Petang ni buat juga onde onde walaupun tak berapa larat sebenarnya...sakit badan betul arini... Mata panas, tekak pedih macam selsema...tapi sebab dah teringin sangat, gagahkan diri juga gentel ni..
Nak resepi onde-onde?tak la susah buat ni..
Sukatan tak de, semua agak-agak je
Tepung beras pulut
Untuk 1 kilo tepung beras pulut, campurkan 1@2 sudu besar tepung gandum supaya tak liat sangat.
Air daun pandan
Pewarna hijau sikit
Garam
Gula
Air pandan, pewarna, gula sikit, garam sikit ni campurkan.
Gula melaka potong-potong jadi bentuk kiub kecil.
Kelapa muda dicampur dengan sedikit garam dan sedikit gula( orang kelantan memang suka letak gula) ada yang letak garam sahaja dalam kelapa ni.terpulang pada cita rasa masing-masing.
Gaul campuran tepung pulut dan tepung gandum, air masukkan sedikit demi sedikit sampai jadi doh.
Gentel tepung, masukkan gula melaka di tengah-tengah tepung, gentel bulat. Jangan bagi ada bocor, nanti tak cantik.
Dah gentel, masukkan kedalam air panas yang mendidih atas dapur. Tunggu hingga timbul, angkat, toskan dan terus masukkan kedalam kelapa tadi. Golek-golek hingga kelapa dah tersalut di onde-onde tu. Dan siap untuk dihidang.
Selamat mencuba.
Ulasan
Catat Ulasan