhnya?
Jawapan:Penting untuk dipastikan bayi tidak diberi apa jua penyusuan jenis lain kerana ia akan mengganggu penyusuan susu ibu. Jumlah kolostrum yang sedikit dan susu awal yang diperolehi oleh bayi dari payudara adalah mencukupi untuk tempoh beberapah hari sehingga susu ibu terhasil sepenuhnya dalam kuantiti yang banyak.

6. Soalan:

Apakah yang dimaksudkan dengan "Permintaan menyusu"?

Jawapan:
Kajian menunjukkan bahawa faktor paling penting untuk menghasilkan susu ialah membenarkan bayi menyusu sebaik sahaja selepas lahir. Ibu yang mula menyusukan sebaik sahaja selepas bersalin akan cenderung untuk terus menyusu dengan berkesan. Bila penyusuan lewat dimulakan, kebanyakkan ibu akan berasa putus asa untuk meneruskan penyusuan.

Oleh itu, membantu ibu memulakan penyusuan secepat mungkin adalah satu cara paling berkesan bagi seseorang untuk membantu ibu menyusu. Perkara lain yang tidak kurang penting ialah menggalakkan ibu menyusu sekerap mungkin atau selama mungkin. Ini disebut 'permintaan menyusu'(demand) tidak perlu dihadkan berapa lama tempoh menyusu dan jarak diantara setiap penyusuan. Meletakkan bayi dekat dengan ibu di dalam bilik yang samaa akan menjadikan keinginan menyusu semakin meningkat dan mudah. Kini, semakin banyak hospital mendapati cara ini amat praktikal (Bukan sebab nurse malas nak jaga tau!).

7. Soalan:

Mengapa bayi yang baru lahir menyusu dengan kerap?

Jawapan:

Pada peringkat awal, bayi kelihatan ingin menyusu dengan kerap dan ibu menjadi letih untuk melayan permintaannya. Si ibu perlu berasa yakin bahawa dia perlu meluangkan masa dengan menyusu bayi dalam tempoh dua, tiga atau empat hari yang pertama. Jika dalam tempoh berkenaan, dia kerap melayan permintaan bayi untuk menyusu, susunya akan menjadi semakin banyak dan bayi akan lebih mudah menghisap di kemudian hari. Jika ibu hendak menjarakkan masa antara penyusuan, tempoh maksimum yang biasa dicadangkan ialah tiga jam. Jika jarak antara penyusuan terlalu lama iaitu melebihi empat jam, bayi akan kelihatan meragam dan tidak senang.

8. Soalan:

Bagaimana mengatasi masalah bayi yang tidur dan tidak mahu menyusu?

Jawapan:

Sesetengah bayi sentiasa dalam keadaan mengantuk dan lebih banyak tidur daripada berjaga. Bayi seperti ini perlu dikejutkan untuk penyusuan. Dalam tempoh 24 jam, adalah biasa bagi seorang bayi menyusu sebanyak 12 kali atau lebih. Sekurang-kurangnya, bayi perlu mendapat enam atau tujuh penyusuan sehari. Bayi yang sentiasa mengantuk, mungkin disebabkan oleh jangka masa bersalin yang lama atau kesan ubat-ubatan yang diberikan kepada ibu ketika proses bersalin.

9. Soalan:

Bagaimana memastikan bayi mendapat susu yang cukup:

Jawapan:

Jika ibu menyusu bayi berdasarkan keperluan bayi dan dengan kerap, ibu pasti akan mengeluarkan susu secukupnya. Cara mengenalpasti bayi mendapat susu yang cukup ialah:

*Bayi membuang air sebanyak tujuh hingga lapan kali sehari (hanya dengan meminum susu ibu sahaja tanpa mencampurkannya dengan jus atau susu formula)
* Berat badan bayi bertambah. Berat mingguan perlu diperiksa sepanjang bulan.
* Bayi membuang air besar dalam kadar yang tetap. Tetapi tidak semestinya setiap hari. Sesetengah bayi pula membuang air besar dengan kerap. Manakala ada yang tidak membuang selama seminggu.
* Mata bayi kelihatan bercahaya. Kulit dan ototnya kelihatan berada dalam keadaan baik.

10. Soalan:

Bagaimana jika bekalan susu ibu tidak mencukupi?

Jawapan:

Kadangkala ibu beranggapan bahawa pengaliran susu amat kurang dan tidak mencukupi untuk bayi. sebenarnya, anggapan ini salah. Ibu perlu yakin bahawa susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi. Jika ibu terasa susunya kurang, dia boleh menambahnya dengan cara:

* Menyusu dengan lebih kerap. Lebih banyak bayi menghisap payudara, lebih banyak susu akan dihasilkan. Kekerapan menyusu akan menghasilkan lebih banyak susu.
* Bertenang ketika menyusu akan membantu susu mengalir dengan baik. Ibu boleh makan makanan ringan, minum, membaca buku, mendengar muzik, menonton TV atau melakukan senaman pernafasan ketika bayi mula menyusu. Tumpukan perhatian kepada otot-otot. Cara ini juga boleh menjadikan ibu tenang.
* Berehat pada waktu siang. Ibu perlu tidur lebih di siang hari bagi menggantikan gangguan tidur di waktu malam kerana bayi hendak menyusu. Menjaga bayi baru lahir adalah satu tugas yang meletihkan. Ibu perlu menggalakkan bayi dan anak kecil yang lain tidur bersamanya pada waktu tengahari.
* Makan makanan berkhasiat. Ibu perlu makan makanan seimbang. Bukan makanan ringan atau tidak berkhasiat.

11. Soalan:

Kenapa susu saya kelihatan cair?

Jawapan:

Jika bayi kelihatan meragam dan tidak puas hati, dia mungkin tidak menerima susu yang kaya dan berkrim dihujung penyusuan. Susu ini dipanggil 'susu akhir'. Cara terbaik untuk memperbetulkan masalah ini ialah dengan memberikan susu dengan sebelah payudara sahaja setiap kali menyusu. Cara ini dapat memastikan yang bayi menerima semua peringkat susu iibu berikut:

* 'susu pertama' (foremilk) kelihatan seperti air biasa bertujuan untuk menghilangkan dahaga.
* 'susu pertengahan' mengandungi lebih khasiat protein.
* 'susu akhir' (hind milk) kelihatan lebih pekat dan berkrim kerana kaya dengan khasiat lemak. Bayi memerlukan susu ini untuk membolehkan berat badannya meningkat. Cara ini baik untuk membantu bayi yang kurang berat badan menambah berat badannya.

Pastikan ibu mengingati yang dia perlu menyusu dengan payudara sebelah lagi apabila tiba waktu penyusuan berikutnya. Ibu boleh lekatkan pin pada baju dalam untuk memudahkan dia mengingatinya. Bayi yang kurang berat badan sejak lahir memerlukan penyusuan yang kerap sepanjang siang dan malam.

12. Soalan:

Apakah yang perlu saya lakukan jika susu saya mengalir dengan pantas menyebabkan bayi saya sering tersedak?

Jawapan:
Jika bayi sering tersedak kerana susu mengalir terlalu pantas, ibu boleh melakukan perkara di bawah:

* Hentikan penyusuan selama satu minit. Kemudian, masukkan semula puting ke mulut bayi apabila pengaliran susu semakin perlahan. Untuk menarik keluar mulut bayi tanpa menyebabkan puting sakit, ibu boleh masukkan jari bersih dihujung mulut bayi. Satu cara lain untuk mengatasi masalah ini ialah dengan memerah susu terlebih dahulu bagi mengeluarkan pengaliran susu yang pantas.
* Menyusu pada kedudukan berbaring dengan meletakkan bayi di atas dada ibu akan menyebabkan bayi menghisap susu naik ke atas. Ini bermakna bayi menghisap ke arah bertentangan dengan graviti. Oleh itu, pengaliran susu naik ke atas menjadi agak lambat berbanding pengaliran susu turun ke bawah. Ibu mungkin menggunakan kaedah menyusu cara ini di waktu awal pagi atau diwaktu permulaan penyusuan sahaja dimana pada waktu itu susu biasanya mengalir dengan pantas. Apabila tiba diakhir penyusuan, ibu boleh bertukar kepada menyusu cara duduk. Cara ini lebih menjamin payudara dapat dikosongkan dengan sempurna.

13. Soalan:

Saya dapati susu saya meleleh dan membasahi baju, apa yang harus saya lakukan?

Jawapan:

Pada peringkat awal, ibu mengalami masalah susu sering meleleh keluar dari payudara di waktu-waktu antara penyusuan. Masalah ini akan berkurangan apabila payudara dapat menyesuaikan dengan jadual penyusuan dan otot-otot disekitar puting berupaya mengawal pengaliran keluar susu di waktu-waktu berkenaan.

Cuci payudara menggunakan air suam atau sejuk dan cuci lelehan itu agar ia tidak mengotorkan baju atau baju dalam. penting untuk menukar pelapik baju dalam dengan kerap agar puting tidak sakit atau berada dalam keadaan lembap. Jangan gunakan pelapik plastik. Selain pelapik baju dalam, ibu digalakkan menggunakan sapu tangan tetapi jangan menggunakan tisu. Ketika menyusu, alaskan dengan lampin bersih atau cawan agar susu boleh meleleh ke dalamnya. Seelok-eloknya, jangan pakai baju dalam agar susu boleh mengalir bebas.

14. Soalan:

Apa yang dikatakan 'keliru puting' yang menyebabkan bayi enggan menyusu?

Jawapan:

Punca utama kenapa bayi enggan menyusu ialah bayi terlebih dahulu diberi susu botol sewaktu dihospital. Bayi menjadi keliru dengan kelainan puting ibu dan tidak mahu menghisap dengan betul di payudara ibu. Dia sukar hendak belajar memasukkan puting ke dalam mulutnya.

Dalam kedudukan menghisap yang baik, puting dan aerola akan meregang keluar bagi membentuk seolah-olah satu puting yang panjang di dalam mulut bayi. Lidah bayi akan menekan areola ke atas sehingga terkena lelangit mulutnya. Cara ini akan menyebabkan susu mengalir keluar.

Dalam kedudukan menghisap yang tidak baik, puting tidak berada cukup jauh ke dalam mulut bayi. Bayi hanya menghisap hujung puting sama seperti kaedah menghisap puting botol. Dengan cara ini, susu tidak akan keluar. Malah menyebabkan puting ibu terasa sakit. Kekeliruan terhadap puting terjadi apabila bayi diberikan sekali atau dua kali penyusuan menggunakan botol, bayi mungkin mempunyai kecenderungan untuk memilih susu botol dan menolak susu ibu.

15. Soalan:

Bagaimana jika saya membawa bayi keluar dan saya harus menyusukannya?

Jawapan:

Bayi yang menyusu susu ibu mudah keluar dari rumah bersama ibu. Selalunya, bayi akan dibawa ke tempat-tempat yang memudahkan dia menyusu di mana sahaja. Biasanya, pusat membeli-belah ada menyediakan bilik khas yang sesuai untuk para ibu menyusukan anak. Selain itu kini terdapat alternatif untuk para ibu iaitu kain 'poncho', ia boleh digayakan sebagai fesyen sekaligus, melindungi aurat ibu yang sedang menyusukan dari dilihat umum.

16. Soalan :

Bagaimana caranya saya mengetahui kejayaan menyusu bayi?

Jawapan:

Pastikan ibu berada dalam keadaan selesa dan tenang ketika menyusu bayi. Ibu akan tahu bahawa susunya sudah keluar dalam tempoh kira-kira satu atau dua minit selepas bayi mula menghisap. Ini berdasarkan:

* Pola hisapan bayi akan berubah kepada 'hisap dan telan - hisap dan telan'. Ini bermakna bayi sedang minum susu ibu. Keadaan ini pasti akan berlaku setiap kali bayi menghisap.
* Payudara akan menjadi suam panas dan seperti penuh. Ibu akan terasa kawasan sekeliling payudara berdenyut sedikit. Pada masa yang sama, susu dari payudara sebelah lagi mungkin turut menitis keluar. Bagaimanapun, keadaan ini jarang berlaku setiap kali penyusuan.

Sumber asal Iffa Breasfeeding Zone

Tuesday, April 16, 2013

Testimoni Omega Guard untuk Anak

Testimoni Omega:

Sebelum ni tak pernah terfikir untuk bagi anak makan omega walaupun tau khasiatnya kepada perkembangan otak kanak2. Saya mula bagi anak sy omega sejak sebulan yang lepas bila tengok dia asyik kena demam dan selsema berjangkit dari budak2 kat rumah pengasuh. Bila da makan omega, memang nampak anak saya jarang demam walaupun pengambilan omega cuma seminggu sekali je. Babysitter pun cakap 'sekarang amna ni jarang demam noo..bagi makan apa' hehehhe...Satu lagi..sy memang da dedahkan anak sy utk belajar buku2 bergambar sblm dia berusia 1tahun lagi sebab nampak dia memang ada minat utk belajar. Cuma bila da duduk dgn budak2 yang ramai dia selalu hilang fokus bila saya ajar kat rumah sebab ingat main je kot. Tp since bagi omega ni, nampak dia fokus dan cepat tangkap. Ibu mana yang tak berbangga bila anak fokus pada apa yang kita ajar dan cepat tangkap dengan apa yang kita ajar. Omega memang pelaburan yang berbaloi untuk anak..I ♥ Omega Shaklee.

Omega memang bagus untuk anak-anak..kalau anak kecil, tak perlu bagi hari-hari pun...ikut umur.
Huda pun amalkan, letak dalam susu dia. dia boleh minum..cuma Hannah susah skit ubat-ubat ni..macam abah dia kot..huhu...
sebut pasal abah dorang ni kan...ujung minggu baru-baru ni, dia selsema@resdung dia agak teruk...bersin aje..rasanya resdung tu sebab pagi-pagi je resdung...dan mesti la dia tak mengakukan...
saya tak tahan dengarnya...
lepastu petang ahad suruh dia amik omega lepas makan..tu pun dia tak nak makan sebenarnya..dah letak depan mata pon boleh dia tak nak amik makan...apa lagi, saya paksa lah..ehehehehe
mula-mula keluarkan 2 biji suruh dia makan, tak nak..ok lah...amik 1 biji jer...dia makan..malam suh makan lagi dia tak nak...
bangun pagi isnin, senyapnyerrrr....tak de bunyi sok sek sok sek hidung berair dia tu....
tengahari, bagi lagi sebelum makan...harini pun bangun senyap jer.........tak de bunyi lagi dah...
tak tahu lah dia perasan ke tak....tapi memang bagus Omega guard ni...en suami pun, bini tokey Shaklee pun dia boleh tak nak makan vitamin...kene suap, baru nak makan....sabar ajer lah kan...
Tapi Alhamdulillah...berkesan...

Nak order juga?..tuk diri sendiri ker tuk suami tercinta ke, tuk anak-anak tersayang ker...boleh la hubungi saya di 0193439341
saya boleh hantar area bangi, bandar baru bangi..Kajang..Putra Mahkota.
konsultasi percuma k.berbaloi...

Monday, April 8, 2013

GLA untuk masalah period tidak teratur

harini saya nak share testimoni pengguna GLA.

masalah period tidak teratur, period lama dah tak datang seperti biasa.. period terlalu lama..
apa kata cuba GLA...
memang bagus untuk wanita.
penghidap sakit kencing manis
untuk kulit pun bagus sebab mengandungi vitamin E
jadi, kalau anda mahu membuat pesanan. boleh hubungi saya seperti no di atas.

Friday, April 5, 2013

Testimoni Vitalea naikkan HB semasa mengandung

"Inilah vitamin pertama yang buat saya jatuh cinta dengan Shaklee. Bulan ke 4 kehamilan saya, hb saya mula turun. Nurse mula menambah bilangan Tablet iron ari klinik dari 1 biji ke 2 biji. Sayangnya tablet iron tu baunya hanyir dan menyebabkan sembelit. Bulan ke 5 hb saya turun lg. Dan saya terpaksa check up 2x sbln. Doktor mula mencadangkan iberet. En suami mula beli iberet di farmasi. Tapi hb masih lagi turun. Hinggalah saya di perkenal Vita Lea oleh junior sek. Memang berat untuk mengambil vitamin selain dari yang dibekal di kk sebab anak pertama. Tapi saya tawakal je. Alhamdulillah, hanya 1 minggu ambil vitalea, hb saya mula naik. Hingga la check up terakhir saya sebelum bersalin, tiada lagi masalah hb"

ha..kan best, memang biasa ibu mengandung mengalami hb rendah semasa mengandung. seperti saya juga. sebelum mengenali Shaklee.
Kalau hb rendah mesti mata nampak bersinar-sinar..berpinar kan...lepas tu gelap..
risiko hb rendah semasa hamil ialah bayi mungkin lahir tidak cukup bulan.
Bayi tidak cukup oksigen kerana tidak cukup darah untuk menghantar oksigen kepada bayi..
jadi, jagalah kesihatan anda.
Kalau nak mencuba vitalea, boleh hubungi saya untuk konsultasi percuma. do and donts semasa mengamalkan vitalea. tips untuk lebih penyerapan iron.
aei
sms/whatsapp 019 3439341
email aeidahamrun@yahoo.com

Wednesday, April 3, 2013

Farm in the city

Hujung minggu last cuti sekolah...Bawa anak-anak jalan ke Farm In The City kat Seri Kembangan.
Best jugak. Sebenarnya Huda dah pergi dengan sekolah dia tengah bulan 3 aritu..nampak best, abah dorang pon ajak jugak la jalan2 kesana.






puas hati juga jalan-jalan kat sini..jadi, kalau ada masa, nak bawa anak-anak jalan, malas nak pergi zoo, boleh la datang sini.
entrance fee dewasa RM30, kanak-kanak RM25

Friday, March 29, 2013

Testimoni pengguna Vitamin E

 Hari ini saya ingin kongsikan pengalaman seorang pengamal vitamin E kompleks.
Vitamin E ada dalam set untuk kulit cantik, set untuk kesuburan lelaki dan wanita.
Vitamin E manfaat utama:

  • Melindungi jantung
  • Meningkatkan kemampuan reproduktif
  • Anti -penuan - melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, jerawat dan bintik penuaan.
  • Anti-Oksida yang kuat - melawan kanser, mengukuhkan imun sistem, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor
  • Meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga (vitamin cinta)
  • Memperbaiki arthtitis - merawat bahu kejang, pening, buasir, sakit sendi
  • Menghalang keguguran ( atas nasihat doktor baru boleh ambil)
  • Memperbaiki parut

Assalam..saya ingin berkongsi sedikit pengalaman. Hampir sebulan saya mengamalkan pengambilan vitamin e kompleks, lubang parut jerawat di muka saya semakin kurang. Saya fikir jika menambah vitamin c, vitamin b kompleks, esp.....tentu kesannya akan lebih mengembirakan. Tq Shaklee
Pengalaman saya sendiri selepas mengamalkan set untuk kulit yang mengandungi vitamin E, vitamin c dan vitamin B complex - saya memang dapat rasa perubahan pada kulit. Bila pegang-pegang tu rasa halus lembut. Sangat berbeza dengan sebelum mengamalkan set ni. Sebelum ni saya pun ada masalah kulit seperti biji-biji jerawat, tapi bukan jerawat di beberapa bahagian badan, tetapi sekarang, masalah tu hilang sepenuhnya. Alhamdulillah.
Jadi jika anda pun ingin mendapatkan set ni, boleh hubungi saya aei sms/whatsapp 019 3439341
ID Shaklee 882805

Wednesday, March 27, 2013

WW- Ganjaran bagi mereka yang berselawat

"Barang siapa berselawat ke atasku satu selawat, nescaya Allah akan membalasnya dengan sepuluh selawat, mengangkat kedudukannya sepuluh darjat, mencatat baginya sepuluh kebajikan dan menggugurkan daripadanya sepuluh kejahatan."

Monday, March 25, 2013

Jana pendapatan dengan Shaklee

Alhamdulillah..setiap 20 atau 21 haribulan, mesti sampai cek dari Shaklee.
Dapat bonus!...hehe
ni yang best buat bisnes, kerja sendiri, masa sendiri, dapat bonus,dapat luang masa dengan jaga anak-anak.
Saya pasti kebanyakan ibu-ibu bekerjaya, teringin sangat nak bekerja dari rumah, sambil jaga anak-anak.
Kalau minat berniaga, boleh la buat bisnes Shaklee ni.
Semua dihujung jari.
Online jer.
Untuk yang berminat nak sertai kumpulan kami berbisnes Shaklee. Bulan April ni kita ada buat kelas khas beginner. Kalau Anda serius nak jana income, jom sertai kelas ni. untuk 30 pax je tau. Exclusive. Sharing dan kelas akan diajar oleh Master Norita. Pendapatan 6 angka dah dengan Shaklee ni. Best kan?.
Sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya
aei - sms/whatsapp 0193439341
email aeidahamrun@yahoo.com
ID 882805

Wednesday, March 20, 2013

keperluan ibu mengandung

Sejak di awal kehamilan,sebaiknya bakal ibu menjaga kualiti dan kuantiti makanan yang diambil.janin yang sedang membesar mengambil semua zat makanan yang diperlukan daripada ibunya tanpa mengambil kira diet ibu.

maksudnya jika diet ibu kekurangan zat tertentu seperti kalsium,ia tidak menjadi masalah kepada janin kerana dengan mudah dapat mengambil kalsium daripada simpanan tulang dan gigi ibunya. 

Justeru,wanita hamil memerlukan diet yang seimbang,lengkap dengan protein,buah-buahan,sayur-sayuran,bijirin tulen dan gula serta lemak yang sedikit. wanita hamil juga boleh mengatur keperluan jadual pemakanan anda sewaktu hamil berdasarkan konsep pyramid makanan.

menurut konsep pyramid makanan,semakin ke bawah semakin besar keperluan yang anda harus penuhi setiap hari.keperluan zat-zat pada setiap peringkat kehamilan adalah berbeza-beza kerana ada zat yang amat diperlukan oleh janin secara optimum pada usia tertentu.

PERINGKAT KE-1
Peringkat awal bagi pembentukan organ janin (system saraf,otak,jaringan,otot dan sel-sel darah) dan pembentukan plasenta. Jadi,selain memerlukan makanan yang seimbang, jangan abaikan keperluan tubuh anda yang memerlukan protein,asid folik,zink dan zat besi. Perlu diketahui,selain zat besi,hati juga mengandungi vitamin A yang tinggi,ini boleh menyebabkan kesan sampingan kepada bayi dan mungkin akan menyebabkan bayi yang lahir cacat. Oleh itu,elakkan memakan hati khususnya di peringkat ini.

PERINGKAT KE-2
Masa pertumbuhan janin dan plasenta,serta pertambahan volume darah.jangan lupa pengambilan protein,kalsium dan zat besi mestilah mengcukupi.

PERINGKAT KE-3
Masa untuk mengoptimumkan pertumbuhan otak janin,perlu bersiap sedia untuk persalinan dan menyusukan bayi.sekarang tubuh anda perlu cukup zat besi,kalsium,vitamin B6,dan asam lemak omega-3 (misalnya dari salmon dan tuna).

Keperluan zat-zat dan mineral bagi wanita hamil adalah seperti berikut:-

Kalori(Tenaga)
Diperlukan untuk pertumbuhan janin,metabolisme (akibat perubahan dalam tubuh anda) serta cadangan protein.jadi kalori biasanya boleh didapati daripada bahan makanan yang mengandung karbohidrat,protein dan lemak.Tetapi tenaga yang dihasilkan dari lemak lebih banyak dari karbohidrat. Rata-rata lemak menghasilkan tenaga sebesar 9 kcal per gram.

Karbohidrat

Adalah sumber tenaga. Tubuh memang memerlukan “bahan bakar” atau tenaga untuk melakukan aktiviti seharian. Sumber karbohidrat adalah beras yang tidak digiling (di hancurkan),mee,roti,kentang,gula dan sebagainya.

Protein

Berfungsi untuk memelihara sel,menghasilkan haemoglobin,membentuk kekebalan tubuh,mengoptimakan perkembangan otak janin,menyiapkan produksi Air Susu Ibu (ASI) dan sebagainya. Protein biasa didapati dari produk haiwan (daging,ikan,telur,susu,keju dan hasil laut) dan produk tumbuh-tumbuhan (kacangkacangan, biji-bijian,tempe,tahu,oncom dan lain-lainnya. Jika ingin lengkap gabungkan saja protein dari haiwan dan tumbuh-tumbuhan.

Lemak

Seringkali menjadi cemuhan, bahkan dimusuhi. Meski pun begitu, anda tetap perlu memperolehinya,sekadar mengcukupinya saja. Lemak adalah sumber kalori terbanyak, pelarut vitamin (A,D,E dan K), pembekal tenaga tambahan, membantu perkembangan system saraf janin dan sebagainya. Di mana ia boleh diperolehi? Mentega,minyak sayur,ikan,susu,keju,daging,telur,kekacang dan lain-lain.

Vitamin

Meski pun di perolehi dalam kuantiti yang kecil,vitamin berperanan penting dalam menjaga kelancaran proses metabolisme tubuh dan fungsi organ tubuh. Apakah jenis-jenis vitamin yang diperlukan?

1.Vitamin A
Di perlukan untuk pertumbuhan sel,mencegah terjadinya penyakit keturunan,pertumbuhan tulang,menjaga fungsi Rahim dan sebagainya. Vitamin A ada pada buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna hijau atau kuning.mentega,susu,kuning telur dan lainnya.

2. Vitamin B 
Terbahagi kepada beberapa vitamin, seperi B1 (tiamin),B2 (riboflavin),B3 (niasin),B6 (piridoksin),B12 (kobalamin) dan sebagainya. Tugas vitamin B cukup banyak juga,seperti untuk metabolisme karbohidrat,metabolisme protein,menjaga fungsi sel dan jaringan, pembentukan sel darah merah,pertumbuhan janin dan sebagainya. Makanan apa yang kaya vitamin ini? Daging, telur,susu,keju,kacang-kacangan,biji-bijian,padi-padian,bayam,tomato,pisang,avocado,beras merah dan lain-lain lagi

3.Vitamin C
Diperlukan untuk penyerapan zat besi,memperbaiki jaringan yang rosak,pembentukan tulang, meningkatkan daya tahan tubuh, sebagai jaringan penghubung antara sel, dan sebagainya. Jadi vitamin C selalunya diperoleh dari jeruk,cabai,tomato,nenas dan sebagainya.

4.Vitamin D
Penting untuk pembentukan tulang dan gigi serta membantu tubuh dalam menyerap kalsium dan fosforus. Dari mana boleh diperolehi? Susu,kuning telur,mentega,ikan dan banyak lagi.

5.Vitamin E
Banyak juga manfaatnya, iaitu mencegah kerosakan enzim dan sel sebagai antioksidan, mencegah terjadinya keguguran dan lain-lain. Terdapat pada kacang soya,jagung,ikan,telur dan sebagainya.

6.Vitamin K
Penting untuk mencegah pendarahan setelah bersalin. Anda dapat perolehi dari sayuran hijau,gandum,buah-buahan,telur,susu dan lain-lain.

MINERAL

1.Fosforus (P)
Untuk pembentukan tulang dan gigi janin,memperbaiki jaringan, meningkatkan metabolisme fosforus anda dan sebagainya. Banyak di dapati pada daging, ikan,telur,susu,keju dan lain-lain.

2.Iodin (I)
Penting untuk metabolisme,kesihatan janin kelak dan produksi hormone tiroksin (mengatur pertumbuhan). Sumber mineral ini adalah hasil laut, ganggang laut dan garam beriodin.

3.Kalsium (Ca)
Berperanan dalam pembentukan tulang dan gigi janin, pembekuan darah, meningkatkan metabolisme kalsium dan sebagainya. Biasanya anda boleh dapati dari susu (sumber terbaik), keju,aiskrim,rumput laut, roti,ikan yang tulangnya boleh dimakan (sardine) dan lain-lain.

4. magnesium (Mg)
Diperlukan untuk metabolisme protein dan karbohidrat, mengaktifkan enzim,fungsi saraf dan otot dan sebagainya.ada pada biji-bijian,kekacang dan lain-lain.

5. Zink (Zn)
Untuk mengoptimakan perkembangan otak mencegah terjadinya kelainan bawaan, mencegah anemia, mencegah terjadinya keguguran dan sebagainya. Sumbernya? Hasil laut (terutamanya ikan yang berlemak tinggi), daging,telur,popcorn dan sebagainya.

6. zat besi (Fe)
Diperlukan untuk pembentukan haemoglobin,cadangan zat besi janin dan sebagainya. Biasa diperoleh dari daging berwarna merah, bayam,kangkung dan kekacang.

Monday, March 18, 2013

Percutian ke Cameron



Alhamdulillah..dah tambah lagi 1 tahun..makin meningkat umur, harap semakin berjaya, semakin matang, bijak, muda.. :P

Hadiah sempena harijadi tahun ni, encik suami bawa jalan-jalan ke Cameron Highland..
Best juga tempat ni. Stay di Brinchang, Jasmine Hotel. Harga ok la, berpatutan la kot..RM148 tuk family deluxe.. 2 queen size bed..

Lama dah tak pegi cameron ni. masa form 5 dulu..ikut romongan sekolah..memang dah banyak berubah..tak ingat pun dulu stay kat mana..

ok lah, jom kita tengok gambar..

sesampai je kat cameron tu, lom masa check in lagi, so kita jalan ke Big Red Strawberry..
kat sini kita makan-makan skit, ada aiskrim, yogurt, kek, salad...ni yang saya makan lah..ada macam-macam lagi...to be honest, strawberry dia masam..huhu...tapi ak tahu lah, masa tak sesuai ke..
salad memang best, kek pon best..

kemudian, check in, rehat-rehat badan jap..baring-baring..makan roti krim, keluar jalan-jalan lagi..


next stop kita buterfluy park..kat sini ada beberapa taman rama-rama sebenarnya..sebelah menyebelah..addmittion fee dewasa rm5, kanak-kanak rm3 ke rm4, lupa..huhu
banyak juga buttterfly..boleh la kan..ada binatang seperti kumbang, ular, chipmunk..
budak-budak ni suka dapat tengok binatang, Hadi plak geli geleman..hehe..

kemudian, Boh sungai palas..
boleh tahan juga nak panjat naik atas kat tempat minum tu...sebenarnya boleh naik atas dengan kereta, tapi signbord kata tak boleh, jadi kami tak naik, tengah kami penat-penat mendaki, ada je kereta naik atas..huhu..tak ape lah..kami menikmati je pemandangan tu..huhu..
dah naik atas ada kedai minum, teh pelbagai perisa, dan kuih-kuih macam pai, puff macam-macam perisa..
pukul5 petang dia tutup, jadi jangan datang lambat.

 dah habis minum, anak-anak pun dah mengantuk penat panjat bukit, kita balik, otw balik dari boh tea centre sungai palas ke hotel kami, singgah pasar malam brinchang...
kat pasar malam tak ada picture.
ada banyak jual cenderahati, magnet, baju, topi, baju sejuk, madu, strawberry pun banyak, dorang jual rm10 3 bekas..tapi kami tak beli..beli awal-awal pun nanti sok masam dulu dalam kereta. tapi tu harga agak mahal tau..
kami beli nasi lauk ayam..sume dah sejuk, terdedah je kan..lepas tu beli jagung bakar yang orang dok rekemen sangat tu..den dapat yang tuo..huhu..tak best langsung..tak patut...beli sayur celup goreng..berminyak sakan..muak nak makan..sudahnya tak habis..huhu..tak banyak makanan sangat lah..

balik hotel, makan, mandi, tidur...esok bangun pagi-pagi, check out terus, dah ke kea farm..
beli buah, sayur, bunga..datang pagi bagus..barang fresh lagi...ni strawberry lom pack lagi..dapat 4 packet rm10...siap mintak try dulu..hehe..manis..
beli buah jambu epal..beli coklat..tapi cklat tak sedap...baik jangan beli..kene hang hapak memang buang je.membazir..


kami di Rose Centre lepas shopping..
addmittion kat sini pon dewasa RM5, kanak-kanak rm3..
alang-alang dah sampai Cameron, rugi plak tak masuk kan, jadi masuk je lah..
dapat tengok bunga ros punya lah banyak kembang besar-besar..
\


then, nak balik tu, ada banyak lagi tempat macam SCorner, jual strawberry, tapi malas dah nak singgah terus je jalan sampai Cactus Point, ramai juga stop sini sebab beli kaktus, beli bunga...
saya beli bonzai..nak beli bunga takut mati plak..
cactus pun malas nak jaga..huhu..
turun nak balik, lalu Tanah Rata, singgah taman Agro Al mashoor, memang sedap aiskrim homemade dia...beli jgak strawberry celup coklat...masam..huhu..makan-makan dalam kereta, anak-anak dah tidur, jadi dorang tak turun..beli madu, jem, ok la..
jalan lagi lalu Cameron Valley, tapi malas nak singgah, sebab anak-anak tidur, ramai orang, jadi terus je balik..
tak menyesal..huhu
peningnya naik turun Cameron, mungkin dalam masa 10 tahun lagi baru pegi balik...hahaha..tunggu anak besar pula..
otw balik lajak terus ke seremban pula..haha..makan-makan umah abang ipar nak pergi kenduri..Alhamdulillah..kenyang..balik rumah sampai pukul9..
penat, tapi best...
terima kasih en suami sponser percutian..otw balik tu dah tanya nak pegi mana lagi.. :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...