Followers

Suka tak blog ni?

Wednesday, August 16, 2017

Hanis Choledocal Cyst

hai,,salam semua..apa khabar ya?
saya sihat alhamdulillah..dah 2 tahun tak post ape2 kat blog...
huhuhu...dah berhantu kalau rumah kosong kene tinggal lama2 macam ni..hihi

well sibuk nye tak dapat nak update ape2 kat sini kan..maklumlah ahli keluarga bertambah lagi

so sekarang anak saya 5 orang..huhu ramai ke? ramai..
ok la kot..ada lagi ramai dari saya..haha

so last kita cerita pasal Hanis...Hanis dah nak masuk 3 tahun...lagi 3 hari birthday dia...
baru2 ni bulan 7 Hanis sakit..lepas raya puasa haritu..

nak tahu ke ceritanye macam mana....
tak kisah la..kita nak cerita jugak..

balik raya puasa kat kampung hari tu dia ok je..sihat wal afiat...
hanis yang kecik comey tu

then beraya punye beraya tak hingat sampai beberapa pasang persalinan la kan , hari2 baju baru... nak balik KL lah beraya rumah mertua pula..

otw dari kampung ke KL, hanis sakit perut...ingatkan sakit perut biasa dia lah, macam masuk angin, muntah2...tapi tak ada cirit...so sy marah2 la kate makan tak jaga, makan benda bukan2 je...

bawak pergi klinik, dia bagi ubat angin je...then berlarutan 5 hari macam tu still sakit perut...malah nak tidur malam pun susah...dia nak gosok perut je..

so kita decide to bawak dia pergi hospital serdang. macam tu lah, sakit perut muntah tapi tak ada cirit.

doktor tekan2 perut, dia kata tak sakit..diam je..so doktor xray lah tgk abdomen dia, doktor kata semua ok, tak ada bengkak.so boleh balik je dapat ubat air masuk bontot suruh berak.

balik masih lagi sakit..kesian tengok dia pon dah kurus sebab makan je muntah. selalunye dia sakit macam ni kejap je..dalam 2 hari la..

tapi ni masih tak baik...so hari sabtu orang lain masih pergi open house, kitaorang decide nak pergi pantai hospital Ampang pula.

sampai sana doktor xray dan scan buat ultrasound.

doktor bagitahu saluran hempedu dia bengkak. dan mungkin ade pasir atau batu.

sakit dia di panggil Choledocal Csyt.


so, kene transfer ke Hospital lain yang ada pakar iaitu samada Hospital Kuala Lumpur, atau pantai hospital bangsar. kat situ je ada pakar yang boleh operate benda ni...

ok..esoknya pagi2, Hanis dan Abahnya naik ambulance ke HKL, luckily ade tempat untuk Hanis sebab seperti kita tahu, HKL sangat ramai patient kan...so beruntung la ade katil untuk dia...


Abah ngan Hanis naik ambulans, mama drive dengan Hafiy.. Anak-anak lain tinggal dengan mertua di pandan indah.. Untung ada mertua dekat, boleh tolong jagakan anak2..mertua ok je jaga anak, yg tak ok bila ade orang tak suka kita tinggal anak dekat mertua. ok tu kisah lain, kalau nak cerita bengkekkkk je hati ni bila org mengata kita masa kita susah, memang panjang la post kali ni.

ok sampai hospital, Hanis sakit lagi..tapi dah kurang muntah... tapi sakit dia memang tak boleh tidur..
jadi doktor bincang2..keputusannya memang kene operate..buang cyst tu...

bila nak operate, tak tahu..just tunggu ..

rasanya duduk kat wad kk4 tu 2 malam je..lepastu doktor datang bagitahu, esok Hanis boleh operate...

sedih wei masa tu...anak nak kene bedah.. doktor cerita la masatu macam mana, kesan, side efek dan lain2..

mama is tak kuat...macam2 berlegar kat kepala mama ni... kenapa anak aku kene sakit ni, kenapa dia lahir normal, aktif, tetiba kene macam ni...

ok..for info, pembedahan ni akan buang hempedu , salur, dan juga usus dia akan kene potong dan restructure balik..maknanya dah tak sama macam usus normal..lain tau..

doktor kata ade la kemungkinan2 tu...tapi nak buat macam mana wei, tak kasi operate, nnt dia sakit2 kan susah..kesian kan...

so kasi operate..dia masuk dewan bedah, abah yang hantar..
sedih bila anak senyum..pastu letak kat katil bedah dan terus longlai,,

sedih sangat masa ni...tak tergambar rasanya dengan kata2..air mata je mengalir..dejavu sangat bila teringat Huda dulu pon macam ni...

operation start kul12 sampai pukul 6ptg baru dia keluar...dengan wayar berselirat..
lagi sedih bila dia sedar dan dia cakap sakit....seperti terkejut dengan apa yang berlaku...dia tak paham kan, sbb dia budak...walaupun dah jelaskan doktor nak bedah..benda bedah pon dia tak paham..

bertabah la mama ulang alik dari pagi sampai malam untuk berada disisi Hanis..bagi kekuatan untuk Hanis cepat sembuh..walaupun mama sedih bila bacakan Yasin untuk ubat Hanis, tapi pada masa sama mama kene kuat untuk Hanis cepat2 sembuh...

2 hari pertama selepas pembedahan dia langsung tak nak gerak tau sampai badan dia melecet..ye la..sakit kan nak gerak... pastu hari ke2, Nurse yang buatkan dia gerak, angkat..walaupun dHanis menangis..tetap juga nurse keraskan hati tuk Hanis bergerak..

so lepas hari ke3, alhamdulillah, mama paksa jua hanis gerak.. angkat dia, dudukkan, pusingkan.. dia pon makin cepat baik, walaupun mula2 menangis sebab sakit..

dia operation hari Rabu.. puasa malam rabu tu sampai hari Jumaat... 3 hari lama wei puasa...
2 hari dia tak mintak apa2...masuk hari ke3, dia mintak macam2...
ni Hanis buat, sebab lapar, dia buat kentang, McD, air, burger...hihi

lepas tu petang Jumaat boleh makan dah... walaupun doktor benarkan makan apa2 je..bagi bagi je doktor kata, tapi usus tu luka wei..kene potong...kang makan bukan, bocor, satu hal plak kene bukak perut jahit balik...

so mam aamik jalan selamat...bagi bubur lembik kosong je...letak garam sikit..tapi sebab lapar punya pasal. Hanis makan je dengan berselera tau...mama nak bagi banyak pun takut ..bagi la sikit2 dengan air susu... dia punya suke tu..Suka sangat mama tengok..seronok anak dah mula aktif dan berselera balik...

alhamdulillah hari Ahad dah boleh balik...sekejap je kan?...
so balik la...kakak2 abang semua ponteng sekolah seminggu..

Isnin semua kembali macam biasa...dah seminggu kat rumah dan berehat, takut juga la kat rumah tu dia tengok kakak main kan, mama sangat takut dia jatuh tau..tapi semua ok je..budak ni, kalau dia tak sakit, paham2 je..aktif kan...


Alhamdulillah Hanis recover very well...gambar ni seminggu selepas keluar wad...main je lah...

8/8/2017 appoinment doktor..doktor tak scan ke ape pon..just tanya dia ok ke...tengok tempat luka dia ok..so boleh balik...itu je tunggu berejammm huhu...

so next appointment is in november...tengok pulak nanti macam mana..

ok choledocal cyst ni berlaku masa bayi dalam kandungan lagi tau...doktor kata bukan salah ibu mengandung...bukan salah pemakanan ibu ke..benda nak jadi kan...walaupun mama tetap rasa bersalah kat Hanis dan tercari2 apa punca...

ok..itu sahaja..

Friday, August 28, 2015

Habbatus sauda plus madu

Salam semua...salam sejahtera.
Ya allah lama sungguh saya tak update blog.  Kesibukan dan juga masalah internet tidak menentu.
Just nak update sikit la pasal habbatus sauda plus madu yang saya tengah amalkan sekarang ni.
Suami ada cakap dia penat ualang alik kerja. Jadi saya cadangkan dia amal habbatus sauda plus madu.
Saya memang yakin la dengan makanan sunnah ni mampu jaga kesihatan badan kita. Setuju?
Ok alang2 suami dah amal, saya pun tumpang la sekali...
Apa kesan yang saya terus dapat rasa ialah tidur saya yang lebih lena. Sebelum ni masalah kaki lenguh macam nak m3nggelupur rasa. Kaki ni tendang sana tendang sini lah masa tidur tu. Mujur tak tendang laki jatuh katil je...huhu
Hilang terus kaki lenguh tu.
Dan yang lagi best........tententennnnnn selera makan dah kurangggg..
Yahoooo...kalau selalu lepas makan nasi dalam 2 pinggan, akan terus wat roti ngn coklat ke nak makan lagi. Tapi tak dah sekarang ni..
Dinner pun dah tak de masalah kalau tak makan. Betul..
Susu badan pun dah kembali banyak.
Alhamdulillah.
Nak yengok habbatus sauda ni boleh tengok ig saya aeidah amrun
Nak share kat sini internet ni kompem tak leh upload pula..
Whatsapp saya pon boleh ya 0193439341

Benda baik apa salah kita share kan,.ok tq

Tuesday, May 19, 2015

Simple purse

Salam....
Saya nak share simple purse yang saya dah jahit untuk Huda...
Dia nak isi duit belanja untuk ke sekolah...
Saya buat muat-muat untuk duit..tapi boleh juga dia isi sapu tangan dia... Simplr sangat beg ni..guna snap button. Actually agak mahal la snap button ni..haha.. Sebiji dah rm1.10..kalau guna getah lagi murah la kos dia kot..
Comel n simple..

Monday, May 18, 2015

Projek hari guru

Selamat hari guru untuk semua guru di seluruh malaysia...
Terima kasih untuk semua cikgu yang pernah mengajar saya...
Walaupun guru dulu garang...garang nya sampai kalau jawab salah masa periksa..1 soalan 1 kali kene rotan kat tangan atau kene penampar kat pipi kapit.. 2 penampar skali gus kiri kanan tau...wuuuu... Kalau rotan kat tangan memang berbirat habis la tangan...
Tapi itu lah yang buat cepat faham dan ingat...

Untuk projek hadiah Cikgu sekolah anak-anak pula saya jahitkan pencil case.
Harap cikgu semua suka la.dan gunakan..

Untuk tutorial kalau minat, boleh tinggalkan komen. Insyaallah ada masa saya sharekan tutorialnya.

Kalau nak tempah pon boleh la kot...order awal2...harga kita bincang. Sesuai la untuk anak-anak tadika buat hadiah bithday ke.. Untuk sisa kawen pon boleh.
Saiz yang saya buat ni lebih kurang 10 inci panjang atas. Bawah dalam 6 inci. Tinggi dalam 6 inci juga lebih kurang.  :)

Wednesday, May 6, 2015

Mufin pisang

Yum...sedap nye bau kat dapur ni.
Tok ma datang baru-baru ni..bawak pisang 2 sikat..Hadi la pesan suruh bawakan pisang..makan nya sebiji 2 je..
Lain lembik...ermmm dari membazir je kan, buat la mufin pisang ni..
Sedap dan senang..tak perlu mixer pun..
Google la resepi...
Saya jumpa resepi macam ni

3 biji pisang.
Saya guna 5 lagipun dia kata lagi banyak pisang lagi lembab kek ni.
1 cawan gula. Kalau tak suka manis boleh guna separuhje.
1 biji telur. Pukul sikit guna garfu.
1/3 cawan butter di cairkan.
Sedikit vanilla. Ni saya tambah.

Semua ni di gaul bersama hingga sebati.

1 1/3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1/2 sudu kecil garam
Ayak kemudian gaul bersama pisang tadi.

Panaskan oven 375ferenhiet. Oven saya. 180 celcius. 20 minit. Masak. Keluarkan dan hidangkan. Panas pon sedap. Xsempat sejukkan pun. Tapi katanya dah sejuk dalam peti ais semalaman lagi sedap.

Selamat mencuba.

Thursday, April 23, 2015

Projek menjahit tengah malam

Selamat pagi..
Assalamualaikum..
Nak share hobi baru ni..alkisah beli mesin jahit baru ni...jadi kene la jahit kan..baru nampak ada guna beli mesin jahit..kang tak guna laki marah..haha
Dah jahit langsir bilik anak baru baru ni.pastu dok tengok cara jahit gaun kanak-kanak macam susah sikit..
Jadi tengok jahit beg.
Tote bag.. Tak susah sangat la...
Banyak tutorial yang dah di share kan..
Senang je..tapi bagi first timer agak mencabar la..nak jahit lurus pon bengkok..hihi
Tapi menjadi jugak la..dah jahit pouch baru ni tapi tak update blog.sori..
Kalau nak jugak tutorial boleh ke http://www.museofthemorning.com/museblog/2013/make-a-big-beautiful-beach-bag-tutorial/

Saya kecikkan sikit lebar beg..sebab kain tak cukup..huhu. Ini lah hasilnya..

Friday, April 3, 2015

Bag gred aaa, premium bag

Assalamualaikum semua.
Saya nak bagi tau..saya ada jual bag gred aaa.. 1:1 pun ada.. Premium kualiti pon ada.
Kalau berminat. Nak gambar nak tengok ke..boleh message saya ya. Whasapp 0193439341
Saya hantarkan gambar. Beg mesti cantik puas hati murah.
Yang high kualiti dari Korea. Pilih sendiri tau 1 1.. Bukan borong..
Premium kualiti boleh tengok. Tapi kita set appointment dulu ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...