Langkau ke kandungan utama

Catatan

Maajun anggun bistari bantu wanita

 Assalamualaikum.  Saya nak kongsi manfaat maajun anggun bistari ni.  Mula-mula saya nak tanya, kakak2, ibu-ibu semua yang ada disini....suka makan jamu atau maajun? Maajun ni sifat dia lembut dan manis sebab ada madu. Jamu pula keras biasanya. Dikeringkan samada dijemur atau mungkin proses moden ni dalam oven kot.  Saya amalkan maajun anggun bistari mab ni selepas saya lahirkan anak ketiga saya. 10 tahun yang lepas. Sejak dari itu, saya amalkan secara konsisten setiap hari sebiji. Ada formula makan dia.  Saya pilih maajun anggun bistari mab sebab mampu. Mampu nak beli tiap bulan kerana harga yang tak mahal bagi saya. Rm35 sekarang.  Dia jamu traditional. Dari bahan semulajadi yang membuatkan saya yakin selamat nak amalkan. Makan pun sebiji sahaja. Saya malas juga nak makan banyak-banyak. Tidak mengganggu penyusuan. Ya sangat penting kerana saya menyusukan anak.  Dan saya dapat rasakan kecergasan selepas berpantang, badan tidak rasa sakit,tidak sakit u...

Popia goreng

 Assalamualaikum. Selamat sejahtera semua. Harap semua sihat walafiat selalu. Pagi ni saya buat popia goreng. Resepi simple ni mak saya yang ajarkan. Senang dan simple sebab inti tak perlu masak dahulu. Ok jom kita tengok. Saya letakkan semua bahan ni anggaran sahaja ya. Resepi agak-agak. Resepi popia goreng simple Carrot lebih kurang 1 batang gemuk Kubis sama banyak dengan carrot. Nampak warna dia sekata. Sedikit garam Sedikit serbuk cukup rasa Jangan banyak garam dan perasa. Nanti masin. Sediakan kulit popia.  Balut popia dengan inti(½ sudu besar) Tampal hujung popia dengan bancuhan tepung gandum dan air. Goreng hingga masak. Sos yang simple, sos cili + gula + sedikit air.  Siap.  Popia goreng Gambar ni dah makan. Anak-anak pon suka.  Selamat mencuba😄

Pdpr

 Assalamualaikum. Apa khabat? Gong xi fa chai. Lama cuti tahun baru cina kan. Dari rabu hingga ahad. Kalau lah tiada PKP, mesti ramai dah balik kampung, pergi bercuti.  Rindunya tahun 2019. Masa tu kita bebas kemana sahaja. Bebas berjumpa siapa sahaja. Tapi sekarang... Tak apalah, redha.  Ambil kesempatan ini,masa dirumah dengan anak-anak untuk muhasabah diri. Pdpr. Anak-anak saya 6 orang. 4 orang pdpr.  Agak mencabar,tapi tahun ni lagi bagus dari tahun 2020. Masa tu cikgu tak mengajar ya. Terus bagi tugasan. Jadi ibu ni kene ajar anak. Dah la banyak kelas. Aduh.. Paling stress kene ajar subjek bahasa arab. Walaupun dulu belajar bahasa arab sampai tingkatan 3..tapi mama banyak tidur😂 Tahun ni better,cikgu buat google meet mengajar. Tapi mama tetap pantau anak-anak. Apa yang dorang tak faham dan pantau adab dorang. Jangan taip bukan-bukan semasa cikgu mengajar.  Ada anak-anak lain yang berborak pasal game, bodohkan kawan-kawan lah. Stress tengok. Nak ditegur,cik...

Set Chenta

 Hot promosi SET CHENTA. Mab dan Anggun FEMININE WASH Harga asal rm54 untuk 2 item ni. Tapi promosi terhad sekarang available pada harga RM45.  Sangat disyorkan pada yang mengalami masalah keputihan. Pencuci ni ada sireh kat dalam dia. Sebangai antibakteria antiseptic untuk menghalang pembiakan kuman.  Bau fresh dan ada rasa menthol sejuk-sejuk je.. Mab pula ada manjakani. Merawat keputihan secara keseluruhan 👍 Limited set ya. Selagi stok masih ada sahaja. Bila habis,harga back to normal. Boleh dapatkan maajun anggun bistari dan Anggun Feminine wash secara berasingan. Pon boleh.  Kalau ada keputihan,cuba ni tau. ✅LULUS KKM KAK. JANGAN RISAU Wasap segera klik sini

RESEPI SERI MUKA TANPA TELUR

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Untuk minum petang harini saya sediakan kuih seri muka.  Seri muka ni special sebab tidak mengandungi telur.  Saya buat resepi ini kerana mertua saya tidak makan kalau ada bau telur. Jadi resepi ini memang khas untuk dia😄 Harap nampak dalam gambar ini resepinya.  Bahan-bahan pulut(lapisan bawah) 500g beras pulut (rendam dulu sekurang2nya 30 minit) pulut lebih cepat masak dan lembut 2 cawan santan  cair Garam secukupnya +- 1 sudu kecil 2 sudu minyak masak Tos pulut yang sudah direndam, gaulkan bersama santan dan garam. Kukus selama 20 minit / hingga masak. Saya nak senang, saya terus masukkan kedalam bekas dulang yang disapukan minyak masak. Kemudian,selepas masak, terus tekan pulut didalam bekas itu. Tak perlu alih ke bekas lain. Sediakan lapisan atas. 500g santan kara 450g air yang di blend bersama daun pandan dan tapiskan. Ambil airnya sahaja. 1 cawan gula pasir ½ cawan tepung gandum ½ cawan tepung beras ½ sudu kecil gara...

Gempar Datuk Seri Rina

 Assalamualaikum. Salam sejahtera semua. Harap semua sihat walafiat. Semalam, gempar sungguh ya pasal Daruk Seri Rina. Habis group wasap sekolah, facebook bercerita pasal Datuk Rina ni. Pasal apa? Jom tengok gambar ni. Wah Datuk makin cantik. Berseri muda dan langsing . Datuk Rina lahir tahun 1973. Percaya tak? Sekarang nampak macam 28 tahun. Datuk seri Rina adalah Menteri Pembangunan Wanita, keluarga dan masyarakat. Masih single buat masa sekarang.  Makin cantik Datuk ni mesti disunting lepas ni.  Dengar khabar Datuk menggunakan khidmat pakar untuk mendapatkan penampilan seperti sekarang.  Alhamdulillah. Ramai mahu menjadikan Datuk Rina inspirasi untuk menjaga penampilan, menjaga kesihatan. Wanita harus selalu cantik.  Kalau Datuk Rina sudi berkongsi rahsia kejelitaan Datuk,ramai sudi mendengar ni. Om kalian kalau nak cantik,kekal muda. Jom amalkan vitamin. Paling best amalkan vivix. Antioksida yang sangat kaya. Amalan secara berterusan dan konsisten pasti bila...

Brownie sedap dan simple

 Assalamualaikum. Saya nak share resepi brownies yang saya buat siang tadi. Maaf tiada gambar.  Tapi korang tahu lah kan rupe brownies macam mana.  150g butter cairkan dulu. Boleh guna taknik double boil atau microwave. Bila cair masukkan 300g coklat.  Masukkan kedalam butter tu masa masih panas. Coklat tu akan cair dan sejukkan sekali butter panas tadi tu. Ketepikan sekejap. Dalam bekas lain, masukkan 200g brown sugar dan 3 biji telur.  Resepi asal 4 biji. Tapi i tersilap masukkan 3 biji. Tapi sedap. Jangan risau.  Kacau sekejap sekadar untuk pecahkan telur.  Masukkan coklat dan butter yang dah dicairkan tadi kedalam telur dan gula.  Ayak 100g tepung naik sendiri dan 30g serbuk koko.  Masukkan kedalam adunan tadi.  Kacau sekejap sahaja hingga rata.  Panaskan oven 170 darjah celcius . Masukkan adunan dalam bekas 9x9 inci. Bakar dalam oven selama 30-35 minit.  Dah siap boleh makan..sedap betul..